Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Аграрії дискутували щодо податкових змін

Ольга Марчук
економічний оглядач

№12(59)(2016)

Про можливості оптимального використання нинішніх податкових умов, правильне планування бізнесу, підготовку до можливих змін у законодавстві щодо оподаткування у сфері АПК йшлося на II Аграрній податковій конференції, яка 9 грудня 2016 року відбулася в Києві. Організатором заходу виступила компанія «ПроАгро». У числі інформаційних партнерів — журнал «Незалежний АУДИТОР».

12-59-64-1

Конференція викликала велику цікавість у виробників та переробників сільськогосподарської продукції, представників торговельних організацій, постачальників ресурсів для агросектору, юридичних та консалтингових компаній. Майже половина учасників була представлена керівниками, фінансовими директорами, головними бухгалтерами та економістами підприємств агрогалузі. Тема податків для них нині є дуже актуальною, тим паче що з нового року очікуються радикальні зміни в оподаткуванні підприємств та компаній аграрного сектору. 

Агробізнес хоче знати правила гри, завчасно планувати свою роботу й отримувати хороший результат у рамках чинного податкового законодавства. Саме на цьому моменті зосередив увагу директор «ПроАгро» Микола Верницький у вітальному слові. Він закликав присутніх до максимально відвертої дискусії, спільного пошуку рішень складних питань податкової політики в агросекторі.

Відкрила перший блок конференції експерт Міжнародного правового центру EUCON, директор школи трансфертного ціноутворення Лариса Врублевська. У своїй доповіді вона охарактеризувала зміни щодо трансфертного ціноутворення, закладені в проекті Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні) № 5368, звернула увагу на положення постанови Кабінету Міністрів України № 616 «Про затвердження переліку товарів, що мають біржове котирування, та світових товарних бірж для встановлення відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки», а також перерахувала підстави для перевірки платників податків і нагадала про відповідальність за недотримання норм законодавства.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Андрій Журжій представив доповідь «Зміни в податковому законодавстві в 2017 році: чого чекати платникам податків. Питання аграрного сектору». Він охарактеризував положення проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році № 5132, розповів про майбутню реструктуризацію податкової служби, зокрема про скорочення кількості співробітників, створення фінансової поліції. Андрій Журжій повідомив, що в проекті держбюджету на 2017-й передбачено 4 млрд грн на підтримку аграрного сектору, поінформував про принципи виділення сум держпідтримки, наголосивши на максимальній прозорості цього процесу.

Продовжив тему оподаткування сільгоспвиробників заступник директора департаменту податків і зборів юридичних осіб Державної фіскальної служби України Станіслав Бескидевич. Він ознайомив з особливостями справляння податків в агросекторі в наступному році, звернувши увагу на відміну спецрежиму оподаткування. За його словами, для всіх підприємств будуть створені однакові умови, а підтримка передбачена лише для певних видів діяльності. За даними представника фіскальної служби, у період із січня по жовтень 2016 року в держбюджет надійшло 7,2 млрд грн ПДВ від аграрного бізнесу.

Модератором першого блоку виступила адвокат Alexandrov & Partners, голова Комісії з питань інвестицій ICC Ukraine Оксана Крижанівська, а другий блок конференції довірили модерувати керуючому партнеру Baker Tilly Ukraine Олександру Почкуну. Він надав слово Світлані Наконечній — юристу з податків відомого агрохолдингу Trigon Agri, яка розповіла про базу оподаткування експортних операцій та нюанси нетипового експорту. Доповідач, зокрема, звернула увагу на випадки, коли експортна ціна нижча від мінбази, охарактеризувала критерії нетипового експорту та пов’язані з цими питаннями нормативні документи. Вона підкреслила, що законодавчого визначення поняття «нетиповий експорт» не існує, є лише методичні рекомендації, які активно використовуються контролюючими органами.

Виступ провідного юриста податкового напряму і правового забезпечення ПАТ «Ми­ронівський хлібопродукт» Романа Криць­кого був присвячений експортному та внутрішньому відшкодуванню ПДВ. Доповідач охарактеризував можливі варіанти відшкодування, виклав позицію ВАСУ щодо повернення бюджетних заборгованостей через суд. Він дав чіткі рекомендації про можливі способи судового захисту права на отримання відшкодування ПДВ.

Про ризики солідарної відповідальності експортерів та їх постачальників під час відшкодування ПДВ говорив експерт із питань оподаткування Микола Хоменко. Він розібрав типові випадки виникнення солідарної відповідальності експортера агропродукції та його постачальників, розповів про принципи ефективного управління податковими ризиками, зупинився на питанні перевірки контрагента перед закупівлею, перерахувавши низку документів, обов’язкових для ознайомлення, і порадив зберігати документи про результати всіх перевірок.

Партнер юридичної фірми «Софія» Олександр Поліводський давав присутнім практичні поради щодо оформлення прав на землю і сплати податків. У своїй презентації він представив варіанти підтвердження прав на землю, термінів дії договорів та інших умов землекористування, порівняв систему реєстрації прав на землю до і після 01.01.2013 р. Доповідач також звернув увагу на семантичне розходження термінів, що стосуються оформлення прав на землю, і закликав уважно вивчати претензії податкової та обґрунтовувати свою позицію.

Модератором третього блоку виступив керівник групи міжнародного оподаткування відділу податкових та юридичних послуг компанії «КПМГ-Україна» Роман Жарко. Він надав слово начальнику управління бухгалтерського обліку та податків агропромхолдингу «Астарта» Інні Гарькавій, яка свій виступ присвятила практиці податкових взаємодій. Вона говорила про можливі претензії податкових органів до суб’єктів господарювання, охарактеризувала, до чого потрібно бути готовим і як реагувати на ту чи іншу ситуацію. Спікер узагальнила податкову політику холдингу, перерахувала етапи побудови ефективної взаємодії з контро­люючими органами, представила типові види взаємодії з податковими службами: відшкодування ПДВ, запити на надання інформації, податкові консультації, перевірки, оскарження рішень контролюючих органів.

Радник-експерт з оподаткування агрокомпаній Андріанна Мартинів, яка спеціалізується на податковому, митному, земельному праві й судових процесах, навчала, як правильно підготуватися до комплексної податкової перевірки агрокомпанії, врахувавши всі нюанси, оцінити законність планових та позапланових перевірок контролюючих органів. Вона охарактеризувала найтиповіші помилки агропідприємств під час перевірок і радила, як їх можна уникнути.

Учасники конференції також взяли участь у розіграші сертифікатів на передплату видань «Аграрний тиждень», «Баланс-Агро», «Професійні видання», які були партнерами заходу.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%