Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Фонд енергоефективності – ключовий start-up України

Віталій Хворостяний
журналіст

№7-8(54-55)(2016)

У Києві 23 червня 2016 року пройшов форум під назвою «Фонд енергоефективності’16. Ключовий START-UP УКРАЇНИ». Він став своєрідною комунікаційною платформою між владою, бізнесом, міжнародними партнерами, експертним середовищем, органами місцевого самоврядування, а також представниками громади.

7-8-54-55-70-1

Під час відкриття заходу віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, а за сумісництвом – модератор події, розповів про цілі та концепцію Фонду енергоефективності. Також він додав, що основна мета форуму – задекларувати курс на створення фонду як ключового інструменту реформи енергоефективності в житловому секторі, а також пошук чітких відповідей на питання щодо роботи фонду, його цілей і завдань, розробки необхідної законодавчої бази (у разі потреби), потенціалу впровадження, очікуваного політичного, соціального та економічного ефекту і залучення фінансових інструментів, необхідних для роботи фонду.

«Створення фонду – це крок до європейських стандартів виробництва, постачання та споживання енергії в Україні», – підкреслив Геннадій Зубко.

Під час дискусії учасникам події запропонували висловитися щодо конкретних технічних рішень, які потрібно запровадити у житловому секторі задля пошуку ефективних засобів, що дадуть можливість економніше використовувати енергоресурси.

За словами віце-прем’єр-міністра, українці стануть європейцями за духом та рівнем життя лише за умови персональної відповідальності за енергоефективність власного житла. А уряд має зробити все, що від нього залежить, для надання населенню відповідних ресурсів і технологій, забезпечивши впровадження на належному законодавчому рівні.

У свою чергу Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який очолив першу дискусійну панель, під час свого виступу підкреслив, що непопулярні в народі дії влади, направлені на встановлення єдиної ціни на газ, – це важливий антикорупційний крок уряду, який дає змогу усунути вимивання державних коштів із бюджету та зробити черговий крок у напрямку енергонезалежності України.

«За весь час, допоки в Україні не була встановлена ринкова ціна на газ, держава втратила щонайменше $50 млрд», – заявив Прем’єр-міністр.

Також він повідомив, що за розрахунками експертів, для впровадження ефективних реформ у енергетичній галузі Україні потрібно залучити інвестиції на рівні $100–120 млн, оскільки майже 70 % житлових будинків країни потребують модернізації – утеплення зовнішніх стін, заміни застарілих вікон, модернізації мереж опалення та гарячого водопостачання, встановлення індивідуального опалення тощо. Одним із кроків у цьому напрямі став механізм надання населенню так званих теплих кредитів.

«Програма надання кредитів населенню суттєво просунулася вперед. Вже сьогодні 300 тис. українських родин отримали ресурси, щоб зробити термомодернізацію житлових приміщень. Це допоможе заощад­жувати особисті ресурси, які раніше вони витрачали на те, щоб купувати тепло, що виробляють з російського газу», – розповів Гройсман.

На думку Прем’єр-міністра та експертів в енергетичній галузі, ефективна робота фонду відкриє громадянам України нові можливості для розвитку, у тому числі за рахунок допомоги від держави. Дієва модель фонду напрацьована спільно з партнерами з ЄС та уряду Німеччини. Ефективність механізмів і схем роботи програми енерго­збереження вже була перевірена в сусідніх країнах: Польщі, Литві, Чехії.

За розрахунками фахівців, які взяли активну участь у роботі форуму, Фонд енергоефективності розпочне повноцінну роботу з наступного року. Як стверджують експерти, сектор енерго­ефективності може не тільки зберегти приватні та державні кошти, а ще й дати Україні майже 50 тис. нових робочих місць. Адже нововведення полягає у поступовому перетворенні механізму субсидій на потік інвестицій в енергетичну галузь, але для цього потрібно ухвалити відповідну нормативну базу і зробити це необхідно не пізніше третього-четвертого кварталу 2016 року.

Друга частина заходу була присвячена більш глобальним питанням – аспектам енергетичної політики України. Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв розповів, що ефективне споживання природного газу на підприємствах теплокомуненерго має бути, як і в наших європейських сусідів, на рівні 2 млрд кубометрів за опалювальний сезон, що втричі менше за нинішні показники. За словами Коболєва, якщо нам вдасться зекономити 4 млрд кубометрів, ми додамо $800 млн до українського ВВП. Однак, як підкреслив очільник НАК, починати треба з модернізації житлових будівель, а лише потім переходити до модернізації теплових мереж. Обґрунтуванням такої концепції є те, що після модернізації будівель частина тепломереж може бути не задіяна, як це сталося свого часу в Польщі.

За словами очільника НАК «Нафтогаз України», основні питання, що потребують негайного вирішення, це проблеми із заборгованістю компанії і відсутність врегульованих рішень з питань власності та інвестицій. Тож від уряду очікують швидких виважених рішень. Під кінець свого виступу Коболєв повідомив, що цьогоріч керівництво компанії планує накопичити щонайменше 14 млрд кубометрів природного газу. На сьогодні 10 млрд кубометрів вже накопичено, залишилося закачати ще 4 млрд кубометрів газу.

У свою чергу віце-прем’єр-міністр Павло Розенко розповів про плани уряду щодо поточного та наступного опалювального сезону та звітував про результати 2015–2016 рр., особливо підкресливши, що система субсидій виконала своє базове завдання, і нині саме субсидіанти майже стовідсотково забезпечують сплату за житлово-комунальні послуги.

Наразі в очікуванні осінньо-зимового періоду уряд розробляє механізм монетизації невикористаних під час минулого опалювального сезону коштів житлової субсидії та готується до втілення планів щодо зменшення потреб у субсидіях, адже, за словами Розенка, система субсидій має працювати лише в пікові періоди підвищення цін на енергоносії: 2015–2017 рр. Далі її належить трансформувати у більш доцільну та ефективну систему надання послуг.

Під час проведення форуму неподалік від зали для виступу було організовано експозицію «Центр енерго­ефективності» для власників приватних будинків, квартир та ОСББ. На експозиції можна було дізнатися, як утеплити свою будівлю, яке обладнання і технології є енергоефективними та багато іншої корисної інформації.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%