Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Податкова політика: погляд практиків

Ольга Марчук
економічний оглядач

№12(71)(2017)

Новації податкового законодавства, останні тенденції у сфері податкового планування розглядали на ІІ Щорічному українському податковому форумі, який відбувся 17 листопада 2017 року в Києві. Організатором заходу виступила компанія VlasConference. Журнал «Незалежний АУДИТОР» – у числі інформаційних партнерів.

12-71-81

Переважну більшість доповідачів форуму склали практики, яким щоденно доводиться стикатися з розбіжностями у податковому законодавстві, шукати виходи з неоднозначних ситуацій, спілкуватися з контролюючими органами. Зокрема, керівник бухгалтерського напряму компанії «ЛІГА:ЗАКОН» Юрій Циганок ознайомив аудиторію з новими законодавчими ініціативами у сфері податкової політики. За його словами, на відміну від попередніх років, масштабних змін у Податковому кодексі України на 2018 рік не варто очікувати. Однак новації все-таки є. Планується збільшити ставки акцизу на тютюнові вироби і деяких ресурсних та рентних платежів. Закон № 6776-д, прийнятий у першому читанні, передбачає підвищення специфічної ставки акцизу на тютюнові вироби (в середньому на 29,7 %), поступове доведення частки акцизу в ціні тютюнових виробів до 60 %, підвищення ставок екологічного податку (на 11,2 %), рентної плати за користування надрами для цілей, не пов’язаних із видобутком корисних копалин, рентної плати за спеціальне використання води та лісових ресурсів (на 16,8 %). Проте з наступного року, за словами Юрія Циганка, не варто очікувати запровадження податку на виведений капітал, хоча бізнес відчуває таку необхідність.

Доповідач зупинився на питанні розблокування податкових накладних і позиції з цього приводу Міністерства фінансів та профільного парламентського комітету. Зокрема, законопроект № 7115 Комітету з питань податкової та митної політики передбачає повернення СМКОР у тестовий режим на невизначений строк і блокування податкових накладних за рішенням керівників ГУ ДФС та під їх персональну відповідальність. Законопроект № 7240 Мінфіну передбачає обмеження строку розгляду скарги платника 5 днями з подальшим автоматичним розблокуванням, якщо скаргу не було розглянуто.

Юрій Циганок також охарактеризував проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо заходів з детінізації обігу товарів і послуг (№ 7142). Він звернув увагу, що документом передбачено розширити сферу застосування РРО підприємцями II та III груп; обов’язково оприбутковувати товари, вести товарний облік та зберігати первинні документи впродовж 1095 днів; вести Книгу обліку доходів і витрат. Окрім цього, прописана заборона придбавати товари для подальшого продажу у неплатників ПДВ та запроваджується зазначення у податковій накладній реквізитів покупця – неплатника ПДВ, якщо він є СПД, для контролю ланцюжка постачання за допомогою СЕА ПДВ.

Заступник фінансового директора з управління проектами однієї з найбільших промислово-інвестиційних груп України – Smart Holding – Наталія Вінницька розповіла про моделювання податкової стратегії в умовах трансформації системи управління. Вона охарактеризувала рівні податкової стратегії, виокремила питання управління податковими ризиками, взаємодії з податковими органами, організаційної структури та структури управління податковою функцією.

Про те, як платнику податків використати останні надбання судової практики у податкових спорах, говорила заступник начальника відділу податкового права Fozzy Group Анна Писанка. Вона радила, що можна зробити вже зараз при виникненні спору про збільшення реєстраційного ліміту, окреслила деякі моменти з судової практики, зупинилася на питаннях арешту рахунків як наслідку недопуску до перевірки, розповіла про автоматичне припинення арешту, підстави оскарження штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування до них.

Керівник управління обліку та податкового планування компанії «Новус Україна» Вікторія Козир ділилася досвідом побудови системи управління податковими ризиками в компанії. Вона звернула увагу на податковий ризик платника та дала характеристики цього ризику, а також говорила про управління податковими ризиками, цикли цього процесу, основні методи ідентифікації ризиків, методи роботи та принципи управління ризиками.

Про новації та проблеми оподаткування в агросекторі йшлося у доповіді заступника фінансового директора компанії «Авангард» Галини Боднар. Спікер звернула увагу, що за останніх три роки сільгоспвиробники поряд із загальними змінами до податкового законодавства додатково отримують порції нововведень. Тим паче, що впродовж двох останніх років за рахунок індексації нормативної грошової оцінки земель, збільшення ставки податку та розміру орендної плати за землю податкове навантаження сільськогосподарських товаровиробників лише зі сплати платежів за користування землею зросло майже у 25 разів.

Вона висловила переконання, що чинна система оподаткування для сільгоспвиробників створює дискримінаційні умови між самими сільгоспвиробниками, адже існуюча зараз IV група єдиного податку, на якій можуть перебувати такі підприємства, визначає об’єктом оподаткування лише сільськогосподарські угіддя. Це ставить у нерівні умови підприємства, які займаються рослинництвом, в користуванні яких є значні площі сільгоспугідь. Відповідно при зіставних оборотах підприє-мств галузей рослинництва, тваринництва і птахівництва суми єдиного податку суттєво відрізняються. Галина Боднар нагадала, що Асоціація платників податків України у запропонованому проекті так званого «ліберального податкового кодексу» пропонує встановити окремі підходи в оподаткуванні сільськогосподарських підприємств залежно від видів діяльності.

Менеджер відділу оподаткування та юридичних послуг компанії EY в Україні Дар’я Гулінська звернула увагу на основні міжнародні інструменти для обміну інформацією та деталізувала міжнародний досвід у цьому питанні. Вона порадила, як використовувати альтернативні джерела інформації для податкових перевірок, як можна налагодити автоматичний обмін інформацією.

Адвокат, керуючий партнер ЮК Amber Corporation Семен Ханін розкрив тему легалізації українських інвестицій за кордон в перспективі прийняття Плану BEPS та CRS. Він зупинився на питаннях стандартів CRS, охарактеризував постанови Нацбанку від 16.03.1999 р. № 122 та від 23.02.2017 р. № 14, які регламентують порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон. Адвокат деталізував, що вважається інвестиціями з точки зору НБУ, що вимагає і що не вимагає ліцензування НБУ.

У доповіді старшого менеджера податкових послуг компанії «PwC Україна» Анни Невмержицької йшлося про побудову ефективних міжнародних структур у контексті останніх глобальних тенденцій у сфері оподаткування. Вона ще раз звернула увагу, що з 1 січня 2017 року Україна взяла на себе зобов’язання імплементувати мінімальний пакет Плану BEPS, що включає чотири основні пункти, та повідомила, що Міністерство фінансів України планує приєднатися до Багатосторонньої угоди MLI до кінця 2017 року. Також пла-нується, що перший автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки нерезидентів в рамках Автоматичного обміну інформацією (CRS) Україна здійснить в 2020 році (за 2019 звітний рік).

Начальник управління правового забезпечення компанії Socar Energy Ukraine Михайло Третьяков розповів про проблеми адміністрування акцизного податку. Він ознайомив із законодавчими новаціями у цьому сегменті та дав практичні поради. Детально розповів, як має поводитися персонал під час перевірки або обшуку в компанії, директор юридичного департаменту компанії New Products Group Олександр Петриченко. Він зупинився на тому, що варто зробити до початку обшуків, під час цієї процедури, та звернув увагу на основні помилки, яких можуть припуститися співробітники.

Головний бухгалтер ТОВ «Зоря Поділля» Тетяна Іващенко говорила про можливості та загрози податкового середовища для агросектора. Вона звернула увагу на можливість щоквартальної сплати податку за різними ставками залежно від періоду (10 %, 10 %, 50 %, 30 %), автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ для всіх експортерів зернових та технічних культур, пільгу з податку на землю, яка використовується в сільськогосподарському виробництві. Серед ризиків та загроз доповідач виокремила заміну сплати єдиного податку на податок на прибуток за звичайною ставкою, збільшення нормативно-грошової оцінки за рахунок росту індексу споживчих цін, що збільшить орендну плату комунальної та державної власності, зростання ставки оренди в договорах оренди з середнього значення 6 % до 8 % зараз та до максимального рівня 12 %. Вона нарікала, що нині агровиробники мають базові закони, які дають можливості, але програми підтримки АПК обмежують фінансування.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%