Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Митники ділилися баченням майбутнього митної служби

Ольга Марчук
економічний оглядач

№7-8(54-55)(2016)

Понад чверть століття тому, 25 червня 1991 року, парламент тоді ще Української РСР ухвалив Закон «Про митну справу в Україні». Документ втратив чинність з січня 2004 року, коли вступив у дію новий Митний кодекс, однак митники саме цей документ вважають початком створення законодавчої бази для української митниці і 25 червня відзначають, хоча вже неофіційно, як своє професійне свято.

7-8-54-55-74-1

Цього дня представники митних органів, громадськості та бізнесу зібралися у Києві на II Всеукраїнський митний форум «Українська митниця: погляд у майбутнє». Ініціатори заходу вирішили, що його проведення саме 25 червня приверне додаткову увагу уряду та суспільства до проблем реформування митниці. На форумі обговорювали поточні питання функціонування митниці, а також проводили громадську експертизу законопроектів з її реформування. 

У вступному слові екс-голова української митниці Анатолій Макаренко привітав митників із професійним святом і зачитав привітання заступника голови парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Оксани Продан з 25-річчям з часу створення Митної служби України. Голова профспілкової організації митних органів України Ігор Тимофєєв додав, що вже чотири роки це свято офіційно не існує. Він поскаржився на мізерні заробітні плати та відсутність спецформи у працівників митниці. За його словами, нині митники ходять на роботу у форменому одязі «неіснуючої державної структури». Профспілковий лідер повідомив, що нещодавно відбулося засідання президії ради профспілки, де виробили рішення та пропозиції, які хочуть донести до уряду.

Представник парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Віталій Гудзенко говорив про професіоналів на митниці і в день професійного свята бажав їм повернутися працювати на митницю, щоб «не дати її знищити». Він закликав митників об’єднатися і пообіцяв підтримку депутатського корпусу, а також наголосив, що митниця має бути партнером бізнесу й об’єднуватися з ним. Таку ж саму думку висловила член Громадської ради при ДФСУ Галина Вдовіна, яка критично оцінила останні зміни в роботі митниці та побідкалася, що за останні чотири роки працювати стало набагато важче. В онлайн-режимі митників вітали голова парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна та секретар комітету Олег Кришин. 

У рамках роботи форуму було проведено дві панельні дискусії. Першу з них – «Аналіз реформаторських заходів фіскальних органів і пошуки ефективної моделі вітчизняної митниці» – модерував Анатолій Макаренко. Він закликав до більшої активності представників бізнесу, бізнес-асоціацій, адже, за його словами, «митниця – це кордон», і кожен знає, що таке неефективна робота кордону та всіх служб, які там працюють. Колишній керівник митниці нарікав на кулуарщину, відсування від справи кваліфікованих фахівців, що призводить до депрофесіоналізації, яка є «навіть гіршою за корупцію». 

Анатолій Макаренко у своїй пристрасній промові закликав донести позицію митників до людей, які приймають рішення, оскільки нині відбувається «викривлення інформаційного методологічного простору щодо майбутнього митної справи в Україні». Загалом стан митної справи в Україні він оцінив трьома словами: «дезорганізація», «депрофесіоналізація» і «деморалізація». Історію митниці після «Мінздоху», як глузливо називають колишнє Міністерство доходів і зборів, створене в результаті об’єднання фіскальної та митної служб і нині реформоване, колишній очільник структури назвав «історією стагнації та руйнації української митниці і митної справи». 

За словами Анатолія Макаренка, спроби зупинити цю ситуацію зазнали поразки, митниця нині розпорошена у ДФСУ і є другорядним елементом цієї структури. Він наголосив, що відсутність політичної волі призвела до того, що наразі в Україні, «з такими кордонами і такими ризиками», відсутня людина, яка відповідає за митну справу. З ним погодився експерт із митних питань Незалежної митної агенції Валерій Губарєв, який наголошував, що митниця, це насамперед економічна безпека держави. А генерал митної служби Ірина Ляденко висловила думку, що за останні роки було зруйновано митну справу, деморалізовано людей, і також закликала розглядати реформування митної служби з погляду безпеки держави.

Митний експерт Лев Баязітов висловив декілька практичних пропозицій. Зокрема він запропонував використовувати матеріали відеозйомки митного огляду для розроблення та затвердження відповідних методичних матеріалів, а також застосовувати такі методичні матеріали у процесі навчання. На його думку, доцільно було б включити до централізованих програм навчання основи практичної роботи з реалізації форми митного контролю та перевірки документів. Своїми міркуваннями ділилися президент Асоціації «Укрзовніштранс», заступник голови Громадської ради при ДФСУ Олег Платонов, представники бізнесу, громадськості та експертного середовища. 

Друга панельна дискусія «Особливості діалогу між бізнесом і ДФСУ, вплив громадської думки на реалізацію фіскальної політики та громадська експертиза законодавчих актів», модератором якої виступила Галина Вдовіна, охоплювала питання особливостей діалогу між бізнесом та ДФСУ, впливу громадської думки на реалізацію фіскальної політики, а також громадську експертизу законодавчих актів. 

Голова Громадської ради при ДФСУ Дмит­ро Олексієнко запевнив, що експертне середовище з питань митної політики нині існує і добре представлене у Громадській раді при ДФСУ. Він запропонував формувати «митне лобі» при парламентському Комітеті з питань податкової та митної політики і спробувати там організувати експертну раду на постійній основі. Доповідач також запевнив, що є прихильником створення Національної митної служби, і вже навіть було декілька рішень з цього приводу з боку громадських організацій та експертного середовища. Зокрема, за його словами, суспільство нині вже пропонує більш фахові законопроекти, у тому числі і з митних питань.

Заступник директора департаменту економічної політики Федерації роботодавців України Ігор Муратов нагадав, що на початку червня у Верховній Раді України зареєстровано два законопроекти, які передбачають початок реального функціонування в Україні уповноважених економічних операторів. Ці проекти розроблені спільною робочою групою під егідою Міністерства фінансів України, до якої увійшли фахівці Мінфіну та ДФСУ, Федерації роботодавців України, інших бізнес-асоціацій. 

На думку Ігоря Муратова, завдяки запропонованим змінам українські підприємства отримають доступ до повного набору митних спрощень, якими нині користуються підприємства країн ЄС, а запровадження інституту уповноваженого економічного оператора сприя­тиме активізації зовнішньоекономічної діяльності, покращенню інвестиційної привабливості, зрештою зростанню позицій України у міжнародних рейтингах. 

Ухвалення відповідного закону дасть можливість у найближчій перспективі українським підприємствам, що отримають сертифікат уповноваженого оператора, кардинально змінити систему взаємодії з митницею та позбутися обтяжливих і тривалих митних процедур. Наявність у підприємства сертифікату уповноваженого економічного оператора дозволить здійснювати митні формальності у мінімальному обсязі, дистанційно та з використанням принципу мовчазної згоди. Перевірка документів, у разі потреби, здійснюватиметься після випуску товарів митницею. 

За результатами обговорень учасники форуму ухвалили резолюцію, у якій висловили громадське схвалення проекту закону «Про Національну митну службу України» від 13.01.2016 р. № 3763 та дали негативну оцінку законопроекту від 22.04.2016 р. № 4515 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо оптимізації територіальних органів Державної фіскальної служби». Вони констатували, що документ розроблений без врахування реальної позиції Громадської ради при ДФСУ, бізнес-спільноти.
Митники також ініціювали поновлення святкування Дня митної служби і вирішили звернутися до Президента України з тим, щоб відповідним указом Глави держави встановити, щоб професійне свято відзначати 25 червня. Було вирішено укласти Меморандум про співпрацю між громадськими радами при Державній фіскальній службі, Міністерстві фінансів та Міністерстві економіки і торгівлі. 

Представники митної служби констатували ефективність форуму як дієвого майданчика для формування фахової позиції щодо реформування української митниці і вирішили утворити виконавчу раду форуму як постійно діючий орган, який може стати інтерактивним майданчиком у міжфорумний період. Ухвалили також пропозицію щодо звернення до парламентського Комітету з питань податкової та митної політики для створення робочої групи з доопрацювання схваленого законопроекту, зокрема його підготовки до другого читання із залученням бізнес-спільноти та громадськості.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%