Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Верховна Рада-VIII: встановили квоти на мовлення та заборонили георгіївські стрічки

Ольга Марчук
економічний оглядач

№6(65)(2017)

Комітет виборців України в рамках проекту «Дослівно» підрахував, що у травні лише 164 народних депутати із 422 відвідали всі засідання Верховної Ради, а 11 не були на жодному з них. Це позафракційні Едуард Матвійчук, Андрій Білецький, Дмитро Ярош, Володимир Парасюк, Валерій Богуслаєв із «Волі народу», «опоблоківець» Євген Бакулін, Петро Сабашук (БПП), Сергій Клюєв та Олександр Онищенко, які перебувають у розшуку. Лише двоє обранців взяли участь в усіх голосуваннях, а 60 депутатів пропустили 90 % голосувань.

6-65-38-1

На 12 пленарних засідан-нях Верховної Ради, які відбулися у травні, ухвалили в цілому понад 30 проектів законів та постанов. Перше засідання місяця почали з рішення щодо зняття депутатських повноважень з нардепа Андрія Артеменка. Напередодні Президент підписав указ про позбавлення його українського громадянства. Основним поштовхом до такого рішення стала публікація Андрія Артеменка з планом вирішення військового конфлікту на Донбасі, який полягав у тому, щоб Крим віддати Росії. Голова Верховної Ради Андрій Парубій, коментуючи ухвалене рішення, зазначив, що в цьому немає жодного політичного підтексту, адже народний депутат не може бути громадянином іншої держави.

Уже традиційними стали акції протесту під Радою, і травень не був винятком. У перший же день сесійної роботи кілька активістів, переодягнених у катів, облаштували шибеницю, здійснили «страту» НАБУ і закликали нардепів не ухвалювати законопроект, яким передбачено, що детективи НАБУ не зможуть розслідувати підслідні їм корупційні злочини топ-посадовців, якщо раніше за цими ж обставинами інші правоохоронці закрили справи. В акції взяли участь активісти Центру протидії корупції, Transparency International Україна, ради громадського контролю при НАБУ та нардепи Ганна Гопко, Єгор Соболєв, Мустафа Найєм. Також пройшла акція Amnesty International в Україні з вимогою невідкладно ратифікувати Стамбульську конвенцію, яка покликана захистити жінок і дітей від домашнього насильства. Окрім цього, мітингували й чорнобильці з вимогою належного пенсійного забезпечення.

У залі тим часом депутати внесли зміни до закону «Про вищу освіту» щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти особами, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України. Документ розроблено для надання додаткових можливостей випускникам з тимчасово окупованих територій для вступу їх на навчання до вищих навчальних закладів, розташованих на території Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.

Після цього Рада не змогла ухвалити закон «Про комерційний облік комунальних послуг» і відправила законопроект на повторне друге читання, як і законопроект «Про житлово-комунальні послуги». Далі ухвалили закон «Про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки». Проект підготував Антон Геращенко (фракція «Народний фронт»). У ньому йдеться про встановлення адміністративної відповідальності за дії, спрямовані на пропаганду в Україні георгіївської (гвардійської) стрічки як символу російської окупації та агресії.

Наступного дня депутати внесли зміни до п. 2 Закону України «Про ратифікацію Європейської соціальної хартії (переглянутої)» та ратифікували Угоду між урядами України та Республіки Хорватія про економічне співробітництво. Окрім цього, ратифікували ще одну Угоду – між урядами України та Чеської Республіки про науково-технологічне співробітництво. Вона містить статтю стосовно захисту прав інтелектуальної власності.

Депутати також ухвалили декілька документів, пов’язаних із захистом прав дитини. Зокрема, внесли зміни до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання через удосконалення порядку стягнення аліментів. Закон визначає, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Також внесли зміни до ст. 19 Сімейного кодексу України щодо забезпечення дотримання житлових прав дитини.

У День вишиванки більшість народних обранців демонстрували в парламенті найрізноманітніші витвори українського національного вбрання. А під стінами Ради віряни Української православної церкви Московського патріархату вимагали не ухвалювати законопроекти щодо особливого статусу релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором, та не вносити зміни до закону «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підлеглості).

Але робота в депутатів не задалася з самого початку. «Релігійні» закони не розглянули, проект постанови «Про заходи захисту національних інтересів, національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, протидії терористичній діяльності» ухвалити відмовилися, хоча спікер Андрій Парубій двічі ставив питання на голосування. Не підтримали також і його пропозицію включити до порядку денного сесії чотири урядові законопроекти щодо медичної реформи.

Водночас мінімальною кількістю голосів ухвалили зміни до Кримінального кодексу України (щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення). Цей документ частково скасовує положення так званого «закону Савченко», яким у разі засудження особи до позбавлення волі суд зараховував термін попереднього ув’язнення в строк відбуття покарання з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

Далі «пройшли» зміни до закону «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» та закони «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» і «Про внесення змін до Закону України «Про питну воду та питне водопостачання». Депутати також внесли зміни до деяких законодавчих актів України щодо стабілізації діяльності Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» у зв’язку з тимчасовою окупацією території України.

А в кулуарах Ради народний депутат Михайло Гаврилюк після словесної перепалки напав на блогера Василя Крутчака, відомого тролінгом різних політиків. За словами постраждалого, Гаврилюк порвав йому сорочку та розбив телефон. Депутат, своєю чергою, стверджував, що він не нападав, а намагався підтримати блогера, який падав.

Цього дня депутати внесли зміни до ст. 260 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України щодо документального оформлення травм учасників АТО та до закону «Про військовий обов’язок і військову службу» (щодо посилення гарантії дотримання законодавства України). Внесено також зміни до деяких законів України (щодо створення друкованих засобів масової інформації Міністерством оборони України на час проведення антитерористичної операції) та до ст. 201 Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди небезпечних речовин, частин вогнепальної зброї.

На Годину запитань до уряду до сесійної зали парламенту завітав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман з міністрами. Говорили про те, що дефіцит Пенсійного фонду наразі більший за оборонний бюджет країни й без проведення пенсійної реформи через 3-5 років грошей для виплат пенсій не буде. У зв’язку з цим Прем’єр-міністр закликав депутатів ухвалити необхідні рішення й змінити пенсійну систему.

Наступний пленарний тиждень розпочався розглядом законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) за-

собів масової інформації. Закон, зокрема, передбачає, що в загальному тижневому обсязі мовлення телерадіоорганізацій передачі та фільми державною мовою мають становити не менше 75 % загальної тривалості мовлення. За ухвалення закону проголосували 269 депутатів.

Далі депутати внесли зміни до Закону України «Про освіту» щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг, ухвалили законопроект щодо зменшення бар’єрів для залучення іноземних інвестицій. Йдеться про скасування реєстрації іноземних інвестицій та внесення змін до правил працевлаштування й тимчасового проживання іноземців. Ухвалено також закони «Про оцінку впливу на довкілля» з пропозиціями Президента України та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат».

Наступного дня Рада ратифікувала Адміністративні домовленості щодо охорони інформації з обмеженим доступом між урядом України та Організацією Північноатлантичного договору. Потім депутати заслухали звіт генерального прокурора Юрія Луценка

про діяльність органів прокуратури. Він заявив, що завдяки роботі Генеральної інспекції Генеральної прокуратури України з лав прокуратури звільнено 46 прокурорів. Найбільшим своїм досягненням за рік роботи він назвав початок суду над екс-президентом Віктором Януковичем.

Генпрокурор поінформував, що завдяки спільній роботі прокурорів та поліцейських вдалося знизити рівень кримінальної активності в країні. Зокрема, суди за результатом минулорічної діяльності засудили

34 тис. крадіїв, 4 тис. грабіжників та 883 розбійників. Реальні терміни покарання отримали 10 624 особи. Загалом, прозвітував генпрокурор, за період його роботи у відомстві до суду було передано 1191 кримінальну справу.

Крім цього, Рада ухвалила зміни до закону «Про фізичну культуру і спорт» (щодо визнання національних видів спорту), яким передбачено підтримку національних видів спорту: бойового гопака, хортингу, українського рукопашного бою «Спас», української боротьби на поясах. Андрій Парубій назвав ухвалення цього закону питанням національної честі, патріотизму. Ухвалено також зміни до закону «Про охорону культурної спадщини» (щодо визначення поняття «пам’ятка культурної спадщини»).

Однак депутати не змогли проголосувати стосовно питання про призначення двох членів до складу конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. За представника від Комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Костянтина Запайщикова віддали голоси лише 205 депутатів з необхідних 226, а кандидат від Комітету з питань будівництва, містобудування й житлово-комунального господарства Юрій Шульга набрав ще менше – 184 голоси. Відхилили й проекти постанов, авторами яких були два нардепи із фракції «Опоблоку», про скасування закону щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської стрічки та про скасування рішення ВР щодо ухвалення в цілому закону щодо мовних квот на телебаченні.

На Годині запитань до уряду Прем’єр Володимир Гройсман поінформував про початок наведення ладу на митниці. Він повідомив, що нині щоденне надходження від митних платежів становить не менше 1,3 млрд грн, а було 800 млн. Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе доповіла про виконання Плану дій щодо візової лібералізації з Європейським Союзом, про заходи щодо виконання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, роботу по ухваленню євроінтеграційних законів. Міністр юстиції Павло Петренко розповів про заходи щодо подальшої децентралізації протягом останніх півтора років.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%