Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Аудитори обговорюють шляхи удосконалення професії

Ольга Марчук
економічний оглядач

№7-8(66-67)(2017)

У рамках проведення заходів з нагоди 25-річчя Всеукраїнської професійної громадської організації «Спілка аудиторів України» в Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана 16 червня 2017 року відбувся круглий стіл «Складові якості аудиторських послуг: досвід та перспективи в контексті реформування аудиту». Ініціатором події виступила Спілка аудиторів України за підтримки Аудиторської палати України та Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України.

7-8-66-67-54-1

Представники Адміністрації Прези-дента України, Міністерства фінансів, Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, Національного банку, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, практикуючі аудитори, науковці, викладачі навчальних закладів, докторанти, аспіранти, фахівці в економічній, фінансовій та обліково-аналітичній сфері зібралися, щоб обговорити актуальні питання розвитку аудиту в Україні з урахуванням світового та європейського досвіду.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся ректор КНЕУ імені Вадима Гетьмана, доктор економічних наук, професор Дмитро Лук’яненко. Він привітав Спілку аудиторів України з 25-ю річницею діяльності, звернув увагу на роль професійних громадських організацій, які виступають з’єднувальною ланкою між бізнесом і державою, а також торкнувся теми підготовки аудиторів в очолюваному ним навчальному закладі.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна розповіла про роботу над законопроектом про бухгалтерський облік, повідомивши, що «він зайде до сесійної зали з усіма поправками, напрацьованими в комітеті, і великої кількості запитань у депутатів не виникатиме». Характеризуючи законопроект «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», який перебуває в парламенті, вона схвально відгукнулася про те, що напередодні його розгляду в сесійній залі відбулося обговорення документа і всі зауваження аудиторів стосовно суб’єктів суспільного інтересу були враховані. Ніна Южаніна також наголосила, що цей законопроект переважно відповідає практикам країн, котрі здійснили імплементацію Директиви 43, і вимогам, які склалися в нашій країні. На її думку, норми в законопроекті набагато кращі, аніж ті, які є тепер.

Водночас, за її словами, нині спостерігається «вкрай негативне» ставлення до Аудиторської палати України загалом і до аудиторської професії зокрема, тому аудиторам варто задуматися над цим і почати змінювати ситуацію. «Чинний закон про аудиторську діяльність був напрацьований для того, щоб організувати в країні цю професію», – наголосила вона і закликала не відсторонюватися від вимог, чинних в Європейському Союзі, до якого долучається Україна. «Зміни, які ми хочемо втілити, призначені для підняття значущості професії аудитора. Це дасть змогу розширити сферу замовників, хоча розширення – не самоціль. Головне, щоб аудиторський висновок був вагомим і думка аудитора розцінювалася на вагу золота», – резюмувала Ніна Южаніна.

Під час першої секції учасники круглого столу розглянули питання щодо застосування європейської практики при реформуванні аудиторської діяльності та національних пріоритетів. Представник Світового банку, координатор регіональної програми STAREP в Україні Наталя Коноваленко зосередила увагу на важливості створення ефективної системи суспільного нагляду в аудиті. Перший заступник керівника Головного департаменту з питань економічної політики – керівник департаменту реального сектору економіки Адміністрації Президента України, доктор економічних наук Олег Канцуров говорив про національні пріоритети реформування аудиторської діяльності в Україні. Він охарактеризував вихідні положення реформи аудиторської діяльності, а також розповів про пропозиції щодо доопрацювання законопроекту про аудиторську діяльність.

Президент ВПГО «Спілка аудиторів України», генеральний директор ТОВ «Міжнародна аудиторська група» Наталія Гаєвська ознайомила присутніх зі світовим досвідом регулювання аудиторської діяльності та закликала застосовувати кращі моделі у вітчизняній практиці. «Ми не можемо не вивчати й не застосовувати досвід, набутий іншими країнами», – підкреслила вона, охарактеризувавши практики регулювання професії у Великій Британії, США, країнах Євросоюзу. Окрім цього, під час свого виступу вона торкнулася теми удосконалення законопроектів про аудиторську діяльність, які перебувають на розгляді в парламенті.

Друга секція була присвячена обговоренню реформи системи сертифікації аудиторів, яка має стати запорукою довіри до якості аудиторських послуг. Її модератором виступив віце-президент ВПГО «Спілка аудиторів України», генеральний директор ТОВ «Аудиторська фірма «Актив-Аудит» Володимир Мніщенко.

Голова Аудиторської палати України, доктор економічних наук Тетяна Каменська звернула увагу на те, що для підвищення рівня якості аудиторських послуг в Україні необхідно здійснити чимало змін. Вона підкреслила, що насамперед потрібно удосконалювати порядок сертифікації, організації контролю якості аудиторських послуг, працювати над удосконаленням професійних знань аудиторів. Завідувач кафедри аудиту Київського національного економічного університету, голова комісії з освіти та сертифікації ВПГО «Спілка аудиторів України», доктор економічних наук Олена Петрик навела науково обґрунтовані тези щодо того, яким способом можна поліпшити систему сертифікації аудиторів.

Про професійні стандарти та контроль якості як складові процесу реформування аудиторської практики говорили на засіданні третьої секції. Свої міркування висловили професор кафедри обліку та оподаткування Запорізького національного університету, директор ТОВ «АФ «Професіонал-аудит», голова комісії ВПГО «Спілка аудиторів України» з питань професійної етики аудиторів, доктор економічних наук, професор Неля Проскуріна та професор кафедри фінансового менеджменту та маркетингу ПрАТ «Українсько-Польський Вищий навчальний заклад «Центрально-Європейський університет», член Ради ВПГО «Спілка аудиторів України», доктор економічних наук Валентина Рядська.

Загалом упродовж червня та липня 2017 року було проведено круглі столи, присвячені 25-річчю ВПГО «Спілка аудиторів України», у Рівному, Дніпрі, Житомирі, Запоріжжі, Львові, Харкові, Херсоні. У їх роботі взяли участь представники професійних об’єднань аудиторів усіх областей України. Під час дискусій основну увагу аудитори приділяли сучасному стану аудиту в Україні (адже питання розвитку професії нині є найбільш актуальним), напрямам і його майбутнім перспективам. Окрім цього, обговорювали роль професійних громадських організацій у захисті інтересів аудиторів та проекти законів «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», надавали пропозиції щодо узгодження термінологічної складової цих документів з термінами Цивільного кодексу України.

 


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%