Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Менеджери агросектора діляться досвідом

Ольга Марчук
економічний оглядач

№12(71)(2017)

Продовження мораторію на продаж землі, бюджетні зміни в агросекторі, новації податкового законодавства були в центрі уваги на ІІІ щорічній Аграрній податковій конференції, яка 8 грудня 2017 року відбулася у Києві. Організатором заходу виступила інформаційна компанія «ПроАгро Груп».

12-71-162

У вітальному слові керуючий партнер групи компаній «ПроАгро» Олег Клименко окреслив основні теми конференції та представив модератора першої робочої сесії – керуючого партнера, адвоката компанії IMG Partners Ігоря Мельника, який звернув увагу присутніх на те, що напередодні, 7 грудня, парламент схвалив Державний бюджет України на 2018 рік. Тому, за його словами, на конференції багато уваги приділено якраз обговоренню головного фінансового документа України.

З аналізу бюджетних змін, які стосуються сільського господарства, їх впливу на стан галузі в наступному році розпочала свій виступ голова податкового комітету громадської ради при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, партнер аудиторської компанії Crowe Horwath AC Ukraine Ольга Богданова. Спікер звернула увагу на ухвалення рішення про продовження мораторію на продаж землі до 1 січня 2019 року та озвучила зміни щодо дотацій, нововведення для IV групи оподаткування, зокрема те, що індексація не буде входити у базу оподаткування. Експерт повідомила про зміни бази розподілу бюджетних дотацій та підтвердила, що пропонованого окремими законопроектами повернення до спецрежиму ПДВ не буде.

Про новації трансфертного ціноутворення та особливості перевірок агросектора говорив експерт з фінансових і податкових питань Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Тарас Кузьмич. Спікер зупинився детальніше на змінах у законодавстві, яке стосується трансфертного ціноутворення, зокрема 36 технічних правок, які наберуть чинності з січня 2018 року. Він акцентував увагу на розширенні прав податківців при перевірці операцій з використанням трансфертного ціноутворення та підкреслив, що з 21 перевірки у зв’язку з трансфертним ціноутворенням 17 припадає на аграрні підприємства. Тарас Кузьмич закликав надавати податковій всі посилання і пояснення, звідки взялася та чи інша цифра.

Заступник директора юридичного департаменту інвестиційної компанії UMG AGRO Денис Грицяк проаналізував правові підстави для проведення перевірок органами Державної фіскальної служби, судову практику щодо найбільш поширених спорів з податківцями, розкрив ключові тенденції у вирішенні судових спорів. Він порадив, як правильно реагувати на претензії податкових органів, а також узагальнив досвід своєї компанії у судовій практиці у спорах з ДФС та ознайомив з найпоширенішими видами судових спорів агрокомпаній з податковими органами, серед яких суперечки щодо фіктивності/безтоварності операцій з контрагентами, порушення вимог Податкового кодексу за правилами трансфертного ціноутворення, блокування податкових накладних. Денис Грицяк дав практичні рекомендації на основі аналізу судової практики щодо порядку підготовки до перевірок і супроводу спорів з податковою інспекцією.

Конференція продовжилася панельною дискусією, модератором якої виступила старший консультант департаменту податків і права компанії Baker Tilly Ukraine Олена Каскіна. Обговорювали питання блокування податкових накладних, податкової дисципліни в агросекторі, функціонування тіньового ринку агропродукції. Своїми міркуваннями ділилися член ради директорів, директор з правових питань корпорації «Сварог Вест Груп» Олександр Водзинський та заступник головного бухгалтера бізнес-групи сільськогосподарських підприємств «Арніка» Роман Голубенко.

Спікери наголошували на непередбачуваності законодавства на майбутній період, зокрема змінах стосовно оподаткування, підкреслюючи, що така ситуація викликає щонайменше подив і нерозуміння у зарубіжних партнерів. Проте, незважаючи на складну ситуацію, все ж констатували, що більшість бізнесів агросектора планують свій розвиток, тому прогнози загалом достатньо позитивні.

Третій блок конференції, модератором якого виступив партнер ЮФ «Софія» Олександр Поліводський, був присвячений темі земельного законодавства, експортного відшкодування ПДВ. Керівник юридичного департаменту корпорації «Агропродсервіс» Володимир Мужевич детально зупинився на темі оформлення договорів оренди і взаємодії з власниками земельних паїв. Він розповів про особливості перепідписання договорів оренди на новий термін в сучасних умовах, висловив свої пропозиції щодо оптимізації оформлення договорів оренди та ведення бази договорів. На його думку, в агрокомпаніях має бути спеціальний відділ земельних відносин, який би співпрацював з юристами, але водночас займався упорядкуванням земельного банку агрокомпанії. Володимир Мужевич порадив, як можливо зберегти земельний банк аграрного підприємства.

Про чинники, які найбільше впливають на відшкодування експортного ПДВ та спрощення роботи з експортним відшкодуванням у наступному році, говорила менеджер з податкового обліку і планування компанії «Кернел» Інна Шершун. Вона ознайомила присутніх з основними вимогами для отримання права на бюджетне відшкодування ПДВ, навела дані про виплачені суми бюджетного відшкодування на період до 1 листопада 2017 року, порівняла їх з минулорічними і озвучила обсяги заборгованості за цим показником. Інна Шершун також звернула увагу на проблему блокування податкових накладних, висловила власне бачення розвитку ситуації в 2018 році.

Юрист компанії Cargill, фахівець з оподаткування Микола Хоменко поділився практичними аспектами відшкодування ПДВ при експорті сільськогосподарської продукції. Він розповідав про контроль якості та радив, як вибрати постачальника. Спікер зазначив, що електронний обіг податкових накладних обумовлює необхідність додаткового контролю при зборі паперових первинних документів.

Конференція завершилася практичним семінаром «Мінімізація ризиків і правила поведінки під час податкових перевірок». Старший юрист компанії Jurimex, експерт TaxLink Костянтин Чарторийський докладно, з посиланнями на відповідні статті законів та Податкового кодексу України розібрав кожен можливий крок як контролюючих органів, так і уповноважених осіб агропідприємств при підготовці та проведенні податкових перевірок.

Спікер розповів про види податкових перевірок, їх особливості, порядок дій при кожному виді перевірок та вимоги до запиту контролюючого органу, проаналізував підстави для перевірки та зазначив, у яких випадках платник може не відповідати на запити контролюючих органів. Костянтин Чарторийський також перерахував процедури, необхідні для складання та подання позову, дав поради щодо лінії поведінки компанії в судах та навів приклади із судової практики.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%