Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Бухгалтери сільськогосподарської галузі пропонують зміни в оподаткуванні

Ольга Марчук
економічний оглядач

№11(58)(2016)

Майданчиком, на якому бухгалтери агросектору мали змогу обговорити найважливіші тенденції в оподаткуванні та обліку, земельних правовідносинах, став IV Форум бухгалтерів сільськогосподарської галузі України.

11-58-62-1

Проходив форум з 23 по 27 вересня 2016 року в Одесі і зібрав близько 160 головних бухгалтерів, фінансових директорів, директорів сільськогосподарських підприємств з усієї України. Ініціатором заходу виступила Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнський бухгалтерський клуб», організатором — компанія «UtekaBusinessEvents», а головними партнерами — Видавничо-консалтингова компанія «Баланс-Клуб» і видання «Баланс-Агро». У числі інформаційних партнерів — журнал «Незалежний АУДИТОР».

Пленарне засідання відкрив президент громадської організації «Всеукраїнський бухгалтерський клуб», кандидат економічних наук Аполлон Позов. У вітальному слові він звернув увагу, що такі форуми допомагають не тільки бухгалтерам, а й керівникам підприємств, адже для багатьох топ-менеджерів і керівників сфера бухобліку є терра інкогніта. Аполлон Позов поскаржився на інертність бухгалтерів, яка, на його думку, є однією з причин повільного проходження реформ у сфері бухгалтерського обліку. «Ми чекаємо, коли нам видадуть новий документ, уже прийнятий Верховною Радою, а потім починаємо його критикувати. А вдосконалення та виправлення документів — тривалий процес. І зараз ми працюємо в неправовому полі чи з документами, які суперечать один одному», — додав Аполлон Позов. Саме тому, за його словами, потрібні форуми, на яких бухгалтери мали б можливість обговорити проблемні питання й запропонувати практичні рішення. 

На першій сесії «Перспективи реформування діяльності сільськогосподарських підприємств» з оглядом існуючих законопроектів щодо реформування оподаткування сільського господарства та їх впливу на економічний і соціальний внесок у життя територіальних громад виступила старший консультант секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Лідія Чорногуз. На круглому столі «Перспективи реформування спеціальних систем оподаткування сільськогосподарських підприємств» учасники обговорили нові форми підтримки сільгоспвиробництва в розрізі галузей сільського господарства та організаційно-правових форм, перспективи реформування оподаткування галузі, можливі пільги і спеціальні норми.

На сесії «Дії сільськогосподарських підприємств при переході зі спеціального режиму з ПДВ до звичайної системи оподаткування з ПДВ наприкінці 2016 — початку 2017 року» присутні обговорили, чи можна буде після 01.01.2017 р. подавати уточнюючі розрахунки до спецрежимних декларацій із ПДВ у разі виявлення в них помилок та яким чином ураховуватимуться показники таких уточнюючих розрахунків, якщо вони збільшуватимуть або зменшуватимуть податкове зобов’язання минулого періоду, що відбуватиметься із залишками коштів на спецрахунку та на електронних рахунках сільгосппідприємства в СЕА ПДВ, а також із сумами переплат із цього податку, що виникли в період перебування на спецрежимі з ПДВ, та інші питання. Відповіді на них давав заступник директора департаменту — начальник управління методології непрямих податків Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування ДФСУ Сергій Тимошенко. Він також поінформував про роботу в СЕА ПДВ, зокрема щодо використання спецрахунків, поповнення реєстраційної суми, повернення коштів з електронного рахунка, а також про роботу з Єдиним реєстром податкових накладних, зокрема про коригування ПН та виправлення помилок, строки давності. 

Сесії «Забезпечення безпеки та особливості оптимізації фінансової діяльності підприємств сільськогосподарської галузі при переході зі спецрежиму з ПДВ до звичайної системи оподаткування з 1 січня 2017 року: облік, оподаткування, звітність» та «Акцизний податок із реалізації пального», «Єдиний податок 4-ї групи» провів член Ради Федерації аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України, виконувач обов’язків директора Інституту обліку і фінансів Володимир Метелиця. 

На сесіях «Неврегульовані та актуальні земельні питання» щодо змін у системі реєстрації прав, практичних аспектів застосування чинного земельного законодавства та «Електронний кабінет платника податків — новий сервіс ДФСУ» спікером виступила начальник відділу Департаменту реєстрації платників і електронних сервісів ДФСУ Лілія Булковська. Керівник De Facto Consulting Group, експерт у сфері розробки і впровадження легальних схем оптимізації роботи підприємств Анатолій Кужель акцентував увагу на моментах оптимізації, які повинен знати бухгалтер сільгоспвиробників, розповів про інструменти оптимізації податків і захисту активів. 

Учасники форуму взяли участь у майстер-класах «Системи підвищення ефективності компанії» від практикуючого фінансового директора агрохолдингу AgroGeneration Олени Левченко і «Справжні секрети щасливого життя бухгалтера» від віце-президента «Всеукраїнського бухгалтерського клубу» Світлани Позової. А ще кожен ранок на форумі бухгалтерам пропонували розпочати з фітнесу, який складався з пробіжки та гімнастики на березі моря.

За три робочі дні на форумі було проведено пленарне засідання, дванадцять тематичних секцій, три майстер-класи і два круглі столи. Результатом стало вироблення пропозицій щодо змін до Податкового кодексу України, які були відображені в Меморандумі. Документ із пропозиціями бухгалтерів направлено до Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%