Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Верховна Рада-VIII: найнижча результативність за десятиліття

Ольга Марчук
економічний оглядач

№12(59)(2016)

Результати дослідження Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» засвідчують, що у 2016-му Верховна Рада ухвалила майже вдвічі менше законів, ніж попереднього року, що є найнижчим показником за останні 10 років. Загалом прийнято 160 законів, тоді як у 2015-му ця цифра склала 350. Із 1,5 тис. проектів законами стали лише трохи більше 10 %.

12-59-48-1

Дотримання трудової дисципліни на час роботи в сесійній залі так і не стало візитівкою народних депутатів нинішньої каденції. Всупереч проханням, заявам спікера Андрія Парубія, оприлюдненням списків прогульників сесійна зала парламенту щоразу наповнювалася максимум трохи більше, аніж наполовину. Для голосування бувало достатньо… Але як сприймати пересічним громадянам приклад народних обранців, яких відрядили в найвищий законодавчий орган унормовувати державні справи?

Схоже, що питання роботи в сесійній залі, як і те, що відбувається під стінами будівлі парламенту, не надто непокоять депутатів. Це було особливо помітно під час розгляду низки законопроектів щодо фінансів та банківської діяльності, призначеного на середину листопада. Уже в перший пленарний день, 15 листопада, під Радою на мітинг зібралися вкладники банків «Михайлівський», «Фінанси та кредит», VAB Банку і Дельта Банку, загалом кілька тисяч протестувальників. До них долучилися представники «Дорожнього контролю України», які вимагали відставки міністра внутрішніх справ. Для охорони правопорядку залучили близько 5 тис. правоохоронців та військових Національної гвардії України. Правоохоронці поінформували, що в кількох учасників акцій протесту виявили травматичну зброю.

Тим часом ранкове пленарне засідання, заледве розпочавшись, було перерване. Спікер Андрій Парубій мотивував перерву надходженням до нього відповідної заяви від фракцій Радикальної партії та «Народного фронту». Напередодні депутати від Радикальної партії та «Батьківщини» оточили трибуну після того, як Парубій надав час для виступу представникам «Батьківщини», проте оголосив виступ Юрія Шухевича з фракції Радикальної партії. Пізніше лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що представники «Батьківщини» намагалися вивести до трибуни народного депутата Юрія Шухевича, аби той зачитав проект постанови щодо початку процедури імпічменту Президента Петра Порошенка.

Незважаючи на супе­ре­чки, депутати все ж почали працювати. Ухвалили Звер­нення до парламентів та органів виконавчої влади держав-членів ЄС про посилення співпраці щодо енергетичної безпеки та потенційних ризиків реалізації проектів із будівництва транзитних газопроводів в обхід України. У документі Верховна Рада закликала підтримати Україну на шляху впровадження енергетичних реформ відповідно до міжнародних зобов’язань, гармонізації законодавства України з ЄС та інтеграції енергетичних ринків України до ринку Європейського енергетичного співтовариства, а ЄС — долучитися до спільної модернізації та експлуатації газотранспортної системи України з метою максимального її завантаження і спільного забезпечення безперебійного та надійного транспортування й постачання природного газу до держав-членів ЄС територією України.

Далі народні депутати включили до порядку денного президентський законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживанням у сфері банківських та інших фінансових послуг». Андрій Парубій одразу ж дав доручення Комітету з питань банківської діяльності якнайшвидше опрацювати цей документ, щоб приступити до його розгляду в сесійній залі. Закон у терміновому порядку ухвалили.

Обранці чотири рази (тричі зранку і один раз на вечірньому засіданні) намагалися включити до порядку денного проект постанови про застосування персональних санкцій до екс-президента та його близького оточення, проте рішення так і не було прийнято. Голосів щоразу не вистачало. Депутати також не підтримали два законопроекти щодо внесення змін до Закону про вдосконалення порядку зарахування судом терміну попереднього ув’язнення в термін покарання (так званого закону Савченко). Після цього Андрій Парубій заявив, що обидва проекти вважаються відхиленими і відкривається шлях для урядового проекту закону щодо вдосконалення порядку зарахування судом терміну попереднього ув’язнення в термін покарання.

Наступного дня ухвалили Звернення Верховної Ради України до урядів держав-членів Європейського Союзу, Європейського парламенту та Ради Європейського Союзу щодо запровадження безвізового режиму для громадян України. У документі міститься заклик без подальших зволікань до кінця 2016 року ухвалити необхідні рішення про надання ЄС безвізового режиму для громадян України. Робота парламенту знову проходила на тлі акцій протесту в центрі столиці. Мітингували біля Ради та НБУ.

До кінця пленарного тижня парламентарії зуміли ухвалити закони про створення Державного дорожнього фонду, зокрема «Про внесення змін до Закону «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо вдосконалення механізму фінансування дорожньої галузі». Міністр інфраструктури Володимир Омелян наголосив, що ухвалені зміни сприятимуть упорядкуванню діяльності щодо утримання українських доріг та зроблять роботу Укравтодору, за яким залишається утримання доріг державного значення, прозорішою.

Важливим етапом стало ухвалення змін до Закону «Про публічні закупівлі» щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки та проведення в Україні в 2017 році пісенного конкурсу «Євробачення» за спрощеною процедурою. А внесення змін до Державного бюджету України на 2016-й щодо підтримки стратегічної галузі України дає можливість збільшити обсяг бюджетних призначень для Державного космічного агентства України на 400 тис. грн через нову бюджетну програму «Фінансова підтримка державного підприємства «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О. М. Макарова» на погашення заборгованості за спожиту електричну енергію». Водночас обранці відмовилися переносити пленарний тиждень із початку січня на кінець листопада — початок грудня. Спікер двічі ставив пропозицію на голосування, але її не підтримали.

На Годині запитань до уряду Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що корупцію в системі ціноутворення на газ вдалося знищити повністю, і закликав не збуджувати населення питанням тарифів. Віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, у свою чергу, повідомив, що номінальна середньомісячна зарплата штатних працівників у січні-вересні 2016 року збільшилася на 24,3 % — до 4989 грн.

Наступне пленарне засідання Ради відбулося через два тижні. Депутатів зібралося заледве половина, а з початком роботи ще поменшало, оскільки парламентська фракція «Самопомочі» залишила засідання. Мотивація — скасування депутатської недоторканності депутата від Опозиційного блоку Вадима Новинського. Напередодні голова фракції Олег Березюк зачитав із трибуни вимоги фракції.

«Народний фронт» вирішив не відставати від колег щодо гучних заяв і виступив із вимогою розслідувати ситуацію з дискредитацією уряду Арсенія Яценюка, що стало реакцєю на заяви нардепа-втікача Онищенка. Відповідне звернення виголосив із парламентської трибуни голова фракції Максим Бурбак. Андрій Парубій підтримав вимоги фракції і попросив вважати їх запитом до НАБУ та Генпрокуратури.

Далі Рада прийняла Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення порядку проходження військової служби. Автор закону Сергій Пашинський зазначив, що документ прийнято у зв’язку з тим, що воїни, які підписували контракти до закінчення особливого періоду, досі не знають, коли цей особливий період закінчиться. Водночас депутати відхилили законопроект про внесення змін до деяких законів щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного об’єднання територіальних громад. Вони тричі голосували за повернення документа на розгляд, але безрезультатно. Андрій Парубій зауважив, що таким чином обранці «зробили подарунок» до Дня місцевого самоврядування, який відзначають 7 грудня.

Було внесено зміни до Митного кодексу щодо постачання на територію України матеріалів для виготовлення спеціальних засобів індивідуального захисту, що дає можливість зменшити видатки держбюджету на закупівлю кулезахисних шоломів та створити конкурентні умови національному товаровиробнику. Ухвалення ще кількох змін до деяких законодавчих актів відкрило можливість встановити з першого січня 2017 року мінімальну заробітну плату на рівні 3200 грн. Законом визначено умови встановлення мінімальної заробітної плати та передбачено новий порядок формування тарифної сітки оплати праці. Зокрема, у бюджетній сфері посадовий оклад встановлюється Кабінетом Міністрів, а підприємства визначають тарифні ставки самостійно в колективних договорах. При цьому мінімальна тарифна ставка не може бути нижчою за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на перше січня календарного року. Крім того, закон визначає максимальний розмір пенсії на рівні 10 740 гривень.

Наступного дня фракція «Самопомочі» заявила, що не братиме участі в голосуваннях Верховної Ради, доки не проголосують рішення про позбавлення недоторканності народного депутата від Опозиційного блоку Вадима Новинського. «Народний фронт» висловив готовність голосувати за це питання, а Ігор Мосійчук із Радикальної партії розповів, що у фракції ще не прийнято остаточного рішення, як і у фракції Блоку Петра Порошенка.

Народні депутати ухвалили Звернення до демократичних держав світу щодо визнання Голодомору 1932–1933 років в Україні геноцидом українського народу. Проте обранці не змогли подолати вето Президента на ухвалений 7 липня 2016 року Закон «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб’єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення».

Наступного дня першим питанням порядку денного стало надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Вадима Новинського. Рада підтримала це рішення 228 голосами. Новинський заявив, що подання ГПУ — це «політичний детектив, заснований на доносі, припущеннях і фантазії Генпрокуратури». На його думку, цей документ не відповідає «критеріям об’єктивності», а сама справа щодо нього сфабрикована.

Тим часом під парламентом знову мітингували. Учасники Всеукраїнської акції профспілок проводили кількатисячний мітинг із вимогою посилити соціальний захист працівників та інших категорій населення в умовах зростання цін на енергоносії і тарифів на житлово-комунальні послуги. Учасники акції вимагали до прийняття бюджету скасувати низку законопроектів, які, на їх переконання, погіршують соціальні стандарти життя українців, і врахувати видатки на реалізацію державних соціальних гарантій та недопущення зниження рівня життя населення.

Парламентарі обмежили доступ на український ринок іноземних книжок антиукраїнського змісту, ухваливши зміни до деяких законів щодо обмеження доступу на внутрішній ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту. Після цього в першому читанні прийняли проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату», відхилили законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів», не підтримавши ініціативу з повернення законопроекту на доопрацювання.

Завершальним передноворічним законодавчим акордом стало ухвалення Державного бюджету України на 2017 рік.

Уже в перший день пленарного тижня депутати вирішили розглянути проект. Спочатку хотіли це зробити на ранковому засіданні, потім передумали і перенесли питання на вечір. Зранку ж виключили з фракції «Батьківщини» найвідомішуколишню бранку Кремля, депутата парламенту нинішнього скликання Надію Савченко «за діяльність, не сумісну з програмними засадами і принципами діяльності партії та фракції у Верховній Раді». Далі ухвалили низку економічних законопроектів, необхідних для прийняття бюджету-2017.

Лише з п’ятої спроби вдалося прийняти рішення продовжити вечірнє засідання парламенту до завершення розгляду питань порядку денного. На вечірньому засіданні знову взялися розглядати низку «бюджетних» законів. Робота супроводжувалася перервами. До розгляду бюджету-2017 приступили о 3:45, а о 4:53 головний кошторис країни було ухвалено 274 голосами. Згідно з документом пропонований розмір доходів — 721,4 млрд грн, витрат — 790,39 млрд грн. Дефіцит держбюджету наступного року складатиме 3 % ВВП. Передбачається, що зростання ВВП становитиме 3 % при інфляції 8,1 % та курсі 27,2 грн за долар.

Після важкої «бюджетної ночі» відпочивали, а в перед­останній пленарний день року планували розглянути понад 30 питань. Працювалося важко. Лише із шостої спроби вдалося проголосувати за ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Кабінетом Міністрів України та урядом Італійської Республіки. Потім виключили Надію Савченко зі складу Постійної делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи. Завершили роботу ухваленням кількох економічних законів, у тому числі щодо зниження коефіцієнтів «зеленого» тарифу для електроенергії.

На останньому цьогорічному пленарному засіданні депутати не ухвалили жодного рішення. Після виступу Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана на Годині запитань до уряду із закликом ухвалити у січні закон про цивільну спецконфіскацію народні обранці умудрилися таки вчинити бійку біля парламентської трибуни. Цього разу чубилися Павло Кишкар та позафракційний Михайло Головко, який звинувачував БПП в участі в корупційних схемах. Закінчення року в парламенті відбулося у кращих депутатських традиціях.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%