Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Верховна Рада-VIII: два тижні роботи і місяць перерви

Ольга Марчук
економічний оглядач

№5(64)(2017)

Народні депутати у квітні вирішили попрацювати у пленарному режимі два тижні поспіль, після чого зробили перерву на місяць. Проте не продемонстрували ефективну роботу з першої миті, бо одразу після відкриття пленарного засідання представники фракції Радикальної партії заблокували парламентську трибуну з вимогою скасувати абонентську плату за газ.

5-64-42-1

Згодом пристрасті вщухли й обранці внесли зміни до Закону України «Про автомобільні дороги» щодо уточнення деяких повноважень державного управління автомобільними дорогами загального користування та до ст. 41 закону «Про дорожній рух» (щодо пріоритетності транспортних засобів, які рухаються по колу). За основу прий­няли проект закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо уніфікованої митної квитанції», а також законопроект «Про енергетичну ефективність будівель».

Розглянули у вищому законодавчому органі й питання «братів наших менших» – депутати ухвалили проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження гуманного ставлення до тварин)». Це стосується закону «Про захист тварин від жорстокого поводження», Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України, до якого зокрема запропонували ввести норму, згідно з якою дії, вчинені групою осіб і пов’язані з жорстоким ставленням до тварин, що призвели до їхньої загибелі чи внаслідок яких тварини стали каліками, караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

А от за призначення дев’яти членів Рахункової палати голосів не вистачило, як і для того, щоби вдруге розглянути це питання, і Голова Верховної Ради Андрій Парубій звернувся до профільного комітету парламенту із закликом оголосити повторний конкурс для кандидатів до Рахункової палати.

Наступного дня фракція Радикальної партії продовжила блокувати трибуну. Блокувальники приклеїли до президії плакат із написом «Абонплата за газ – здирництво», а депутати змушені були виступати з місць. У таких умовах ратифікували Протокол про внесення змін та доповнень до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Швейцарською Федеральною Радою про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів від 30 жовтня 2000 р.

Зрештою «радикалам» набридло блокувати трибуну і вони вийшли з сесійної зали, оголосивши, що йдуть на засідання уряду з вимогою покласти край монополії олігархів газового ринку України. Керівник фракції Олег Ляшко повідомив, що вони вимагатимуть зустрічі з Президентом України, щоб відправити у відставку голову НКРЕКП Дмитра Вовка. А депутати тим часом ухвалили у першому читанні законопроект про внесення змін до закону «Про фізичну культуру і спорт» щодо започаткування службово-прикладного та військово-прикладного спорту», а також закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків».

До депутатів завітала голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак. Вона прозвітувала, що НАЗК розпочало перевірки 76-ти декларацій високопосадовців. Андрій Парубій повідомив, що обговорить з міністром юстиції та громадськими активістами механізми покращення роботи агентства, додавши, що заслуховування голови НАЗК завершене, «інформація береться до відома», і закрив пленарне засідання.

Після двох днів «розминки» народні обранці нарешті почали працювати і ухвалили законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я», який надає можливість реорганізувати заклади охорони здоров’я в комунальні та державні некомерційні підприємства. Як запевнила голова Комітету з питань охорони здоров’я та співавтор законопроекту Ольга Богомолець, нова норма закону дасть підстави для запрова­дження більш ефективних форм господарювання в системі охорони здоров’я України.

Далі депутати направили на повторне друге читання у профільний комітет законопроект «Про ринок електроенергії України». Потім внесли зміни до деяких законів України щодо підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей та ухвалили закон про захист прав працівників передпенсійного віку. Документ доповнює статтю 42 Кодексу законів про працю України новою нормою, відповідно до якої переваги залишитися на роботі під час звільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці отримують ті, кому залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку. Після ухвалення закону «Про внесення змін до статті 11-1 Закону України «Про гуманітарну допомогу» щодо оперативності прийняття рішень» спікер закрив засідання парламенту.

На традиційну щоп’ятничну Годину запитань до уряду до сесійної зали завітали Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та члени уряду. Прем’єр запевнив, що уряд у рамках пенсійної реформи планує зробити перерахунок пенсій громадянам та з 1 жовтня 2017 року збільшити розмір пенсійних виплат, розробити нове законодавство у сфері продажу державних підприємств. Він підкреслив, що державні компанії, які засвідчили свою неефективність та мають репутацію корупційних годівниць, потребують уваги українського парламенту, а також вкотре наголосив, що незадоволений роботою Фонду державного майна.

Наступний пленарний тиждень розпочався з обговорення законопроекту про Конституційний суд у другому читанні. На ранковому засіданні депутати встигли поставити на голосування понад 500 поправок, але жодна з них не була підтримана. Всього до проекту було подано 911 поправок, і 747 відхилив профільний комітет. Основну частину поправок внесли депутати від «Батьківщини».

До вечора депутати розглянули понад 700 поправок, жодної не схваливши, а потім відхилили і сам законопроект. Документ покликаний регулювати порядок організації та діяльності Конституційного суду, статус суддів КС, підстави і порядок звернення до нього, процедуру розгляду ним справ та виконання його рішень. Обранці декілька разів бралися голосувати, однак не вистачило необхідної кількості голосів, щоб відправити документ на повторне друге читання.

Рада ратифікувала Фінансову угоду (проект «Міський громадський транспорт в Україні») між Україною та Європейським інвестиційним банком. Потім депутати затвердили за основу проект про внесення змін до закону «Про фізичну культуру і спорт» щодо визнання національних видів спорту та ухвалили закон «Про внесення змін до статті 90 Бюджетного кодексу України (щодо фінансування сфери фізичної культури і спорту)», відхилили проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо запровадження стандартів Ради Європи для молодіжних центрів і децентралізації роботи з молоддю).

У звіті Дмитра Вовка, голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, йшлося про роботу комісії у 2016 році. Очільник відомства повідомив, що комісія скасувала введення абонплати за користування газотранспортною системою для додаткових консультацій, і для того, щоб виконати всі вимоги закону, передбачила додатковий захист для споживачів. За результатами заслуховування звіт був узятий до відома.

Наступного дня нардепи ухвалили президентський закон про внесення змін до прикінцевих положень закону «Про державні нагороди України» щодо надання звання Героя України. Документ запроваджує норму, за якою звання Героя України може бути надане як виняток посмертно іноземцю, нагородженому орденом Героїв Небесної Сотні, за визначний геройський вчинок, пов’язаний із захистом конституційних засад демократії, прав і свобод людини під час Революції Гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року). Далі внесли зміни до статті 15 закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту» щодо надання членам сімей загиблих пільг без урахування середньомісячного сукупного доходу сім’ї, ратифікували Угоду про спільне виробництво фільмів і співробітництво у сфері кінематографії між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль та Конвенцію між Урядом України і Урядом Республіки Мальта про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи.

Група народних депутатів наполягала на тому, щоб ухвалити проект закону про вибори до Верховної Ради за відкритими списками та деякі інші законопроекти не пізніше травня. Обранці вийшли до парламентської трибуни, а їхні вимоги озвучив позафракційний депутат Віктор Чумак. Опісля депутати відмовилися ухвалити проект постанови про визначення представника парламенту Костянтина Запайщикова до складу конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів НКРЕКП. Пізніше така ж доля спіткала і Юрія Шульгу.

Проте всупереч усьому цього дня вдалося ухвалити проект закону про ринок електричної енергії України, закон «Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств» та зміни до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Депутати також ухвалили закони «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення умов ведення будівельної діяльності» та «Про приватну детективну (розшукову) діяльність», легалізуючи її статус. Далі ухвалили постанову про звільнення голови Фонду держмайна України Ігоря Білоуса, але відмовилися внести зміни до статті 72 Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування строку попереднього ув’язнення.

На початку Години запитань до уряду спікер Андрій Парубій привітав уряд з річницею призначення. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман визнав, що у роботі уряду є недоліки, проте запевнив, що Кабмін готовий надалі продуктивно працювати заради розвитку держави і подякував за плідну співпрацю впродовж року Президентові України, народним депутатам і українському народу.

Тим часом від імені двох фракцій – «Опозиційного блоку» і «Відродження» – народний депутат Нестор Шуфрич звернув увагу на тривалу перерву між пленарними засіданнями, адже наступне засідання парламенту відбудеться аж 16 травня. Він заявив, що фракції вимагають внесення змін до календарного плану проведення шостої сесії, зокрема провести пленарні засідання 25–28 квітня. Але до нього не прислухалися.

А представники руху «Чесно» чесно порахували, хто з депутатів у квітні займався симуляцією роботи. Зокрема, згідно з їхніми даними, вісім нардепів жодного разу не брали участі в голосуваннях. Серед них Петро Сабашук («Блок Петра Порошенка»), Семен Семенченко («Самопоміч»), найбагатший нардеп В’ячеслав Богуслаєв (группа «Воля народу»), Олександр Онищенко («Воля народу»), Євген Бакулін («Опозиційний блок»), Сергій Клюєв, Дмитро Ярош та Андрій Білецький (позафракційні).


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%