Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Київські мурали: де шукати новинки

Віталій Хворостяний
журналіст

№7-8(54-55)(2016)

Починаючи з 2014 року в Україні масово з’являються художні роботи просто неба – мурали, розташовані на стінах міських будинків. Вони створюються художниками з усього світу в рамках проекту Art United Us. Основна його мета – привернути увагу міжнародної спільноти (за допомогою монументального мистецтва) до проблем війни, агресії, пропаганди та погіршення ситуації з навколишнім середовищем. Організаторами проекту виступили: київський режисер Гео Лерос (засновник міжнародного проекту City Art), голова Святошинського району м. Києва Ілля Сагайдак, фотограф і куратор арт-частини проекту Ірина Каніщєва та учасник стріт-арт дуету Interesni Kazki Володимир Манжос. Вони запросили до України 100 художників із різних країн світу для роботи над проектом.

7-8-54-55-152-1

Протягом 2014–2016 років художники з України, Австралії, Німеччини, Великої Британії, Іспанії, Аргентини та Португалії прикрашають вулиці українських міст своїми роботами. Окрім Києва, у проекті будуть задіяні Дніпро, Харків, Одеса, Чернігів, Маріуполь та інші міста. Серед художників, які створять мурали в Україні, – Rodrigo Branco, Evoca1, Fintan Magee, Fikos Antonios, Telmo & Miel і багато інших. У проекті беруть участь й українські автори – Aec Interesni Kazki, Роман Мінін, Сергій Радкевич та Саша Корбан.

За задумом організаторів, художники мають намалювати сотню різноманітних робіт (безкош­товно) у різних містах України. Найбільшу їх кількість буде створено в Києві. На сьогодні вулиці столиці вже прикрашають близько 30 робіт (починаючи ще з 2014 року, коли досить багато муралів було намальовано під час фестивалю «Французька весна», а також робіт, створених художниками проекту Interesni Kazki). У 2015 році було намальовано 15 нових муралів. Більшість стінописів розташовані переважно в центрі Києва, але й у спальних районах міста почали з’являтися монументальні роботи митців. Перед початком роботи організатори подають проекти майбутніх стінописів до КМДА, де вони ретельно перевіряються і затверджуються керівництвом міста. Така процедура необхідна, щоб уникнути псування історичних та архітектурних пам’яток. Аналогічне узгодження проводиться й у інших містах, вибраних для реалізації проекту.

Деякі з муралів – рекордсмени. Наприклад, найбільший стінопис у Європі було створено у Києві в 2016 році італійським художником під псевдонімом «2501». Його монументальна праця у вигляді закодованого напису «Воля» розкинулася на боковій стіні 26-поверхового будинку по вул. Маяковського, 1-в. За словами автора, на створення цього стінопису його надихнув герб України.

Твори митців прикрасили будинки майже у всіх районах Києва: на Нивках, Позняках, Святошино, Подолі, Академмістечку і в районі Золотих воріт. А киянин Сергій Гришкевич, щоб спростити їх пошук, створив гугл-мапу, на якій позначив столичні мурали, створені протягом 2014–2015 років. Однак непозначеними залишилися стінописи, які були намальовані пізніше – у 2016 році. Ми вирішили полегшити пошук новинок для тих, хто цікавиться мистецькими досягненнями учасників проекту Art United Us, і склали перелік стінописів та позначили адреси місць, де вони розташовані.

  1. «Козак», Франциско Родріго да Сільва, також відомий під псевдонімом Nunca (Бразилія), вул. Спаська, 6-а. Робота бразильського мит­ця – це спроба об’єднати бразильську та українську культури.
  2. «Засівальники сновидінь», Олександр Гребенюк (Україна), вул. Гончара, 24-а. За словами автора, його робота присвячена журналістам.
  3. «Дівчина з птахом», Барт Смітс (Бельгія), вул. Антоновича, 138. Стінопис із дівчиною, що тримає пусту клітку, на якій сидить звільнений птах. За задумом автора, сюжет муралу символічно перетинається із сучасною історією України.
  4. «Павич», Ернесто Маранже (США), просп. Ба­жа­­на, 5-е. Казковий птах символізує перемогу мистецтва та краси над сірістю повсякденного життя.
  5. «Лабіринт», Рустам Салемгараєв, більше відомий під псевдонімом Qbic (Росія), вул. Дмитрівська, 62/20. Цей 24-метровий мурал, виконаний на одній зі стін багатоповерхівки в Києві, увійшов до десятки найпопулярніших стріт-арт-об’єктів світу за версією видання StreetАrtNews. Провокативний стінопис, намальований на стіні готелю в Шевченківському районі Києва, викликав обурення деяких громадян. Вони навіть зажадали, щоб його зафарбували, оскільки він «обмежує світогляд однієї релігійної організації». Однак на сьогодні все залишається без змін. Про це написав координатор проекту CityArt Гео Лерос на своїй сторінці в мережі Facebook.
  6. «Портали», Гонзало Борондо (Іспанія), просп. Героїв Сталінграда, 16-д. Як розповів автор роботи зацікавленим мешканцям Оболоні, де розташований стінопис, натхнення для створення муралу подарувала архітектурна пам’ятка – Софійський собор.
  7. «Земля і небо», Фікос Антоніос (Греція), вул. А. Ахма­то­вої, 4. «Люди, зображені на моїй роботі, – це персоніфікація неба і землі. Створена мною фреска стала найбільшим арт-об’єктом в історії грецького мистецтва, починаючи з давніх часів. Це, безумовно, наймасштабніший візантійський мурал у світі. Фреска втричі вища за одне із семи див світу – статую Зевса в Олімпії», – підкреслює Фікос.
  8. «Батьківщина-мати», Гійом Альбі (Франція), вул. Златоустівська, 20. Перед тим як почати працювати, Гійом тиждень вивчав місто. Найбільше враження на нього справили пам’ятники засновникам Києва та монументальна споруда над музеєм Другої світової, яка, власне, і дала назву його муралу. На творчість Альбі вплинули роботи відомого художника, також француза Анрі Матіса, відомого своїми роботами у стилі модерн. Аналогічний стиль використав Альбі під час роботи над стінописом.
  9. «Гібрид», Liqen (Іспанія), вул. Братис­лав­ська, 12. Мотивом для роботи відомого іспанця, улюбленого художника іспанського прем’єра, стали непрості відносини між Україною та Росією.
  10. «Глобальне потепління», Фінтон Маггі (Австрія), вул. Гусовського, 8/10. За словами автора, його робота – це символ переходу України до нового етапу розвитку, коли ставлення людей до навколишнього середовища буде більш поміркованим.
  11. «Портрет», Себастьян Веласко (Іспанія), вул. Гончара, 36-а. За словами художника, його приємно вразив нічний Київ, і він вирішив спробувати передати свої емоції за допомогою стінопису.
  12. «Український Святий Георгій», Олексій Бордусов і Володимир Манжос (Україна), вул. Велика Житомирська, 6-а. Стінопис символізує боротьбу та перемогу сил добра над силами зла.
  13. «Два селянина», Pastel (Аргентина), вул. Велика Васильківська, 33. Готуючись до роботи над проектом, автор знайшов неподалік від місця майбутнього муралу квіти, що росли на узбіччі дороги. Саме вони склали основу для композиції, що символізує працю на землі і гармонію з природою.
  14. «Обійми спокою» (El Abrazo del Sosiego), Анна Марія (Іспанія), вул. Тургенівська, 2. Авторка присвятила свою роботу духовному першоджерелу, звідки людина черпає енергію і стає на шлях пошуку спокою та примирення із самою собою.
  15. «Вишиванка», Гвідо Ван Хелтен (Австралія), бул. Лесі Українки, 36-б. За словами Ван Хелтена, на створення цього стінопису його надихнула краса і жіночність українок. Мурал – один із найбільших у світі. Його загальна площа сягає 153 м2.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%