Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Верховна Рада-VIII: проект бюджету-2017 та невдала спроба підвищити зарплати депутатам

Ольга Марчук
економічний оглядач

№11(58)(2016)

Цьогорічна осінь не внесла суттєвих змін в активність українських парламентарів, і розчаровані виборці із сумом чи зі злістю продовжили спостерігати напівпорожню сесійну залу, яку часом, а особливо в п’ятниці, відвідували не більше півтора-двох десятків обранців. Законотворчість почекає, коли потрібно залагодити багато інших справ…

11-58-44-1

Офіційне відкриття V сесії парламенту VIII скликання позначилося виступами Голови Верховної Ради Андрія Парубія і Президента України Петра Порошенка, які окреслили першочергові завдання вищого законодавчого органу та нинішнє бачення ситуації в державі. Трудові депутатські будні розпочалися з ухвалення порядку денного на тиждень, а подальші плани обранці вирішили уточнити. Андрій Парубій пообіцяв, що в парламентській газеті «Голос України» публікуватимуться списки відсутніх на пленарних засіданнях. Такі «лякалки» для депутатів не стали приводом для рішення чемно відвідувати всі засідання, однак трохи сконцентруватися на роботі в сесійній залі допомогли. Виборці ж у такому випадку матимуть офіційне підтвердження прогульництва народного обранця.

Тому надалі вдалося ухвалити низку економічних законопроектів, зокрема щодо спрощення ліцензійних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності, щодо фінансового забезпечення реформування рибної галузі України, внесли зміни до Бюджетного кодексу України щодо зарахування плати за надання адміністративних послуг до бюджетів об’єднаних територіальних громад та заслухали Прем’єр-міністра на Годині запитань до уряду, а наступний пленарний тиждень розпочали з ухвалення Заяви про невизнан­ня Україною легітимності виборів до Державної думи Федеральних зборів РФ VII скликання, їх результатів та правових наслідків і, відповідно, складу, повноважень, актів та рішень Державної думи. Перший віце-спікер Ірина Геращенко закликала депутатів докласти максимум зусиль, аби жодна міжпарламентська асамблея та міжнародна організація не визнала легітимними вибори до Державної думи РФ.

Яскравості в депутатські будні внесла презентація проекту держбюджету на наступний рік. Головний кошторис країни представив міністр фінансів Олександр Данилюк. А Прем’єр-міністр Воло­димир Гройсман зауважив, що очолюваний ним уряд не змінює системи оподаткування, а пріоритетом ставить питання чесного бюджету через чесний діалог і абсолютно професійний підхід. Законопроект «Про Державний бюджет на 2017 рік» прийняли для подальшої роботи. Андрій Парубій подякував членам Кабінету Міністрів і Прем’єру «за відверту і чесну дискусію» та за вчасне внесення до парламенту проекту головного кошторису країни на наступний рік.

Цього ж пленарного тижня парламентарі ухвалили законопроект, що регулює діяльність НКРЕКП, внесли зміни до Закону про ринок газу, якими визначили обсяги страхового запасу природного газу, проголосували за постанову про звільнення близько півтисячі суддів. Однак учергове не підтримали пропозицію включити до порядку денного законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів» (про спецконфіскацію). На вечірньому засіданні парламенту Андрій Парубій ще двічі ставив це питання на голосування, проте потрібної кількості голосів не набиралося. Законопроект щодо спецконфіскації став предметом обговорення й на Годині запитань до уряду, де Володимир Гройсман учергове закликав народних депутатів розглянути та ухвалити документ.

Відбулося і позачергове засідання парламенту, де на порядок денний було винесено лише одне питання — звільнення суддів. Робота просувалася важко. Андрій Парубій був змушений кілька разів ставити кожну постанову на голосування, адже рішення стосовно кожного судді парламентарі приймали окремо більшістю голосів. Загалом усе-таки вдалося позбавити мантій аж 29 суддів. Ще більше десятка не змогли звільнити через нестачу голосів у залі. У всіх ухвалених постановах підставою для звільнення було порушення присяги судді.

Перший пленарний тиждень жовтня розпочався з протестів аграріїв щодо збереження спецрежиму ПДВ для агропідприємств та вимог подовжити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Голова Аграрної партії України Віталій Скоцик по­обіцяв, що в разі ігнорування вимог протестувальники вдадуться до радикальних кроків, зокрема перекриють дороги одразу в кількох областях України. Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики Олександр Бакуменко запевнив мітингарів, що комітет у повному складі підтримає законодавчі ініціативи зі збереження спецрежиму ПДВ для сільськогосподарських виробників, а також із подовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. Він наголосив, що за умов фінансової кризи в Україні було б помилковим позбавляти аграріїв додаткових обігових коштів. Також, за його словами, законодавче поле України не готове до запуску ринку землі сільськогосподарського призначення, тому потрібен ще рік, аби нареш­ті врегулювати проблемні питання.

Тим часом депутати знову затвердили порядок денний роботи парламенту лише на тиждень. У сесійній залі не вистачило голосів для ухвалення постанови щодо порядку роботи цілої сесії. Далі ухвалили законопроект «Про стратегічну екологічну оцінку», передбачений Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, та проект «Про оцінку впливу на довкілля». Окрім цього, Рада встановила нульову ставку ввізного мита на відходи та брухт чорних металів.

Наступного дня схвалили Звернення до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав щодо засудження і невизнан­ня заборони Російською Федерацією меджлісу кримськотатарського народу та захисту корінного народу Криму міжнародним співтовариством, Заяву «Про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени», у якій закликали міжнародну спільноту консолідувати зусилля для звільнення журналістів. Також внес­ли зміни до Закону України «Про авторське право і суміжні права» щодо використання об’єктів авторського права в пародіях, попурі та карикатурах.

До кінця пленарного тиж­ня депутатам вдалося ухвалити рішення про внесення змін до Держбюджету-2016 щодо фінансування сфери безпеки та оборони. Зокрема виділили на ці цілі додатково 7,1 млрд грн. Із цих коштів Міністерству оборони припало 3,8 млрд грн, Національній поліції — 2 млрд грн, Держпри­кордонслужбі — 1 млрд грн. Законопроект про спецконфіскацію знову відмовилися включити до порядку денного, як і ухвалити постанову про скасування голосування за законопроект «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг», запропоновану лідером Радикальної партії Олегом Ляшком. Водночас таки підтримали до 1 січня 2018 року мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Наступного разу народні обранці знову визначили порядок своєї роботи в сесійній залі на тиждень. На подальші плани не вистачило голосів. Депутати ухвалили законопроект про доповнення переліку осіб, які мають право на пенсії нарівні з військовослужбовцями строкової служби та членами їхніх сімей, відправили на повторне перше читання проект постанови щодо виключення норми про урівняння грошового забезпечення військовослужбовців строкової служби та контрактників в особливий період та на доопрацювання — законопроект щодо внесення змін до Держбюджету-2016 про збільшення до 10 млрд грн державних гарантій для виконання боргових зобов’язань суб’єктів господарювання за кредитами на реалізацію програм державного оборонного замовлення, а також не змогли подолати вето Президента на закон, спрямований на збільшення розміру одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих в АТО. 

Рада продовжила дію Угоди про міжнародну місію захисту розслідування щодо авіакатастрофи MH17, схвалила Звернення до міжнародних організацій, парламентів держав-членів ОБСЄ та Організації ісламського співробітництва щодо останніх подій у Сирії, Звернення до держав-членів та інституцій Європейського Союзу щодо завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Парламентарі також звернулися до парламенту Королівства Нідерланди з проханням уникнути прийняття рішення, яке матиме дискримінаційний характер стосовно України та поставить під загрозу імплементацію Угоди про асоціацію між нашою державою та Євросоюзом. 

Законопроект про спецконфіскацію до порядку денного включити знову не вдалося, хоча Андрій Парубій двічі ставив питання на голосування. Водночас ухвалили за основу проект постанови про висновки та пропозиції до законопроекту про Державний бюджет на 2017 рік та направили документ до Кабінету Міністрів для його підготовки до другого читання. Непомітно у «Висновках та пропозиціях» депутати проголосували і за збільшення майже вдвічі своїх посадових окладів. Однак після виявлення цього факту та оприлюднення проекту відповідної постанови обранці на початку наступного пленарного тижня спромоглися скасувати своє рішення і таки нарешті ухвалили порядок денний V сесії.

Депутати в подальшій роботі внесли зміни до Закону «Про телебачення і радіомовлення» (щодо вдосконалення процедури застосування санкцій Національною радою), але не змогли подолати вето Президента на Закон про приватизацію гуртожитків, що уточнює окремі положення передачі гуртожитків у власність територіальних громад, та Закон «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» щодо нарахування субсидій пенсіонерам та інвалідам». Вдалося також прий­няти кілька важливих економічних законопроектів, серед яких закони «Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контро­лю) у сфері господарської діяльності», щодо реструктуризації заборгованості теплопостачальних і теплогенеру­ючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії, зміни до Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо лібералізації системи державного нагляду, законопроект, що передбачає усунення адміністративних бар’єрів для експорту послуг.

На Годині запитань до уряду говорили про пропозиції Кабінету Міністрів щодо підвищення вдвічі розміру мінімальної заробітної плати. Міністр соціальної політики Андрій Рева поінформував про те, де уряд планує взяти ресурси на реформування мінімалки, та про законодавчі пропозиції, необхідні для прийняття Закону «Про Державний бюджет України на 2017 рік» з урахуванням цього підвищення.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%