Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Агропромисловий сектор чекає інновацій

Ольга Марчук
економічний оглядач

№6(53)(2016)

Український агросектор уже кілька років поспіль залишається найпривабливішим напрямом для інвесторів. Це визнають аналітики ринку, зарубіжні експерти, представники міжнародних фінансових інституцій, які опікуються питаннями вигідного вкладання коштів.

У рамках проведення XXVIII Міжнародної агропромислової виставки «АГРО-2016» (до речі, найбільшої агропромислової виставки Східної Європи) у Національному комплексі «Експоцентр України» 8 червня 2016 року проводився «Український інноваційний агропромисловий форум’16». Захід уже втретє став найбільшою міжнародною платформою в Україні, що об’єднала учасників українського ринку та міжнародних інвесторів для обговорення інвестиційних можливостей вітчизняного агроринку. У фокусі: проблеми і виклики фінансування АПК, пошук шляхів для спрощення входження в український ринок іноземних інвестицій, обговорення потенційних можливостей аграріїв. 

6-53-45-1

Заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Владислава Рутицька звернула увагу на стратегічний план реформування галузі «3 + 5», розроблений командою Міністерства агрополітики. Одним із трьох основних пріоритетів реформ є державна підтримка малих та середніх фермерів. Реформа держпідтримки передбачає створення комфортних умов для розвитку дрібних фермерських господарств і стимулювання виготовлення продукції з доданою вартістю. Головними принципами підтримки фермерів мають стати адресність та прозорість.

Вона наголосила, що ця програма пов’язана із земельною реформою, програмою приватизації, розвитком сільських територій тощо. За словами Владислави Рутицької, Україна справді має всі шанси стати аграрною наддержавою, яка володіє сучасним, модернізованим агропромисловим комплексом, розроб­ляє новітні технології і є світовим лідером у їх впровадженні. Заступник міністра також відзначила неприховану цікавість до українського агросектора, свідченням чому стала нинішня виставка «АГРО», яка зібрала понад 1200 компаній із 20 країн світу. 

Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж зазначив, що український сільськогосподарський сектор є цікавим для інвесторів, у тому числі для Європейського банку реконструкції і розвитку, який уже інвестував в Україну €1,7 млрд. Він висловив сподівання, що нинішній рік буде не менш успішним для інвестицій банку, який працює переважно з приватним сектором. Перспективу європейський банкір бачить насамперед у підтримці розвитку переробної галузі. Він заявив, що банк готовий розглядати відповідні проекти для надання інвестицій. Окрім цього, ЄБРР може допомагати в пошуку інвесторів. Серед побажань європейських банкірів – прозорість ринку в агросекторі, прозора система логістики і створення рівних умов для всіх гравців агроринку. 

Регіональний менеджер по Україні та Білорусі Міжнародної фінансової корпорації Руфат Алімарданов також звернув увагу на перспективність українського агроринку і зацікавленість ним іноземних інвесторів, підкресливши, що Україна «може вийти переможцем і отримати мільярдні інвестиції» у розвиток галузі. Він розповів про МФК, яка працює з українськими аграріями та переробниками у широкому діапазоні – «від поля до виделки». Представник МФК повідомив, що нещодавно було укладено дві угоди на суму $3,5 млн, у процесі підготовки перебуває ще кілька перспективних проектів, які оцінюються в значно більшу суму. При цьому він зауважив, що МФК не лише надає пряме фінансування, а й допомагає розділяти ризики з партнерами, працюючи з банками.

Про важливість спів­праці з Украї­ною в агро­секторі говорив і заступник голови Представництва Євро­пейсь­кого Союзу в Укра­ї­­ні Томас Фреллесен. Він висловив переконання, що Україна є супердержавою у сфері сільського господарства на європейському континенті і може досягти великих успіхів в експорті продукції. При цьому, за його словами, особливу увагу варто приділити дотриманням стандартів ЄС щодо якості сільськогосподарської продукції. Він схвально розцінив створення Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів. 

6-53-45-2

Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко закликав не повторювати помилок, зроблених минулими урядами. Він наголосив на важливості інвестицій в український агропромисловий сектор і навіть назвав необхідну суму для реалізації його потенціалу – приблизно $70 млн. За його словами, якщо вдасться залучити такі потужні кошти, Україна зможе стати провідним гравцем на світовому сільськогосподарському ринку. Леонід Козаченко переконаний, що названа сума не є надто великою з урахуванням того, що такі кошти належить залучати поступово, приблизно впродовж 10 років. 

На першій панельній дискусії, яка була присвячена державним інноваціям в агропромисловій сфері, учасники обговорювали Агропромислову стратегію 2015–2020 рр., цілі, пріоритети і завдання. Предметом обговорення також був статус євроінтеграційних процесів та інституційна реформа в агропромисловому секторі, впровадження інновацій, підвищення ефективності переробки. 

Друга панельна дискусія стосувалася інвестиційного клімату в Україні загалом, термінів, перспектив і можливостей інвестування агросектора. У цьому блоці наголошувалося на важливості донорських програм для стабільного економічного відновлення України, було обговорено можливості, які відкриває Угода про асоціацію з ЄС для українських агропромислових компаній та інвесторів, перспективи і пріоритети фінансування агропроектів міжнародними фінансовими установами, альтернативні інструменти фінансування агросектора.

На ще одній панельній дискусії торкнулися надзвичайно актуального на нинішній час питання – інновацій у виробництві та переробці агропромислової продукції. Тут було обговорено стратегії розвитку інновацій в агропромисловому секторі, можливості підвищення ефективності виробництва і переробки, оптимізації процесів управління, у тому числі інформатизації та автоматизації агропромислового сектора. 

В обговореннях взяли участь керівники ТОП-100 українських і міжнародних компаній у сфері АПК, українські виробники агропродукції, іноземні інвестори, представники міжнародних фінансових інституцій. Своїми міркуваннями ділилися директор представництва ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер, голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа.

На ці ж питання звертав увагу Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який напередодні урочисто відкривав «АГРО-2016». Він назвав аграрний сектор стратегічно важливим для нашої держави, відзначивши успіхи України у цій сфері. «Я глибоко переконаний у тому, що Україна стверджуватиметься як світовий лідер виробництва аграрної продукції», – заявив керівник уряду, додавши, що потрібно збільшувати інвестиції в сектор, розробити ефективну систему підтримки, особливо невеликих фермерських господарств.

6-53-45-3

Володимир Гройсман наголосив, що необхідно переходити до більш глибокої переробки сільгосппродукції, адже це дасть змогу відкрити нові робочі місця. Також, за його словами, потрібно збільшувати врожаї, запроваджувати новітні технології, які дадуть змогу Україні утримувати лідерські позиції в агропромисловій сфері. «Ми сьогодні постачаємо продукцію більш ніж у 190 країн, але треба розвивати і обсяги продукції, і кінцеву продукцію, яку ми можемо постачати. Тут є величезний потенціал для економічного зростання», – зазначив він.

Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий додав, що рівень цікавості держави і споживачів до виробництва української агропродукції із доданою вартістю надзвичайно високий. «Хочеться, щоб цієї продукції із доданою вартістю, яка виробляється на місцях, у селах, було набагато більше», – зазначив міністр, зауваживши, що сам факт організації виставки «АГРО-2016» свідчить про те, що рівень уваги до цієї теми дуже високий.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%