Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Бухгалтери вдесяте провели конгрес

Ольга Марчук
економічний оглядач

№7-8(54-55)(2016)

Громадська організація «Всеукраїнський бухгалтерський клуб», яка об’єднує українських бухгалтерів, держслужбовців, юристів, аудиторів, удесяте провела Бухгалтерський конгрес. Захід відбувся з 24 по 27 червня у Батумі (Грузія) і зібрав близько 150 представників облікової професії. Організатором конгресу виступило івент-агентство UtekaBusinessEvents. У числі інформаційних партнерів – журнал «Незалежний АУДИТОР».

7-8-54-55-51-1

Грузію для проведення ювілейного конгресу обрали не випадково. Країна має досвід проведення економічних реформ у сучасних умовах і нині Україна прагне застосувати у себе позитивні моменти з цього досвіду. Організатори конгресу поставили за мету максимально ознайомити бухгалтерську спільноту зі змінами у законодавстві, які стосуються бухгалтерського обліку, оподаткування, права, а також обговорити з експертами і колегами проблемні питання підприємств України та виробити найбільш ефективні шляхи податкової оптимізації, внести свої пропозиції для поліпшення чинних законодавчих та нормативних актів і формування нових державних документів, що стосуються професії. Окрім головних бухгалтерів, фінансових директорів, експертів з бухгалтерського обліку, які традиційно на таких конгресах обмінюються досвідом, до участі у заході запросили ще й грузинських колег. 

Відкрив захід президент громадської організації «Всеукраїнський бухгалтерський клуб», кандидат економічних наук Аполлон Позов. Він побажав учасникам плідної роботи, адже досвід попередніх конгресів засвідчує, що до бухгалтерської спільноти стали прислухатися, а питання, зафіксовані у підсумкових документах конгресу, беруться до уваги і йде пошук шляхів їх вирішення. Начальник управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України Людмила Гапоненко наголосила на важливості проведення такого заходу. З вітальним словом виступив представник Батумської аудиторської компанії «Декс» Автанділ Ахаладзе.

Головною тематикою конгресу стали питання податкового планування та неподаткових перевірок. Перше пленарне засідання – «Аналіз перспективного законодавства: вплив на бізнес у другому півріччі 2016» – провели Аполлон Позов та Ольга Целуйко. На панельній дискусії присутні обговорили питання «Експертна оцінка основних ризиків бізнесу-2016 і методів їх запобігання». Спікерами тут виступили Ольга Целуйко та начальник юридичної служби редакції видання «Баланс» і «Бібліотека «Баланс», експерт у сфері господарського, податкового, трудового, корпоративного, авторського права Олена Кантерман, а також Євгенія Авер’янова – практикуючий адвокат, представник Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України. 

Сесійні засідання, на яких доповідачами виступали переважно експерти, редактори видань «Баланс», практичних посібників «Бібліотека «Баланс», були присвячені низці різноманітних тем, що стосувалися господарської діяльності підприємств. Зокрема, на першій сесії розглядали питання, як підготуватися і чого очікувати від неподаткових перевірок контролюючих органів. У ході її роботи відбувся розбір практичних ситуацій, помилкових дій, аналіз актуальної судової практики, прозвучали рекомендації юристів-практиків. 

Друга сесія давала відповідь на питання, як захистити інтереси підприємства в суді та як бути, якщо суд програний. Тут розглянули моменти щодо місцевих податків і зборів та як оскаржити в суді рішення органів місцевого самоврядування, пов’язані з установленням ставок із податку на нерухомість. На третій сесії порівнювали різні системи оподаткування та робили вибір оптимальної залежно від виду діяльності. Присутні також міркували, як зменшити податкову базу з податку на прибуток і ПДВ, використовую­чи можливості бухобліку. 

Про те, як не переплачувати податки на основі ідеального ведення бухобліку, обговорювали на четвертій сесії. Розглянули питання щодо купівлі послуг із ПДВ, які пов’язані з основною реалізацією, податкової вигоди від експорту товарів. Розмірковували про те, як перевірити закордонного контрагента, як вигідно для українського підприємства скласти ЗЕД-контракт, право якої країни вибрати, які нюанси врахувати для оптимізації роботи підприємства. Практичні приклади з числа найпопулярніших ситуацій та країн наводили Ольга Целуйко та Олена Кантерман.

П’ята сесія була присвячена питанням «тимчасової» покупки та повернення товару, повернення перед­оплат, коригування ціни поставок. Розглянули також податок на прибуток, зокрема господарські та негосподарські витрати, штрафи за господарськими договорами; фінансову допомогу; спільну роботу прибуткових і збиткових підприємств; роботу з фізичними особами, підприємцями. У полі зору присутніх були також питання відступлення права вимоги, виплати винагород, роялті; купівлі-продажу корпоративних прав, цінової політики підприємства. Говорили і про нову проблему для бізнесу, якою стала система електронного адміністрування пального, радилися, як використовувати пальне, щоб не платити роздрібний акциз. 

На шостій сесії присутні аналізували головні ризики роботи підприємств поточного року та розповідали, як ДФСУ відстежує схеми оптимізації податків і роботу компаній-оптимізаторів. Обговорили також основні положення наказу ДФСУ № 543, проаналізували «сірі» схеми оптимізації ПДВ. Сьома сесія була присвячена побудові схем оптимізації та ефективним інструментам для їх втілення. Присутні проаналізували схеми роботи реально діючих підприємств (імпортер, торговельне підприємство, товаровиробник), акцентувавши увагу на виявленні ризиків у діяльності та варіантах застосування інструментів оптимізації. Сесію провела аудитор консалтингової компанії «Де факто» Олена Литвин. 

У рамках восьмої сесії говорили про те, як правильно оформити домовленості з контрагентами, як їх можна перевірити та підтвердити реальність господарської операції. Дев’ята сесія була присвячена кадрам та їх підготовці до податкової перевірки. Також відбувся майстер-клас «Межі відповідальності фінансового директора і головного бухгалтера в рамках службових повноважень». 

Учасникам конгресу запам’яталася ще одна подія – відбулася дебютна презентація книжки Світлани Позової «Бухгалтер, якому довіряють». Напередодні учасники заходу отримали творче завдання – дати коротку письмову відповідь на запитання: «Що необхідно зробити для того, щоб підвищити довіру до бухобліку та професії бухгалтера?» За результатами його виконання було обрано шість переможців, які першими отримали у подарунок книжку з автографом автора. 

Окрім цього, яскравими і колоритними стали зустрічі з представниками асоціації незалежних бухгалтерів та аудиторів Грузії, екскурсійні програми, у ході яких українські бухгалтери дізналися більше про сучасну архітектуру та інфраструктуру Батумі, помилувалися гірськими краєвидами Аджарії, Національним грузинським ботанічним садом.

На завершення конгресу учасники ознайомилися з резолюцією, до якої увійшли найбільш нагальні питання, що нині непокоять бухгалтерське співтовариство:

  • Провести в IV кварталі 2016 року бізнес-форуми для комерційних підприємств та бюджетних установ із питань реалізації ухвалених нами рішень на основі проведених заходів за результатами роботи дев’яти місяців.
  • Проводити в регіонах щомісячні навчальні семінари-практикуми для бухгалтерів бюджетної сфери із застосування НП(С)БО в держсекторі.
  • Доручити оргкомітету Всеукраїнського бухгалтерського клубу підготувати пакет документів для вступу до Міжнародної федерації бухгалтерів.
  • Доручити оргкомітету Всеукраїнського бухгалтерського клубу підготувати пакет документів для отримання права офіційного перекладу російською та українською мовами Кодексу етики бухгалтерів і розповсюдження його змісту серед членів професійного співтовариства бухгалтерів України.
  • Звернутися до Міністерства фінансів України та Міністерства юстиції України із проханням про перегляд (зняття) кримінальної відповідальності бухгалтерів за дії керівництва, які суперечать законодавству України. Вважати за доцільне обмежити право посадових осіб (керівників) підприємств, установ вимагати від бухгалтера або особи, уповноваженої на ведення бухгалтерського обліку, здійснювати облікові операції, не передбачені затвердженою посадовою інструкцією та нормативно-правовими актами України з бухгалтерського обліку.
  • Звернутися до Міністерства юстиції з питання вдосконалення системи захисту даних Єдиного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців, а також Єдиного реєстру податкових накладних з метою недопущення шахрайства із сумами податкового кредиту, що призводить до збитків добросовісних платників податків.
  • Просити Комітет податкової і митної політики Верховної Ради України надати роз’яснення про порядок застосування статей 212, 213 Податкового кодексу України про необхідність реєстрації платником акцизного податку суб’єкта господарювання у разі, коли пальне передається підряднику для виконання робіт для такого суб’єкта господарювання без переходу права власності і права розпорядження на пальне.

Конгрес закликає всіх бухгалтерів України взяти активну участь у виконанні Плану заходів Міністерства фінансів України на 2016-2020 рр. щодо реалізації Концепції розвитку бухгалтерського обліку та звітності в Україні на середньострокову перспективу:

  • просити законодавчі та виконавчі органи влади враховувати у своїй діяльності з регулювання бухгалтерського обліку та аудиту рішення X щорічного Всеукраїнського бухгалтерського конгресу;
  • просити Міністерство фінансів України підтримати практику проведення конкурсу на звання «Кращий бухгалтер України-2016» та поширити її на проведення аналогічних конкурсів серед студентів вищих навчальних закладів;
  • просити Міністерство фінансів України розробити законодавчу базу діяльності саморегульованих організацій, зокрема професійного бухгалтерського та аудиторського співтовариства, які повинні взяти на себе низку функцій, що виконуються державою;
  • просити Міністерство фінансів України розробити нові та внести зміни до раніше затверджених нормативних документів із бухгалтерського обліку та звітності з метою поступового переходу всіх установ бюджетної сфери на єдині правила бухгалтерського обліку.

Конгрес доручає оргкомітету узагальнити всі пропозиції та критичні зауваження учасників пленарного засідання, дев’яти сесій і засідання круглого столу й направити їх регіональним представникам Всеукраїнського бухгалтерського клубу для розгляду та повідомлення про вжиті заходи.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%