Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Верховна Рада-VIIІ: «зміна караулу»

Ольга Марчук
економічний оглядач

№5(52)(2016)

Перше квітневе пленарне засідання Верховної Ради України припало на п’ятницю. Зважаючи, що цього дня в парламенті проходила не дуже популярна серед депутатів Година запитань до уряду, аншлагу в сесійній залі не було, тим паче, що всі розуміли – цьому уряду залишилося працювати лічені дні.

В’яло на декілька запитань відповів віце-прем’єр-міністр – міністр культури В’ячеслав Кириленко. Перший заступник міністра оборони Іван Руснак поінформував про ситуацію з демобілізацією військовослужбовців, стан забезпечення військовослужбовців житлом і речовим майном. На усні запитання народних депутатів відповіли віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, міністри соціальної політики – Павло Розенко, аграрної політики та продовольства – Олексій Павленко, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів та заступник міністра фінансів Роман Качур. На розгляд законів депутатської снаги не вистачило…

5-52-44-1

Наступне пленарне засідання відбулося 12 квітня. Хоча 10 квітня Арсеній Яценюк заявив про відставку з посади Прем’єр-міністра, у порядку денному парламенту голосування кадрових рішень щодо Кабміну не було. Однак нардепи з’явилися на роботу напрочуд дружно – після додаткової реєстарації в сесійній залі виявилося аж 377 обранців. Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак із трибуни закликав Раду проголосувати за відставку Арсенія Яценюка. Він також запропонував «Блоку Петра Порошенка» подати від коаліції кандидатуру Прем’єра і склад Кабміну, а інші демократичні сили у парламенті – долучатися до коаліції. Заступник голови фракції «Блок Петра Порошенка» Олексій Гончаренко спрогнозував, що голосування щодо призначення нового Прем’єр-міністра та нового складу Кабінету Міністрів може відбутися у другій половині дня.

Депутати неохоче взялися до роботи: ухвалили Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту резервістів, які постраждали внаслідок участі в антитерористичній операції, та членів їх сімей», скасували кінцеву дату дії мораторію на виплату частини державного боргу, встановлену чинним законодавством. Працювали недовго. О 10:55 правоохоронці отримали повідомлення про закладену у приміщенні парламенту вибухівку. До будівлі прибули представники структурних підрозділів поліції, фахівці вибухотехнічної служби, кінологи, рятувальники. Перевірка не виявила жодних вибухових пристроїв. Поінформували, що анонімний дзвінок про «замінування» надійшов із території РФ.

Наступного пленарного дня депутати планували розглянути законопроекти про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди алкогольних напоїв, тютюнових виробів, про недопущення безпідставного видалення зелених насаджень, внести зміни до ККУ щодо посилення відповідальності за пошкодження об’єктів магістральних або промислових нафто-, газо-, конденсатопроводів та нафтопродуктопроводів, а також ухвалити низку постанов. Проте найочікуванішого питання про кадрові рішення в порядку денному засідання знову не виявилося. Напруга довкола інтриги з претендентами на міністерські портфелі зростала, в кулуарах Олексій Гончаренко знову роповідав про збори коаліції та висування кандидатів на посаду Прем’єр-міністра, а парламентаріям було не до законодавчої роботи. Депутати спочатку попросилися на перерву, щоб обговорити поточну ситуацію у фракціях, потім пленарне засідання взагалі закрили. Зайнялися погодженням кандидатур до нового уряду. Ввечері домовилися зібратися, щоб «звірити годинники»… 

На засідання, де очікувалося обрання нової урядової команди, зібралося аж 379 народних депутатів. Прийшли Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та члени уряду. Арсеній Яценюк попросив народних депутатів прийняти його відставку. Петро Порошенко під час виступу поскаржився, що на посаду Прем’єр-міністра України було небагато претендентів з огляду на складність завдань для нового уряду.

Кандидат на посаду очільника уряду, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, якого 13 квітня коаліція погодила на цю посаду, з парламентської трибуни пообіцяв, що в разі ухвалення рішення про його призначення Прем’єр-міністром працюватиме так, щоб ані народу, ані владі не було соромно за цю роботу. Він також зазначив, що очолюваний ним уряд «буде нетерпимим до корупції, відповідально ставитиметься до тих завдань, які стоять перед Україною, все робитиме для того, щоб забезпечити стабілізацію і розвиток нашої держави», та наголосив на необхідності підвищення ефективності взаємодії нового Кабінету Міністрів із парламентом.

Далі Рада ухвалила постанову, якою задовольнила заяву Арсенія Яценюка про відставку, а також призначила новим главою уряду Володимира Гройсмана. Цією постановою також скасували рішення парламенту про визнання діяльності уряду під керівництвом Яценюка за 2015 рік незадовільною. Потім Верховна Рада відкликала Володимира Гройсмана з посади спікера парламенту, а на це місце призначили першого віце-спікера Андрія Парубія. Його першим заступником стала Ірина Геращенко.
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман назвав склад нового уряду під його керівництвом за винятком міністра охорони здоров’я.

Склад нового уряду виглядає так:

  • перший віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі – Степан Кубів;
  • віце-прем’єр-міністр – В’ячеслав Кириленко;
  • віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвит­ку, будівництва та житлово-комунального господарства – Геннадій Зубко;
  • віце-прем’єр-міністр – Павло Розенко;
  • віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції – Іванна Климпуш-Цинцадзе;
  • віце-прем’єр-міністр – Володимир Кістіон;
  • міністр фінансів – Олександр Данилюк;
  • міністр оборони – Степан Полторак;
  • міністр закордонних справ – Павло Клімкін;
  • міністр юстиції – Павло Петренко;
  • міністр внутрішніх справ – Арсен Аваков;
  • міністр інформаційної політики – Юрій Стець;
  • міністр освіти і науки – Лілія Гриневич;
  • міністр соціальної політики – Андрій Рева;
  • міністр екології та природних ресурсів – Остап Семерак;
  • міністр аграрної політики та продовольства – Тарас Кутовий;
  • міністр інфраструктури – Володимир Омелян;
  • міністр молоді та спорту – Ігор Жданов;
  • міністр з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб – Вадим Черниш;
  • міністр енергетики та вугільної промисловості – Ігор Насалик;
  • міністр Кабміну – Олександр Саєнко;
  • міністр культури – Євген Нищук.

Посада міністра охорони здоров’я залишилася вакантною, оскільки коаліція не змогла дійти згоди щодо кандидатури.

Міністри нового складу уряду склали присягу на вірність народу України. Текст присяги зачитав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, далі під документом підписався кожен урядовець. Після цього Володимир Гройсман пообіцяв упродовж місяця напрацювати антикризовий план дій нового уряду, а до кінця року – підготувати план розвитку держави на середньострокову перспективу.

Народні депутати підтримали пропозицію новопризначеного Голови Верховної Ради Андрія Парубія щодо завершення роботи Ради після розгляду двох питань. Потрібно було затвердити програму діяльності нового уряду та достроково припинити повноваження деяких народних депутатів. Програму дій уряду провалили. Спочатку на табло було 217 голосів. Потім двічі голосували про повернення до питання. Друге голосування зібрало 222 голоси. І третє – за повернення до розгляду питання – 223 голоси. Після цього оголосили перерву. Зрештою, після перерви вдалося подолати заповітний бар’єр і 243-ма голосами Верховна Рада затвердила програму діяльності новообраного уряду під керівництвом Володимира Гройсмана.

Обранці ще спромоглися ухвалити постанову «Про дострокове припинення повноважень Коцюбинської селищної ради у зв’язку з діями, що порушують Конституцію України і закони України, підривають засади місцевого самоврядування, суперечать інтересам територіальної громади смт Коцюбинське, та призначення позачергових виборів», після чого ранкове пленарне засідання закрили до наступного дня, який припадав на п’ятницю. Водночас вирішили, що традиційної Години запитань до уряду не буде, бо про що питати в тих, кого тільки призначили…

Андрій Парубій повідомив, що одним із перших своїх рішень створить робочу групу з представників усіх фракцій для напрацювання комплексних змін до Регламенту ВР. «У нас є низка моментів, які потрібно виправити в Регламенті Верховної Ради України. Зокрема той момент, що під час запису на виступи від фракцій позафракційні випадають зі списку. Треба, щоб вони могли мати слово. Також потрібно змінити порядок розгляду п’ятничного дня. Коли йде зачитування заяв від нардепів, а потім має продовжуватися робота, то депутати розходяться і важко потім їх зібрати», – сказав він. Голова параменту також наголосив на необхідності запровадження виїзних засідань Верховної Ради.
Хоча попередньо було домовлено, що Години запитань до уряду не буде, Володимир Гройсман з командою у п’ятницю дружно прийшли до парламенту. У виступі він пообіцяв зберегти «ядро реформаторів» у кожному міністерстві та кращі надбання попереднього уряду. А ще – добудувати дитячу лікарню «Охматдит».

Новопризначений міністр енергетики Ігор Насалик пріоритетними напрямами діяльності міністерства назвав втілення законів про ринок газу та електроенергії, реструктуризацію НАК «Нафтогаз України», створення ринку вугілля. У свою чергу новопризначений міністр фінансів Олександр Данилюк спростував інформацію про наявність у нього бізнесу в офшорах та поскаржився, що після припинення з 2010 року підприємницької діяльності у нього значно погіршився фінансовий стан.

Після урядових обіцянок депутатська робота знову не клеїлася, тому засідання парламенту закрили. Наступного разу в сесійній залі нардепи зібралися 19 квітня. Ухвалили за основу законопроект про особ­ливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони, підтримали 3 постанови про звільнення суддів, якими звільнили із займаних посад 39 суддів.
Наступного дня прийняли закон щодо уточнення сфери застосування та вдосконалення окремих положень передачі гуртожитків у власність територіальних громад і забезпечення реалізації житлових прав законними мешканцями гуртожитків, ухвалили рішення про призначення позачергових виборів 21 сільського і селищного голови. Проте у четвер, який зазвичай був найбільш продуктивним днем роботи, бажаних результатів не досягли. Хоча в порядку денному було зазначено чимало важливих для життєдіяльності держави питань, розглянути їх не вдалося.

Народні депутати не підтримали пропозицію включити до порядку денного проект закону авторства Сергія Алєксєєва та Руслана Князевича «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань». Цим проектом передбачалося змінити окремі вимоги до кандидата на посаду Генерального прокурора. Зокрема пропонувалося призначати громадянина України, який має вищу освіту (не обов’язково юридичну, – авт.) та стаж роботи у сфері права або досвід роботи у законодавчому і правоохоронному органі не менше п’яти років. Ні для кого в парламенті не було секретом, що зміни вносяться для того, щоб відкрити можливість Юрію Луценку без наявності юридичної освіти та досвіду в правовій сфері стати Генпрокурором.

Далі обранці ухвалили Закон «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо усунення дискримінаційного ставлення до громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї», підтримали за основу законопроект про внесення змін до Закону «Про ринок природного газу» щодо страхового запасу природного газу. 

На Годину запитань до уряду знову прийшов Володимир Гройсман з командою. Одним із найпріоритетніших у роботі нового уряду він назвав питання ремонту і будівництва доріг, зауваживши, що для виведення дорожніх господарств із теперішнього стану потрібен не один рік. Він також пообіцяв зруйнувати монополію на ринку забезпечення лікарськими засобами.

Депутати вчергове порушили питання офшорних компаній міністра фінансів Олександра Данилюка. Володимир Гройсман повідомив, що доручив право­охоронним органам все з’ясувати. Олександр Данилюк, у свою чергу, зауважив, що вже дав пояснення і залучив юристів, щоб вони розібралися із ситуацією. Він напередодні таки зізнався, що є формальним директором у трьох компаніях – двох на Кіпрі та однієї на Кайманових островах.

Цього дня законопроектів не розглядали. Пленарне засідання закрили.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%