Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Бухгалтери переймають європейський досвід

Ольга Марчук
економічний оглядач

№7-8(66-67)(2017)

Основною темою бухгалтерського конгресу, який проходив 23–27 червня 2017 року в латвійському курортному містечку Юрмалі, стало гасло: «Успішний бухгалтер XXI століття: вчимося на минулому, будуємо майбутнє».

7-8-66-67-56-1

На головний конгрес року бухгалтери збиралися в 11-й раз. Ініціатором заходу виступила ВГО «Всеукраїнський бухгалтерський клуб», організатором – компанія «UtekaBusinessEvents» за участю бухгалтерського видання «БАЛАНС» та консалтингової компанії «Controlling Factor». Серед інформаційних партнерів – журнал «Незалежний АУДИТОР».

Особливістю цьогорічного конгресу його організатори вважають те, що він вперше проводився в одній з країн Європейського Союзу. Тому акценти були зроблені саме на європейських шляхах розвитку обліку. За традицією в заході взяли участь головні бухгалтери, аудитори та фінансові директори підприємств України, а також представники міністерства фінансів України, ДВНЗ «КНЕУ імені Вадима Гетьмана», посольства України в Латвії, Сейму Латвійської Республіки.

Спікерами конгресу були представники аудиторських та інвестиційних компаній Латвії, Литви та Чехії, зокрема «BDO Latvia», «Nexia Audit Advice», Асоціації бухгалтерів Латвії, компаній «STEKAS» та «SCEHNGEN WEALTH». Серед них – заступник директора Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку міністерства фінансів України Людмила Гапоненко, шеф-редактор практичних видань «Баланс» та «Бібліотека Баланс» Ольга Целуйко, головний редактор науково-практичного фахового видання «Незалежний АУДИТОР», завідувач кафедри бухобліку Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, професор Юрій Кузьмінський, член правління «Controlling Factor UA» Микола Матюха, голова ради «BDO Latvia» Яніс Зеллініс та директор з аутсорсингу «BDO Latvia» Вієстурс Брієжкалнс, голова правління Асоціації бухгалтерів Латвії, гендиректор «Nexia Audit Advice» Андрій Пономарьов, керівник «STEKAS» Кестутіс Віпартас.

У рамках ділової зустрічі представників вітчизняної облікової професії на латвійській землі було проведено одне пленарне засідання, шість робочих сесій і два круглих столи. Серед основних тем – розробка перспективного законодавства України, використання європейського досвіду, напрацювання шляхів для стабільного та динамічного розвитку українських компаній. Учасники форуму мали змогу ознайомитися з найновішими напрацюваннями у сфері обліку, тенденціями в галузі фінансів та економічного розвитку.

На першій сесії обговорювали перспективи удосконалення законодавства України з питань бухгалтерського обліку. Основна увага була приділена питанням трудового законодавства й аналізу нової судової практики. Зокрема, учасники розглянули ситуації, коли органи Держпраці можуть застосувати штрафні санкції, обговорили найтиповіші помилки та способи їх уникнення, ознайомилися з деталями роз’яснень контролюючих органів з ключових питань, які стосуються обкладення ПДВ та прибутку.

Друга та третя сесії були присвячені перспективам розвитку банківської системи в Україні та контролю над фінансами. Йшлося про кроки валютної лібералізації та перспективи кредитування бізнесу. Обговорювали нюанси програми Сashless economy (скорочення обігу готівки) та підготовку бізнесу до такого кроку. Також торкалися питання, як бухгалтер може допомогти керівнику ухвалювати правильні управлінські рішення на підставі наочної та достовірної фінансової звітності.

Про нові тенденції і тренди в економіці та про те, що потрібно знати бухгалтеру в цій ситуації, говорили на четвертій сесії. Дискутували щодо того, де компанія зможе заробити і як убезпечитися від втрат, зважаючи на останні події у світовій економіці, можливості й обмеження чинного та перспективного законодавства в Україні та в ЄС, чого чекати українським компаніям і що потрібно знати про роботу з нерезидентами у зв’язку з приєднанням України до плану BEPS (план дій із протидії розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування).

Окрім цього, прискіпливо розглянули питання ведення бізнесу в Європі, зокрема в країнах Балтії. Серед тем дискусій – відкриття банківських рахунків, можливість залучення єврофондів, питання експорту-імпорту, оподаткування, залучення інвестицій, зміна податкового резидентства для фізичних осіб, розвиток аудиторської і бухгалтерської професії в Латвії в контексті реформ Європейського Союзу.

П’ята сесія була присвячена питанням, які стосувалися системи державних закупівель. Бухгалтерів ознайомили з інформацією про витрати на участь у відкритих торгах, нюансами підготовки тендерної документації та несподіванками, які можуть виникнути під час проведення тендерів. Окрім цього, говорили про нечесну конкуренцію, ознаки, за якими її можна розпізнати, та про те, як діяти в таких випадках.

Серед питань, які розглядали в рамках шостої сесії, були проблеми трансфертного ціноутворення. Зокрема наводилися приклади обчислення часток володіння корпоративними правами, деталізувалися методи визначення ціни операції для цілей трансфертного ціноутворення, обговорювалися особливості фінансових операцій. У цьому контексті торкнулися принципів і тенденцій трансферного ціноутворення в ЄС, процесів державних закупівель в Євросоюзі, а також новацій бухгалтерського обліку в країнах ЄС.

Під час проведення круглих столів бухгалтери обговорювали проблемні моменти ведення обліку, обмінювалися досвідом, як знайти вихід із неоднозначних ситуацій. Не секрет, що нині змінюються призначення бухгалтерського обліку, вимоги до складання фінансової звітності та інформації, що в ній розкривається. Тому практичний досвід набуває особливої цінності, адже він дає змогу полегшити роботу та запобігти помилкам. Також розглянули шляхи формування широкого кола грамотних користувачів, здобуття менеджерами всіх рівнів, інвесторами, фінансистами навичок культури користування публічними фінансовими даними, прищеплення в бізнес-сере-довищі поваги до бухгалтерського обліку та професії бухгалтера.

Підбиваючи підсумки заходу, президент громадської організації «Всеукраїнський бухгалтерський клуб» Аполлон Позов особливу увагу звернув на важливість обміну досвідом з європейськими колегами, особливо латвійськими. Доктор економічних наук, професор Юрій Кузьмінський наголосив на необхідності об’єднання зусиль вчених, викладачів вишів для напрацювання єдиних підходів до правил і стандартів облікової професії.

Основними досягненнями 11-го конгресу його організатори назвали обмін досвідом у вирішенні практичних питань у сфері управлінського та бухгалтерського обліку і фінансової звітності, отримання рекомендацій, що ґрунтуються на практиці реалізації на латвійських підприємствах оптимальних принципів формування облікової політики. Практичну користь українським бухгалтерам та фінансовим директорам також принесе ознайомлення із практикою реформування аудиторської та бухгалтерської справи в Латвії та Литві відповідно до стандартів ЄС, зокрема в галузі держзакупівель (забезпечення прозорості тендерних процедур і механізмів їх контролю), трансформації конкурентного законодавства згідно із загальноєвропейськими нормами, трансфертного ціноутворення, а також із перспективними напрямами вдосконалення системи обліку та звітності в ЄС, у тому числі – завдяки застосуванню програмного забезпечення.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%