Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Альтернативна енергетика — у фокусі уваги інвесторів

Ольга Марчук
економічний оглядач

№11(58)(2016)

Інвестиційні можливості, розвиток і реформування сектора альтернативної енергетики, включаючи сонячну, вітро- та біоенергетику, обговорювали учасники «Українського форуму з альтернативної енергетики’16», який відбувся в Києві 3 листопада 2016 року.

11-58-68-1

Альтернативна енергетика все більше привертає увагу потенційних інвесторів. Зацікавленість викликана тим, що нині в Україні питання енергоефективності та енергонезалежності вийшли на перший план і в найближчій перспективі залишатимуться предметом підвищеної уваги для уряду. А це дає підставу сподіватися, що у сфері альтернативної енергетики будуть створені сприятливі умови для вкладання коштів. Саме тому форум зібрав представників відомих компаній, дотичних до питань альтернативної енергетики, з більш ніж 20 країн світу, міжнародних фінансових інституцій, українських урядовців та бізнесменів, загалом понад 400 учасників.

Керуючий директор у країнах Східної Європи та Кавказу Європейського банку реконструкції і розвит­ку Франсiс Малiж у вітальному слові зазначив, що зелена енергетика є пріоритетом ЄБРР, який у цю сферу інвестує в 67 країнах світу. Дві третини проектів ЄБРР — це інвестиції в комунальний сектор, промисловість і кредитні лінії для малого та середнього бізнесу. Європейський банкір наголосив, що Україна довго залежала від газу і відмова від такої залежності є болючим, але цікавим процесом, і вже досягнуто чудових результатів. Він підкреслив, що ЄБРР підтримує зусилля України в пошуку альтернативних шляхів розвитку енергетики й пишається тим, що саме зараз може їй допомогти. Проте краї­на потребує законодавчих змін у цій сфері. В Україні існує величезний потенціал щодо біопалива. За його словами, за умови сприятливого інвестклімату та відповідної законодавчої бази відновлювальна електроенергетика може стати однією з найперспективніших галузей української економіки.

Перша панельна дискусія охоплювала питання розвитку української альтернативної енергетики та обговорення планів її реалізації. Начальник управління інвестиційної діяльності у відновлювальній енергетиці Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Валерій Коцюба акцентував увагу на сучасному стані державної політики у сфері відновлювальної енергетики, яка проводиться в державі. Він говорив про Національний план дій у сфері відновлювальної енергетики, відповідно до якого до 2020 року мали досягти виробництва 11 % енергії з відновлювальних джерел. Пріоритетними напрямами досягнення енергетичної незалежності України чиновник назвав заміщення та скорочення споживання природного газу. При цьому він наголосив, що за два останні опалювальні періоди в Україні змогли досягти скорочення обсягу споживання природного газу на 7,2 млрд кубічних метрів, що на 30 % менше, ніж у попередні часи, і це переважно завдяки введенню в експлуатацію потужностей із відновлювальної енергетики.

За словами Валерія Коцюби, щоб досягти цілей, намічених у Національному плані дій, необхідно залучити інвестиції в обсязі €16 млрд. Для здійснення такого плану потрібно створити ринкові умови в країні та інвестиційний клімат для приватного сектора. Він наголосив, що в Україні справді потужний потенціал біомаси, що визнають не тільки вітчизняні, а й іноземні експерти. А ще є багато земель, де можна вирощувати енергетичні тополю та вербу, а також міскантус. Валерій Коцюба також розповів про інвестиційні проекти, які у співпраці з європейськими країнами можна реалізувати у сфері альтернативної енергетики, та ознайомив з перевагами роботи із зеленим тарифом, який в Україні є одним із найвищих у Європі.

Голова департаменту альтернативної та відновлюваної енергетики НКРЕКП України Олександр Михайловський підкреслив, що в Україні є чітке розуміння, «як це працює, на кого поширюється і яким критеріям має відповідати об’єкт енергетики, щоб йому було встановлено зелений тариф». Він зазначив, що 2016 року спостерігається бум у сфері виробництва електро­енергії з альтернативних джерел. 

Проектний менеджер Національної ради реформ України, радник Адміністрації Президента України Наталія Бойко розповіла, що зараз ведеться робота над Енергетичною стратегією, і велика увага у проекті документа приділена саме відновлювальним джерелам енергії. Вона звернула увагу, що інвестиції у відновлювальні джерела здешевлюються, тому можна створити достатньо комфортний клімат у цій сфері за умови зміни фіскального режиму, гарантій стабільності щодо інвестицій, можливо, внесення змін у діяльність операцій із валютою. 

Старший банкір із питань енергетики ЄБРР Луїс Борго зауважив, що для України відновлювальна енергетика дає можливість диверсифікувати підходи до збереження клімату на планеті, та підкреслив, що ЄБРР є найактивнішою фінансовою інституцією, яка підтримує напрям відновлювальної енергетики. Зокрема фахівці банку долучалися до розробки законодавства в цій сфері, потім ЄБРР виділяв великі кошти на реалізацію проектів, інвестував у класичні проекти відновлювальної енергетики. 

Проте, щоб вийти на новий рівень співпраці, Євробанк хоче бачити активніший поступ України, зокрема ухвалення законодавства, де б містилися положення та норми, що збільшують довіру інвесторів. За словами банкіра, інвесторів непокоїть, що угоди підписують усього на рік, а також те, що зелений тариф діятиме ще 13 років, а для фінансування великих проектів цього замало. Він додав, що ЄБРР зараз працює з урядом над підготовкою таких документів, які відображатимуть інтереси інвесторів. 

Керуючий партнер А7 САРІТАL Станіслав Дубко зауважив, що внутрішній ринок поки що непросто розглядати як постачальника інвестиційних ресурсів, оскільки банківські кредити нині є достатньо дорогими, кредит­ний рейтинг країни низький, тому найближчими роками позичати гроші за кордоном як державі, так і приватним компаніям буде проблематично. Він погодився з тим, що нині ледве не єдиним джерелом для залучення коштів залишаються гроші міжнародних фінансових інституцій.

Директор GESS Consulting Ukraine Ольга Брижан зауважила, що використання альтернативних джерел енергії є одним із найголовніших напрямів енергетичної стратегії України. За два роки відбулося багато позитивних змін у податковому та митному законодавстві щодо альтернативної енергетики, і нині компанія намагається просувати використання відновлювальних джерел енергії. Вона відзначила позитивні зміни щодо використання зеленого тарифу, однак зауважила, що поки що не спостерігається бурхливого потоку інвестиційних проектів. Це, на її думку, пов’язане з недосконалістю законодавчої бази щодо інвестиційної діяльності та несприятливим інвестиційним кліматом у державі. Багато закордонних партнерів бачать відсутність гарантій захисту своїх інвестицій. Ще є потужна бюрократична складова, наявність корупції. 

Друга панельна дискусія була присвячена питанням глобальних тенденцій у сфері альтернативної енергетики. Тут, зокрема, говорили про рушійні сили та виклики для альтернативної енергетики в Європі, обговорювали корисний досвід, який може бути використаний в Україні, переглядали тенденції у сферах сонячної, вітрової та біоенергетики, інновації в альтернативній енергетиці. Участь у дискусії взяли партнер компанії Dentons Томаш Янас, представник компанії EPC Sale Biomass & Waste to Energy, BWSC Ян Нiлссон, голова правління Greencubator (UVCA) Роман Зiнченко, співзасновник та генеральний директор Енерге­тичного холдингу KNESS Сергій Шакалов та інші представники впливових європейських і світових компаній, дотичних до питань альтернативної енергетики. Модератором бесіди виступив головний редактор Ukrainian Business Journal Джеймс Брук.

Три інші панельні дискусії відбувалися паралельно і мали на меті детально окреслити стан справ у сферах сонячної, вітрової та біоенергетики України. Обговорювали питання залучення інвестицій та забезпечення сталого розвитку української альтернативної енергетики, знайомилися з міжнародним досвідом та ділилися українськими історіями залучення фінансування до секторів альтернативної енергетики. 

Партнер компанії Dentons Мирон Рабій звернув увагу на те, що альтернативна енергетика є не тільки українським, а й європейським і глобальним пріоритетом, а Україна є частиною глобальної дискусії про різноманітність, екологічно чисті джерела енергії та нові технології. У дискусії взяли участь голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олексiй Оржель, голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха, директор Eurocape New Energy Пiтер О’Брайєн, спiвзасновник та партнер Vindkraft Ukraina Фредрiк Свiнхуфвуд, заступник генерального директора GURIS Умiт Ямантурк, президент та генеральний директор Renewable Assets Майкл Пейдж та інші.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%