Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Верховна Рада-VIII: млявий початок сесії на тлі протестів

Ольга Марчук
економічний оглядач

№3(74)(2018)

На відкритті VIII сесії Парламенту Голова Верховної Ради України Андрій Парубій закликав народних депутатів закінчити політичне протистояння, аби вирішити найважливіші державницькі проблеми. Серед ключових завдань він виокремив питання національної безпеки й оборони, а також ухвалення законопроектів, спрямованих на інтеграцію України в НАТО та ЄС. Окрім цього, назріла низка кадрових питань – потрібно призначити новий склад Центральної виборчої комісії, голову НБУ, уповноваженого Верховної Ради з прав людини і Рахункову палату.

3-74-133

Та з самого початку роботи народні депутати вирішили остаточно закрити питання з попередньої сесії. Зокрема, дружно не проголосували за проект постанови «Про скасування рішення Верховної Ради України від 18 січня 2018 року про прийняття в цілому проекту Закону «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях». Документ підтримали лише 37 депутатів, таким чином, надавши спікеру парламенту можливість підписати ухвалений на минулій сесії законопроект і передати його на підпис Президентові.

Далі депутати вирішили ще одне політичне питання: 242-ма голосами підтримали заяву про засудження ухвалення Сеймом і Сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам’яті, яким, зокрема, запроваджується кримінальна відповідальність за заперечення «злочинів українських націоналістів». Рада визнала ці законодавчі зміни такими, що суперечать демократичним цінностям і стратегічному партнерству країн. Після цього народні обранці ухвалили закон, спрямований на забезпечення спорудження на земельних ділянках в районі Алеї Героїв Небесної Сотні у Києві меморіально-музейного комплексу Героїв Небесної Сотні.

Під час ранкового засідання парламентарії почали розгляд законопроекту «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» і встигли проголосувати за більш ніж 400 поправок, а на вечірньому засіданні спромоглися його ухвалити. Законопроектом передбачено вчинення цілої низки правочинів: це і корпоративні договори, й угоди про передання частки у статутному капіталі товариства, і договори про продаж частки третім особам або учасникам, й односторонні правочини – рішення зборів про виключення учасника, заяви учасника про вихід з товариства. Також ухвалили законопроект, яким передбачено створення та ведення Кредитного реєстру

Нацбанком. Документ регламентує питання зменшення рівня кредитного ризику, забезпечення безпеки банківських операцій, підвищення надійності й стабільності банківської системи з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банку. Згідно з положеннями цього закону, НБУ отримуватиме від банків і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб інформацію щодо позичальників та надаватиме банкам і бюро кредитних історій необхідну інформацію з Кредитного реєстру.

На завершення першого дня роботи обранці відхилили три законопроекти. Перший – «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин», внесений Петром Порошенком, і два депутатські, в яких йшлося про передачу об’єднаним територіальним громадам повноважень щодо розпорядження держземлями за межами населених пунктів.

Наступне пленарне засідання збіглося зі святкуванням «дня народження» Євросоюзу, і з цього приводу Андрій Парубій повідомив, що парламент спільно з урядом напрацював «дорожню карту» пріоритетних євроінтеграційних законопроектів для ухвалення на нинішній сесії. Патетичні заяви лунали на тлі чергових протестів під стінами Ради. Цього разу мітингували військові пенсіонери з вимогою підвищення  пенсій. Правоохоронці посилили охорону будівлі парламенту. А в сесійній залі роботи цього дня не вийшло, хоча в планах було чимало питань. Близько полудня спікер дочасно закрив засідання, оскільки бракувало голосів для ухвалення законопроектів, внесених у порядок денний.

У «голосувальний» четвер депутати таки спромоглися зібратися й затвердити декілька документів. Серед них – Закон «Про внесення зміни до статті 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення дострокової пенсії за віком членам сімей осіб, які загинули (померли) внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі в Революції Гідності», а також ратифікація Угоди між Україною та Португальською Республікою про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом від 22 травня 2017 року, Протокол між урядом України й урядом Республіки Молдова про внесення змін до міжурядової Угоди про взаємний захист секретної інформації, Договір між Україною та Королівством Таїланд про взаємну правову допомогу у кримінальних справах і заява з засудженням випробування зброї масового ураження Корейською Народно-Демократичною Республікою. Рада запровадила компенсацію за оренду житла військовим-контрактникам; ухвалила закон, який передбачає взяття на квартирний облік внутрішньо переміщених дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, за місцем їх обліку як ВПО та в першому читанні – урядовий законопроект, який передбачає посилення вимог щодо створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд.

Проте ближче до полудня сесійна зала почала порожніти. Ані заклики спікера повернутися до роботи, ані заяви Андрія Парубія про намір опублікувати в газеті «Голос України» прізвища депутатів, які відсутні на пленарному засіданні, не діяли. Розгляд деяких питань, зокрема соціального спрямування, голова парламенту вирішив перенести на потім, щоб не ставити їх ухвалення під загрозу. Окремі депутати у виступах відверто говорили про те, що близько 30-40 обранців подалися до Вашингтона, аби взяти участь у щорічному молитовному сніданку за участю президента США. На вечірньому пленарному засіданні депутати розглянули 50 правок до проекту закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких інших законів щодо забезпечення прикордонної безпеки держави і вирішили продовжити цю роботу наступного дня.

Під час Години запитань до уряду Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликав Раду завершити реформу децентралізації, змінити виборчу систему, щоб унеможливити купівлю голосів. Не обій-шлося без непорозумінь. Народний депутат від «Опоблоку» Сергій Матвієнков відмовився перейти на українську мову, ставлячи запитання Володимиру Гройсману. Перший віце-спікер Ірина Геращенко зробила йому зауваження щодо використання державної мови і демонстративно переклала запитання до Прем’єра українською, який, у свою чергу, закликав присутніх не піддаватися на провокації та спілкуватися державною мовою. Робота в обранців вчергове не заладилася. У залі були присутні всього декілька нардепів, тому без зайвих вагань віце-спікер Оксана Сироїд закрила пленарне засідання Ради, наступного разу депутати мали зібратись лише 27 лютого, через два тижні.Рада розпочала роботу з внесення до порядку денного питання про створення Антикорупційного суду. Окрім цього, проголосували постанову щодо створення на базі Державної служби України у справах ветеранів війни й учасників АТО Міністерства у справах ветеранів, внесли зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких інших законів щодо забезпечення прикордонної безпеки держави, посилили відповідальність за порушення порядку в’їзду до району проведення АТО або виїзду з нього. Окрім того, Рада збільшила розмір штрафів за непокору законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника ДПС України під час виконання ним службових обов’язків.

А тим часом під стінами парламенту вирували пристрасті – учасники протестних акцій «воювали» з правоохоронцями. Одні кидали в правоохоронців вибухові пакети, кілки, а ті у відповідь відтісняли мітингувальників. Народний депутат Антон Геращенко з парламентської трибуни повідомив, що двох правоохоронців поранено. Андрій Парубій назвав «неприйнятними, недопустимими провокації, вчинені проти співробітників Нацгвардії України». «Я переконаний, що правоохоронні органи дадуть цьому адекватну оцінку, а ми повинні дати свою політичну оцінку», – наголосив він. Ірина Геращенко закликала народних депутатів, причетних до встановлення під парламентом наметового містечка, вийти до протестувальників і закликати їх згорнути намети. Тим часом у поліції заявили, що внаслідок сутичок під Радою постраждало вже 14 правоохоронців.

У сесійній залі робота пожвавилася, і депутати ухвалили законопроект, яким надається право на державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти у державних і комунальних навчальних закладах усім категоріям учасників бойових дій та їхнім дітям. З цією метою внесено зміни до законів «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про професійно-технічну освіту», «Про охорону дитинства», «Про вищу освіту». Депутати також ухвалили закон «Про внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів». Закон прийнято з урахуванням пропозицій Комітету з питань податкової та митної політики.

На вечірньому засіданні ухвалили закон, спрямований на вдосконалення законодавчого врегулювання будівництва та експлуатації автомобільних доріг загального користування державного значення на умовах концесії. Ним вносяться зміни до законів «Про концесії», «Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг», «Про автомобільні дороги», «Про джерела фінансування дорожнього господарства України», «Про відчуження земельних ділянок інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності». Наступного дня в першому читанні ухвалили законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку виїзду дитини за межі України». Згідно з документом, батьки матимуть право надавати дозвіл на виїзд дитини за межі України на термін до трьох років, що передбачає один або декілька виїздів без обмежень або з визначенням країни, до якої в’їзд дозволено або заборонено.

У «голосувальний» день депутати зранку ухвалили в першому читанні президентський законопроект «Про Вищий антикорупційний суд», а також два звернення: до міжнародного співтовариства у зв’язку із незаконною підготовкою виборів президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України – в Автономній Республіці Крим і Севастополі та до парламентів іноземних держав і парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження політичних репресій РФ проти громадян України внаслідок збройної агресії РФ проти України та звільнення політичних в’язнів – громадян України.

По обіді ухвалили в першому читанні законопроект «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», що, зокрема, передбачає справедливу авторську винагороду для виконавців, музикантів та інших митців. Вдалося проголосувати за зміни до законодавчих актів України щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі. Документом вдосконалено процедуру надання земельних ділянок для проведення розвідувальних робіт і робіт з будівництва, технічного обслуговування, об’єктів трубопровідного транспорту й інших дозвільних процедур нафтогазовидобувної галузі. Окрім цього, обранці прийняли у першому читанні законопроекти «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» і «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» (щодо створення єдиної бази абонентів – споживачів природного газу) та ратифікували Угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Молдова про спільний контроль осіб, транспортних засобів, товарів і предметів у спільних пунктах пропуску через українсько-молдовський державний кордон.

На Годині запитань до уряду Віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко звітував про заходи, які вживаються щодо зменшення енергоспоживання та енергозалежності від імпортних постачань, про законодавче забезпечення реформи енергоефективності. Міністр юстиції Павло Петренко, у свою чергу, доповів про виконання законодавчих ініціатив, ухвалених наприкінці минулого року щодо захисту прав українців. Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик розповів про стан газотранспортної системи України.

Оксана Сироїд оголосила про створення в парламенті кількох міжфракційних депутатських об’єднань – «Аграрна рада», «Безпека і розвиток», «Захист дітей війни», «За Херсонщину» і закрила засідання. Розглядати будь-які законодавчі питання не було сенсу – сесійна зала за традицією була порожньою.

Тим часом. Всеукраїнська громадська організація «Комітет виборців України» оприлюднила статистику відвідувань нардепами пленарних засідань Ради. Дані свідчать, що в лютому семеро обранців не були офіційно зареєстровані на жодному засіданні. Це Євген Бакулін («Опозиційний блок»), Олесь Довгий («Воля народу»), Вадим Рабінович («Опозиційний блок»), Дмитро Ярош (позафракційний), В’ячеслав Константіновський (заявив про складання повноважень), Сергій Клюєв та Олександр Онищенко. Загалом лише половина депутатів (198 із 423) у лютому були зареєстровані на всіх засіданнях. Серед фракцій і груп найвищі показники відвідування в «Народного фронту», «Самопомочі» та Блоку Петра Порошенка; найнижчі – у депутатів групи «Воля народу».


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%