Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Найпривабливіша ніша для залучення інвестицій

Ольга Марчук
економічний оглядач

№12(71)(2017)

Перспективи розвитку відновлюваної енергетики та можливість залучення інвестицій у цю сферу розглядали на IX Міжнародному інвестиційному бізнес-форумі «Відновлювана енергетика та енергоефективна модернізація промисловості».

Захід відбувся 23 листопада 2017 року в Києві та зібрав понад 600 учасників, серед яких – представники центральних та місцевих органів влади, бізнесу, міжнародних фінансових інституцій, посольств, банківської сфери, потенційні інвестори. Його організатором виступило Державне агентство з питань енергоефективності та енерго-збереження України за сприяння низки міжнародних проектів: USAID – «Муніципальна енергетична реформа в Україні», GIZ – «Реформа в сфері енергоефективності в Україні», ПРООН/ГЕФ – «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні», UNIDO – «Підвищення енергоефективності та стимулювання використання відновлюваної енергії в агро-харчових та інших малих та середніх підприємствах України», GEF/UNIDO UKRIEE – «Впровадження стандарту систем енергоменеджменту в промисловості України», а також представництва Фонду імені Г. Бьолля в Україні та Центру ресурсоефективного та чистого виробництва.

12-71-64

У вітальному слові голова Держенергоефективності Сергій Савчук розповів про здобутки України у розвитку відновлюваної енергетики. Він навів дані – за останні три роки близько €400 млн залучено у встановлення 1670 МВт нових теплових потужностей, що використовують альтернативні джерела енергії, ще 345 млн євро – у 353 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики. Керівник відомства звернув увагу, що відновлювана енергетика є більш привабливою для залучення інвестицій, аніж традиційна, а «зелені» проекти відкривають можливості для економічного зростання, посилення енергетичної безпеки країни та підвищення добробуту населення.

Віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко підкреслив, що енергоефективність є синонімом енергонезалежності України. Він зауважив, що 2017 рік був «проривним» щодо ухвалення законодавства у сфері енергоефективності. Зокрема, ухвалені закони «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», «Про житлово-комунальні послуги», які сприятимуть формуванню ефективного споживача і власника у житловому секторі, а також закони «Про комерційний облік теплової енергії і водопостачання», «Про енергетичну ефективність будівель», «Про Фонд енергоефективності». За його словами, ці законодавчі акти запускають сервіси і виконавців послуг та зацікавлюють споживачів рухатися в цьому напрямі.

Віце-прем’єр повідомив, що уряд ухвалив Концепцію реформування теплопостачання, з 2018 року запрацює механізм монетизації субсидії для теплокомун-енерго. Наступним кроком має стати монетизація субсидій для споживачів, що дасть можливість повернути частину зекономлених субсидій як інвестицію в енергоефективність. Він також підкреслив, що Україна є єдиною країною в Європі, яка має найбільший коефіцієнт щодо «зелених» тарифів – 14–18 євроцентів/кВт·год, тому вважає цю сферу перспективною для капіталовкладень.

Координатор системи ООН в Україні Ніл Вокер назвав основні цілі україн-ської програми розвитку відновлювальної енергетики і запевнив про підтримку України міжнародною спільнотою. Він розповів про проект «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні», підкресливши, що це не тільки енергозбереження чи зменшення негативного впливу на клімат, зменшення забруднення довкілля, а й широкі можливості для інвестицій.

Про співпрацю України та Данії у відновлюваній енергетиці говорив Посол Королівства Данії в Україні Рубен Медсен. Він акцентував увагу на успішності роботи Українсько-данського енергетичного центру, який координує всю роботу у сфері відновлювальної енергетики. «Ми хочемо поділитися досвідом, бо це найцінніша річ, яку можемо запропонувати Україні», – зазначив посол, додавши, що Україна залишається для Данії пріоритетною для співпраці, і з наступного року буде запущено нову трирічну програму з питань енергоефективності та енергозбереження в Україні.

Керівник регіонального представництва Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Пелмар зосередився на важливості фінансових інституцій для підтримки «зелених» проектів. Він повідомив, що за останніх п’ять років в українську економіку залучили понад $2 млрд, у тому числі через програми з енергоефективності та відновлюваної енергетики. Єврочиновник розповів про спільну роботу з «Укргазбанком» над фінансуванням проектів з енергозбереження, додавши, що в Україні є величезний потенціал для використання сонячної та вітрової енергетики і нині важливо продемонструвати можливості для інвесторів.

Досвідом реалізації ефективних енергетичних стратегій поділився Посол Швейцарії з енергетичних питань Жан-Крістоф Фуег. Він звернув увагу на важливість навчання енергоаудиторів і запропонував допомогу, оскільки у Швейцарії є великий досвід у цьому напрямі. Посол також закликав при реалізації проектів обов’язково брати до уваги місцеву демократію.

Керівник сектора енергетики та навколишнього середовища Групи підтримки України Європейської Комісії Торстен Воллерт схвально відгукнувся про зацікавленість України темою відновлювальної енергетики. Він звернув увагу на законодавчі зміни та позитивну тенденцію розвитку «чистої» енергетики, що «дозволяє оптимістично дивитися на запуск нових проектів», зазначивши, що «міжнародна підтримка і міжнародний досвід надзвичайно важливі при запуску таких програм, адже вони забезпечать енергобезпеку країни».

Голова правління «Укргазбанку» Кирило Шевченко наголосив на успішності фінансування «зелених» проектів. За його словами, наразі банком профінансовано проектів «чистої» енергетики на суму €250 млн. Такий підхід він пов’язав з екологічною тематикою, адже, за його словами, Україна посідає першість у світі за захворюваннями, викликаними забрудненням атмосфери. «Тому ми робимо не тільки економічні речі, а й те, що завтра дамо можливість нашим дітям і внукам дихати чистим повітрям і пити чисту воду», – додав керівник банку.

Відома українська співачка та громадська діячка Руслана Лижичко відзначила ефективність ініціа-тив уряду у «чистій», «зеленій» енергетиці. Вона повідомила про започаткування двох нових проектів, які матимуть на меті популяризувати колосальний потенціал та досягнення України на шляху до енергонезалежності. Це міжнародний проект «Енергія України», розрахований на три роки, та проект «Сонце Чорнобиля» на підтримку перетворення зони відчуження на територію виробництва сонячної енергії. Руслана впевнена, що питання енергонезалежності має стати філософією життя кожного українця.

Робота форуму була розподілена на чотири секції. Перша з них – «Інвестиційна привабливість проектів у сфері відновлюваної енергетики – погляд інвесторів». Її ключовими питаннями став розгляд пропозицій міжнародних донорів, вітчизняного банківського сектора для фінансування проектів з відновлювальної енергетики, ознайомлення учасників з Інвестиційною картою проектів з енергоефективності та відновлюваної енергетики України.

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук розповів про інвестиційно привабливі проекти України у сфері відновлюваної енергетики. Він представив механізм стимулювання енергоємних підприємств до енергоефективності, розроблений агентством спільно з Українсько-данським енергетичним центром. Плани щодо фінансування сфери відновлювальної енергетики озвучили асоційований директор Департаменту енергоефективності та змін клімату (Україна, Кавказ) ЄБРР Сергій Масліченко, директор з інвестицій данського інвестиційного фонду для країн, що розвиваються (IFU), Олексій Пархомчук, директор з питань стратегічного розвитку, фінансів та економіки компанії Viegand Maagoe (Данія) Карстен Глентінг.

Під час роботи другої секції учасники форуму розглянули успішні приклади реалізації проектів у сфері відновлюваної енергетики та участь у цих проектах малого, середнього та великого бізнесу. Зокрема, йшлося про приклади реалізації «зелених» проектів, біогазові технології як реальну альтернативу газу, що відкриває шлях до енергетичної незалежності України. Обговорили також сучасний стан та перспективи розвитку вітроенергетики в Україні, можливості реалізації проектів з будівництва котелень на біомасі, їх економічні переваги, екологічні та технічні наслідки, особливості вирощування енергетичних культур та виробництва біопалива, впровадження в Україні пілотного проекту зі встановлення інноваційних сонячних панелей, перспективи створення біоенергетичних селищ.

Третя секція була присвячена можливостям розвитку енергоефективності та відновлюваної енергетики. Учасники знайомилися з міжнародним досвідом, нюансами фінансування проектів з енергоефективності та відновлюваної енергетики, правовим полем і законодавчими ініціативами у цій сфері.

Про міжнародний досвід розширення ринків виробництва та споживання альтернативних видів палива розповіла керівник проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Діана Корсакайте. Заступник голови Державного комітету стандартизації Республіки Білорусь Михайло Малашенко ознайомив з досвідом своєї держави щодо залучення місцевих видів палива для забезпечення тепловою енергією, а керівник проектів компанії Ramboll (Данія) Клаус Фафнер – з досвідом Данії в поводженні з твердими побутовими відходами.

Посол Швейцарії з енергетичних питань Жан-Крістоф Фуег говорив про енергетичну стратегію Швейцарії до 2050 року, а провідний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України Олександр Дячук – про перспективи переходу України на відновлювану енергетику до 2050 року.

Керівник проекту ПРООН/ГЕФ «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні» Володимир Лященко окреслив фінансово-економічні можливості реалізації біоенергетичних проектів, а Марк Дрейк, міжнародний менеджер проекту UNIDO «Підвищення енергоефективності та стимулювання використання відновлюваної енергії в агро-харчових та інших малих та середніх підприємствах України», – можливості програми UNIDO у сфері відновлюваної енергетики як складової «зеленої» економіки.

Про енергоефективні та «чисті» технології у промисловості як гарантію підвищення конкурентоспроможності економіки говорили на четвертій секції. Ключовими питаннями тут стали інструменти та принципи стимулювання енергоефективності в Україні та світі, можливості впровадження системи енергоменеджменту на підприємствах; пропозиції міжнародних донорів, вітчизняного банківського сектора для фінансування проектів з енергоефективності.

У рамках інвестиційного бізнес-форуму відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння у сферах енергоефективності, відновлюваної енергетики та альтернативних видів палива між Держенергоефективності та Фондом з енергоефективності Республіки Молдова. Меморандумом передбачено пошук грантів Європейського Союзу і спільне подання заявок України та Молдови для отримання фінансування енергоефективних проектів.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%