Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Верховна Рада-VIII: млява робота і закриття сесії

Ольга Марчук
економічний оглядач

№1-2(60-61)(2017)

Єдиний у січні пленарний тиждень став останнім для п’ятої сесії Верховної Ради  восьмого скликання, тому планів у народних обранців було багато. А от ентузіазму попрацювати для держави — не дуже…

Напередодні спікер парламенту Андрій Парубій закликав депутатів максимально мобілізуватися для результативної роботи. Проте новорічні свята, що плавно перейшли у різдвяні, негативно позначилися на працездатності депутатів. Зрештою, на початку роботи вони ухвалили закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті». Необхідність нового документа полягає у тому, що нині чинними нормативно-правовими актами не врегульовані питання щодо можливості впровадження світового досвіду використання сучасних ефективних електронних автоматизованих методів обліку пасажироперевезень у міському пасажирському транспорті.

1-2-60-61-56-1

Цього ж дня вдалося ухвалити за основу ще декілька важливих законопроектів. Серед них — зміни до Закону України «Про автомобільні дороги», де визначається, що автомобільними дорогами оборонного значення є ті, що необхідні для забезпечення оборони і безпеки України, з’єднання військових та інших спеціальних об’єктів, призначених в умовах військового часу для військових перевезень, евакуації населення, перевезень, що пов’язані з евакуацією вантажів, а також народногосподарських перевезень. Пройшов у першому читанні також проект закону «Про Державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації». У ньому були враховані стандарти ІСАО, Європейського Союзу, ЄКЦА, Євроконтролю, а також зміни у нормах українського законодавства, які відбулися за період після введення в дію Державної програми авіаційної безпеки цивільної авіації у 2003 році.

Крім цього, у першому читанні депутати розглянули і затвердили проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо приведення їх у відповідність із законодавством Європейського Союзу у сфері перевезення небезпечних вантажів». Документом передбачається внесення змін до Законів України «Про перевезення небезпечних вантажів», «Про транспорт» та «Про автомобільний транспорт» відповідно до вимог міжнародних договорів України у сфері перевезення небезпечних вантажів та Директиви 2008/68/ЄС.

Предметом особливої уваги засідання став розгляд постанови про кошторис Верховної Ради. Вона передбачала суттєве підвищення посадових окладів народних депутатів України. Зокрема, Голова Верховної Ради України мав би оклад 20 тис. грн, його перший заступник — 19,2 тис. грн, а заступник — 18,7 тис. грн. Голови комітетів, голова Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації, керівники депутатських фракцій (депутатських груп) — 18,0 тис. грн, перші заступники, заступники секретарів комітетів — 17,0 тис. грн, голови підкомітетів — 16,5 тис. грн, а члени комітетів — 16,2 тис. грн.

Для оплати праці помічників-консультантів народного депутата України, незалежно від їх кількості, в межах витрат на забезпечення діяльності Верховної Ради України мав встановитися загальний місячний фонд пропорційно до посадового окладу народного депутата України — члена комітету Верховної Ради України з коефіцієнтом 1,25. Під час обговорення спікер запропонував зменшити зарплати депутатів до 15 про­житкових мінімумів, натомість збільшити їх помічникам депутатів. Однак ця пропозиція не була підтримана, а постанову не прийняли.

Водночас затвердили календарний план проведення шостої сесії. Згідно з документом, пленарні засідання шостої сесії розпочинаються 7 лютого 2017 року, а закінчаться 21 лип­ня цього ж року. За цей час має відбутися дванадцять тижнів пленарних засідань, на роботу в комітетах, комісіях, фракціях і групах дається шість тижнів, роботі народних депутатів з виборцями — також шість, а на Години запитань до уряду — дванадцять.

На цьому натхнення депутатів згасло, і Рада не змогла включити до порядку денного сесії президентський законопроект щодо допуску на територію України підрозділів збройних сил інших держав для участі у багатонаціональних навчаннях. Тому спікер змушений був оголосити перерву. Не вистачило голосів і для включення до порядку денного багатостраждального законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо механізму стягнення необґрунтованих активів на користь держави у порядку цивільного судочинства».

Після перерви депутати відхилили закон «Про стратегічну екологічну оцінку», заветований главою держави. Закон було ухвалено в жовтні минулого року, але Президент повернув його до парламенту зі своїми пропозиціями, зокрема щодо запровадження стратегічного оцінювання як обов’язкової стадії процедури розроблення, затвердження і виконання документів державного планування (стратегій, планів, схем, містобудівної документації, загальнодержавних програм, державних цільових програм, інших програм і програмних документів, змін до них, що підлягають затвердженню органом державної влади або органом місцевого самоврядування).

На вечірньому засіданні депутати повторили спробу внести до порядку денного сесії проект закону України «Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2017 році для участі в багатонаціональних навчаннях». Цього разу це вдалося, і наступного дня документ ухвалили. Він передбачає, що у 2017 році на території України відбудуться такі багатонаціональні навчання:

у січні — грудні 2017 року в рамках багатонаціонального навчання з підготовки підрозділів збройних сил за участю Сполучених Штатів Америки, інших держав-членів НАТО та держав-учасниць програми «Партнерство заради миру» (до 3000 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до шести літаків і вертольотів) на строк до 365 діб;

у липні — вересні 2017 року в рамках українсько-американського навчання «Сі Бриз — 2017» за участю Сполучених Штатів Америки, інших держав-членів НАТО та держав-учасниць програми «Партнерство заради миру» (до 2500  військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 10 кораблів, до 5 підводних човнів, до 10 літаків і вертольотів, до 60 оди­ниць колісної техніки) на строк до 25 діб;

у червні — листопаді 2017 року в рамках українсько-американського навчання «Репід Трайдент — 2017» за участю Сполучених Штатів Америки, інших держав-членів НАТО та держав-учасниць програми «Партнерство заради миру» (до 2000 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 6 літаків, до 10 верто­льотів) на строк до 25 діб.

Верховна Рада також ухвалила в першому читанні проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат. Документ стосується виконання Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, ратифікованої Україною 7 квітня 2004 року, та Протоколу про стале управління лісами до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, ратифікованого Україною 16 жовтня 2012 року в частині охорони пралісів.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій вкотре закликав народних депутатів дотримуватися політичної культури та уникати образ в парламенті: «Я закликаю й надалі уникати образ. У дискусіях політичних і світоглядних ми маємо користуватися аргументами, а не особистими образами. Я звертаюсь до всіх народних депутатів дотримуватися в залі високого рівня політичної культури — це (ваш рівень дискусій. — Ред.) є обличчя і України, і перед нашими міжнародними колегами, і перед українським суспільством».

Та робота однак посувалася неохоче. Рада відхилила ухвалений в лютому 2016 року Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансування професійно-технічної освіти». Документ Президент повернув до парламенту зі своїми пропозиціями і обґрунтуваннями. Пропозиції Президента набрали аж 56 голосів із необхідних 226, не вистачило голосів і для подолання вето Президента — «за» проголосувало усього 78 депутатів, не була підтримана пропозиція повернути закон на до­опрацювання в профільний Комітет. Після цього Андрій Парубій закрив засідання парламенту, закликавши депутатів мобілізуватися для роботи наступного дня.

Близьке завершення сесії далося взнаки, і в перед­останній день роботи депутати проголосували за приєднання України до Протоколу про внесення поправок до Європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів. Це дає змогу привести норми національного законодавства у відповідність до норм законодавства Європейського Союзу у сфері перевезення небезпечних вантажів.

Але далі через недостатню кількість депутатів Андрій Парубій змушений був закрити ранкове пленарне засідання. Вечірнє засідання також стало безрезультатним. Одразу після його відкриття спікер змушений був оголосити про закриття засідання, бо бракувало депутатів, хоча електронна реєстрація на табло показала, що присутні 336 парламентаріїв. «У мене є підозра, що в залі не 336 депутатів, а карток», — сказав Парубій. Він мав підстави для такого припущення, адже голосування з метою перевірки виявило, що у залі налічується усього 167 парламентаріїв.

В останній день поточної сесії парламенту було заплановано провести традиційну Годину запитань до уряду. До Верховної Ради прийшли члени Кабінету Міністрів на чолі з першим віце-прем’єр-міністром — міністром економічного розвитку і торгівлі Степаном Кубівим, який доповів про підсумки розвитку національної економіки у 2016 році. Одним з головних досягнень 2016 року він назвав підписання Угоди про зону вільної торгівлі з Канадою та повідомив, що уряд очікує зростання ВВП на рівні 3%.

Віце-прем’єр-міністр України — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко доповів про підсумки реформи децентралізації в Україні у 2016 році та кроки уряду, що були зроблені і які потрібно зробити у сфері соціально-економічного розвитку, планування територій, комплексної підтримки розвитку громад тощо.

Голова Верховної Ради підбив підсумки роботи пар­ламенту за час п’ятої сесії. Він наголосив, що впродовж п’яти місяців ухвалено 106 законів у цілому, з них 16 — з ратифікації, 60 — у першому читанні. Після цього оголосив про закриття п’ятої сесії. Шоста сесія триватиме із 7 лютого до 21 липня.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%