Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Forbiz — на службу малому і середньому бізнесу

Ольга Марчук
економічний оглядач

№11(58)(2016)

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України спільно з Представництвом Європейського Союзу в Україні з вересня розпочали реалізацію проекту FORBIZ у рамках ініціативи EU4Business.

Проект «FORBIZ — створення кращого бізнес-середовища» фінансується Європейським Союзом та реалізується спільно з Міністерством економічного розвит­ку і торгівлі та Державною регуляторною службою України. Його впровадження супроводжуватиме незалежний аналітично-експертний центр «Офіс ефективного регулювання (BRDO)». Юристи та аналітики центру забезпечуватимуть технічну експертизу чинного галузевого законодавства і його вдосконалення переважно в перспективних секторах: сільського господарства, будівництва, енергетики, транспорту та інфраструктури, контролю і нагляду, міжнародної торгівлі та інформаційних технологій.

11-58-56-1

Під час презентації проекту, яка відбулася 6 вересня 2016 року, перший віце-прем’єр-міністр України, міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів зазначив, що в уряді налаштовані на те, що саме сегмент малого та середнього бізнесу повинен стати базою економічного зростання. «Понад 95 % підприємств в Україні — це малий та середній бізнес. І для відновлення економічного зростання в Україні слід створити умови для розвитку насамперед підприємництва. Зараз малий та середній бізнес, з одного боку, потерпає від надмірної зарегульованості, з другого — має обмежений доступ до фінансів. До того ж у підприємців недостатньо інформації про наявні можливості для розвитку, і вони не завжди можуть ними скористатися», — аргументував він необхідність втілення такого проекту. 

Степан Кубів вис­ловив вдячність представництву ЄС за розуміння необхідності змін у сегменті малого й середнього бізнесу та підтримку починань уряду через проект FORBIZ. «Ми повинні представити Україну на світових ринках через реальну конкуренцію. Коли ми говоримо про зменшення тиску на бізнес або дерегуляцію, то йдеться про один чинник, який є пріоритетом для кожного з нас. Коли ми відміняємо певну норму, вона повинна відображати суму коштів, яка зменшується на витрати малого і середнього бізнесу», — підкреслив перший віце-прем’єр.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов додав, що проект має кілька складових, спрямованих як на розробку стратегії розвитку малого й середнього бізнесу, так і на дерегуляцію та проведення постійного перегляду застарілих нормативних актів. «Ми маємо створити новий стандарт регулювання, який повинен бути ефективним та вимірюваним, а також впровадити принципово нові підходи у відносинах бізнесу та держави», — зауважив він і повідомив, що з метою поліпшення бізнес-клімату в Україні буде створено низку консультативних центрів. Нині вже відкрито два пілотні центри в Києві та Львові. Загалом же очікується відкриття таких офісів у 15 областях України. Перші результати роботи проекту, за припущенням заступника міністра, очікуються через два-три місяці після запуску. 

За його словами, нині бізнес потребує не тільки дерегуляції, а й ефективного врегулювання в антимонопольній сфері, захисту прав інтелектуальної власності, прав споживачів, судового захисту, доступу до ресурсів. Максим Нефьодов додав, що міністерство безперервно працює над удосконаленням цих сфер: до парламенту внесено понад 50 відповідних законопроектів. Разом із розробкою нового законодавства відбувається і скасування застарілих норм, адже відмінити потрібно «десятки тисяч нормативно-правових актів». 

Керівник проекту FORBIZ Маттіас Хальдер розповів, що пріоритетними сферами, в яких втілюватиметься цей проект, стануть електроенергетика, сільське господарство, будівництво, транспортна інфраструктура, а також міжнародна торгівля, контроль та нагляд, а ще — інформаційні технології. Загалом роботу планують зосередити за трьома напрямами. Це, зокрема, поліпшення регуляторної політики, посилення можливостей влади в реалізації ефективної політики економічного розвитку з фокусом на малих і середніх підприємствах та налагодження їх діалогу з владою. Очікується, що це приведе до зменшення адміністративного тиску на малі й середні підприємства.

Посол Європейського Союзу в Україні Хьюг Мінгареллі зазначив, що FORBIZ є ще одним знач­ним проектом ініціативи EU4Business, який сигналізує українському діловому співтовариству про необхідну підтримку ЄС для підприємців у країні. «Бізнес-середовище потрібно покращувати, й ініціатива EU4Business може надати необхідні для цього інструменти», — підкреслив він. У рамках проекту FORBIZ заплановано також створити єдиний інформаційний веб-портал, де буде розміщена інформація про регулювання малого і середнього підприємництва (далі — МСП). У планах — участь у створенні спеціалізованого Агентства з розвитку МСП в Україні та забезпечення регіональної влади передовим практичним досвідом підтримки МСП. Фінансова підтримка та консультаційні послуги для малого й середнього бізнесу в рамках ініціативи EU4Business буде надана Європейським банком реконструкції і розвитку. 

Голова представництва ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер повідомив, що у травні 2016 року підписано угоду, яка передбачає виділення ЄС та Європейським банком реконструкції і розвитку близько €28 млн на бізнес-консультації, інформаційну, освітню та іншу підтримку малих і середніх підприємств в Україні в рамках програми EU4Business. Заплановано, що €12 млн у рамках ініціативи EU4Business буде використано для прямого фінансування, яке ЄБРР надає малим підприємствам. Крім того, не менше 50 підприємств повинні отримати пряме фінансування від ЄБРР у рамках спеціальної кредитної лінії обсягом €100 млн. 

Керівник Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олексій Гончарук наголосив, що нинішнє завдання — «навчити державу бути прогнозованою, і пояснювати бізнесу, навіщо запроваджуються правила, переконувати, що це в його інтересах». За словами Гончарука, у такому разі бізнес виконуватиме ці правила та братиме участь у їх формуванні. Без цього, на його думку, годі чекати створення комфортного середовища для розвитку малого та середнього бізнесу.

Президент Київської школи економіки Тимофій Милованов акцентував увагу на пріоритетності підтримки державою якраз сфери малого й середнього бізнесу. Він переконаний, що саме тут криється величезний потенціал, завдяки якому вдасться витягнути країну з кризи. Про проблеми малого й середнього бізнесу говорив бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета. За його словами, близько 80 % скарг вони отримують саме від малого та середнього бізнесу, і це є свідченням необхідності покращення регулювання та спрощення адміністративного тиску. Виконавчий директор Спілки українських підприємців Катерина Глазкова, зі свого боку, заявила, що дерегуляція є одним із першочергових завдань, яке підприємницька спільнота вважає нагальним. Тому озвучені в рамках проекту FORBIZ ініціативи як ніколи доречні, і бізнес готовий сприяти їх впровадженню.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%