Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Правники діляться баченням удосконалення фіскальної сфери

Ольга Марчук
економічний оглядач

№10-11(69-70)(2017)

Останні тенденції у податковому законодавстві стали основною темою дискусій на VІ Податковому форумі, який відбувся у Києві 21 вересня 2017 року. Серед доповідачів – провідні юристи-практики, судді судів вищих інстанцій, народні депутати України та представники профільних міністерств і відомств. Ініціатором заходу виступила Асоціація правників України. Серед інформаційних партнерів – журнал «Незалежний АУДИТОР».

10-11-69-70-110

Президент Асоціації правників України, керуючий партнер ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» Андрій Стельмащук у вітальному слові наголосив, що форум став цікавим дискусійним майданчиком, де відбувається спільний пошук шляхів удосконалення податкової системи. Старший партнер АК «Соколовський і Партнери» Тетяна Лисовець зауважила, що аудиторія об’єднала велику кількість зацікавлених людей, які хочуть удосконалити правові норми у сфері податків, тим самим сприяючи розвитку країни. «Єдине що стале у податках в Україні – це зміни, і ми традиційно говоритимемо про зміни», – резюмувала вона.

Перша сесія форуму розпочалася панельною дискусією, яка стосувалася останніх податкових змін та новел, служби фінансових розслідувань. Її модератором виступив керуючий партнер АК «Соколовський і Партнери» Владислав Соколовський. Обгово-рювали тенденції податкового законодавства, податок на виведений капітал, який, можливо, буде запроваджений в Україні, проблеми зупинення податкових накладних, ймовірне створення служби фінансових розслідувань та подальшу долю податкової міліції, яка нині не має ніяких повноважень.

Виконувач обов’язків директора департаменту податкової політики Міністерства фінансів України Віктор Овчаренко розповів про зміни, що відбулися в поточному році у податковому законодавстві. За його словами, податкові реформи, що проводилися протягом останніх років з метою побудови справедливої податкової системи, частково погіршили ситуацію з податковим навантаженням на бізнес та адмініструванням податків. Посадовець представив урядову Концепцію податкової системи: від реформи законодавства до реформи контролюючих органів. 

Він нагадав про те, що з квітня цього року запроваджено Єдиний публічний реєстр відшкодування ПДВ. Його ефективність стала помітною одразу, тому що вже за перший місяць функціонування цього реєстру було відшкодовано 94 % заявленого на відшкодування ПДВ. Серед змін – запровадження єдиного електронного кабінету платника податків, єдиної бази індивідуальних консультацій. Очікується запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, податку на виведений капітал, єдиної звітності за єдиним соціальним внеском і податком на доходи фізичних осіб.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Андрій Журжій представив власне бачення прийдешніх реформ. Говорячи про останні тенденції у податковому законодавстві, перспективи запровадження служби фінансових розслідувань, він зауважив, що «не сповнений оптимізму». За словами політика, законопроекти про податкову поліцію, службу фінансових розслідувань розроблені, але до парламенту поки не потрапили. Він припустив, що реформа у сфері контролюючих органів блокується певними політичними силами.

Про результати та перспективи діяльності Ради бізнес-омбудсмена в Україні та про те, як можна використовувати цього позасудового незалежного арбітра у податкових спорах, говорив бізнес-омбудсмен України Альгірдас Шемета. Він підкреслив, що за час роботи Ради (а це 2 роки і 4 місяці) до них надійшло понад 2300 скарг від різних підприємств. За його словами, прямий фінансовий ефект від діяльності Ради становить 10,5 млрд грн. З них – 7,5 млрд грн якраз у галузі податків, переважно відшкодування ПДВ, скасовані результати податкових перевірок тощо. Альгірдас Шемета також зазначив, що 87 % рекомендацій Ради виконано органами державної влади України.

Партнер АО «КМ Партнери» Олександр Шемяткін представив ідею законопроекту про податок на виведений капітал, що вже запроваджений в Естонії та Грузії. Він наголосив, що у разі впровадження цього податку зростання ВВП складе 5,9 % вже в 2022 році, а без цієї реформи показник не перевищить 4 %. Тим паче, що, на його думку, конт-

роль за виведеним капіталом з боку Державної фіскальної служби буде ефективнішим, ніж контроль за сплатою податку на прибуток. Зменшаться й проблеми з трансфертним ціноутворенням, адже стане можливим прибрати поріг в 150 млн грн і не вводити правила контрольованих іноземних компаній.

Про міжнародне податкове планування, трансфертне ціноутворення, BEPS говорили на другій сесії, яку модерував Геннадій Войціцький, партнер МЮФ Baker McKenzie. Він звернув увагу, що, наприклад, у Великій Британії завдяки нормам трансфертного ціноутворення до бюджету надійшло понад мільярд фунтів. Українські ж податківці відзвітували про суму, яка трохи перевищує 110 млн грн.

Керівник практики вирішення податкових спорів «КПМГ-Україна» Лариса Антощук розкрила україн-ську статистику і тенденції 2017 року у сфері податкових спорів з трансфертного ціноутворення. Вона повідомила, що в Україні умови ТЦУ прийняті з 2013 року. До нинішнього часу було порушено понад 400 судових справ, із яких в 60 % випадків суди ухвалили рішення на користь платників податків. Лариса Антощук навела приклади найцікавіших українських справ.

Темі підтвердження статусу бенефіціарного власника доходу із джерелом походження з України присвятив доповідь керівник практики інвестицій та бізнес-структурування АТ «Легітимус» Сергій Овчаров. Він звернув увагу на те, що потрібно мінімізувати ризик визнання контрагента «транзитним», адже якщо нерезидент, якому ви платите, буде визнаний «транзитним», а не кінцевим бенефіціаром, то платнику донарахують суму податків. Спікер також нагадав про підписання багатьма країнами багатосторонньої конвенції ОЕСР (MLI 2017), зауваживши про наміри нашої держави приєднатися до цього документа.

Про податкові спори, пов’язані з операціями з іноземним елементом, говорив керівник податкової практики ЮФ Evris Андрій Реун. Він зупинився на питанні віднесення до витрат сум операцій з нерезидентами з офшорів (не більше 85 % такої суми може бути віднесено до витрат платника). Суди застосовують щодо операцій з британськими LLP ту ж логіку, що і по ТЦУ. Андрій Реун також деталізував, яка практика вирішення спорів щодо податку на доходи нерезидентів, податку на прибуток підприємств та ПДВ нині є ефективною.

Радник АО «Юридична фірма «Аріо» Ольга Решетник розповіла про нові виклики та можливості для вітчизняного бізнесу у зв’язку з імплементацією Україною Плану BEPS. Вона зауважила, що в разі невиконання чотирьох кроків Плану BEPS наша держава буде змушена в односторонньому порядку надавати фінансову інформацію іншим державам.

На третій сесії, модератором якої виступив керуючий партнер АО «Вдовичен та партнери» Олег Вдовичен, обговорювали актуальні питання податкової практики. Серед тем – державні дотації ПДВ на зміну спецрежиму. Тему розкрила радник, керівник податкової практики АО «Спенсер і Кауфманн» Марина Томаш. Вона зауважила, що згідно з останніми змінами в податковому законодавстві замість спеціального режиму оподаткування для агропідприємств введено державні дотації. Однак без реєстрації в Реєстрі одержувачів бюджетної дотації це зробити неможливо. Доповідач дала покрокові поради, як потрапити до Реєстру.

Про практичні аспекти зупинення реєстрації податкових накладних говорив керівник податкової практики, радник ЮК Moris Group Володимир Рак. Він розповів про загальний алгоритм зупинення реєстрації, окреслив критерії блокування накладних, представив практичний кейс та навів підстави для скасування рішення комісії ДФС.

Податкові спори у процедурі банкрутства охарактеризував керівник податкової практики ЮФ «Алєксєєв, Боярчуков та партнери» Роман Блажко. Адвокат АО Arzinger Олександр Максименко поділився власним досвідом щодо захисту у кримінальних провадженнях, дав практичні поради, як чинити у конкретних випадках. За його словами, із розглянутих у 2016 році кримінальних справ з обвинувачення в ухиленні від сплати податків виправдувальні вироки становлять 36,4 %.

На панельній дискусії, присвяченій питанням судової практики, учасники розглянули низку практичних моментів. Зокрема, дискутували щодо повноважень слідчих податкової міліції з 1 січня 2017 року в проведенні досудового розслідування, поданні клопотання до слідчих суддів, ділилися міркуваннями про те, чи повинен контролюючий орган повторно повідомляти платника податків за 10 днів про нову дату проведення планової перевірки, якщо її перенесено на інший термін. Також обговорювали питання, чи є преюдиційною обставиною вирок суду в кримінальному провадженні, який винесений без дослідження обставин вчинення кримінального правопорушення (на підставі угоди). Модератором дискусії виступив Віталій Наконечний, помічник-консультант народного депутата Андрія Журжія.

У рамках форуму також відбувся майстер-клас «Як виграти податковий спір за допомогою Ради бізнес-омбудсмена в Україні. Успішні стратегії та аналіз практичних кейсів». Його провели старший партнер АК «Соколовський і Партнери» Тетяна Лисовець та інспектори Ради бізнес-омбудсмена в Україні Андрій Боднарчук і Юліана Ревюк. Учасники аналізували реальні податкові спори та шукали успішні стратегії вирішення практичних питань.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%