Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як протидіяти шахрайству в аграрній сфері

Ольга Марчук
економічний оглядач

№4-5(75-76)(2018)

Сучасні підходи до питання безпеки в аграрній сфері стали центральною темою IV аграрної конференції «Ризики та протидія шахрайству», яка відбулася 5 квітня 2018 року в Києві. Організатором заходу виступила група компаній «ПроАгро». У числі інформаційних партнерів – журнал «Незалежний АУДИТОР».

4-5-75-76-44

На початку заходу керуючий партнер групи компаній «ПроАгро» Олег Клименко наголосив, що ця конференція – реальна можливість перейняти позитивний досвід агрокомпаній у застосуванні ефективних методів боротьби з шахрайством і крадіжками. Він ознайомив присутніх із тематикою робочих сесій. Серед основних тем організатори виділили автоматизацію контролю в агрокомпаніях різного масштабу, ефективні інструменти для запобігання шахрайству, ознайомлення з успішним досвідом боротьби з рейдерством, фінансовий моніторинг та аудит діяльності підприємств АПК, фінансові стандарти тощо.

Модератор першої робочої сесії директор IT-департаменту компанії Vitagro Валерій Дегрик акцентував увагу на можливостях нових технологій для контролю й обліку на агропромислових підприємствах. Технічний директор компанії «Глобал Гіс» Віталій Беленков розкрив тему геоаналітики, яка, на його думку, є ефективним інструментом для проведення аудиту й захисту земельного банку. Спікер виокремив завдання, що можливо вирішити за допомоги геоінформаційних технологій на підставі актуальної інформації. Він звернув увагу на необхідність проведення аудиту земельного банку і продуктивного використання його результатів, створення та підтримання системи кадастрового обліку.

Про телеметрію на сторожі агробізнесу говорив Володимир Бабій, заступник директора департаменту ІТ-компанії Ukrlandfarming. Він узагальнив способи контролю виконання технологічних операцій. Спікер зауважив, що, наприклад, у Ukrlandfarming контроль роботи техніки здійснюють усього чотири співробітники. Такий підхід дає змогу оптимізувати чисельність персоналу, а також оптимально використовувати техніку, пальне, планувати сервісне обслуговування.

Співзасновник компанії «Етиконтроль» Олег Лагодієнко розповів про автоматизацію процесу реагування на інциденти та внутрішні розслідування. Він акцентував увагу на тому, як можна уникнути порушень. Зокрема, за словами спікера, важливо дотримуватися «правила 24 годин», тобто упродовж першої доби після скоєння злочину необхідно виявити свідків і потенційних учасників крадіжок. Він констатував, що інциденти дуже складно зареєструвати і лише невелика їх частка (близько 15%) вирішується своєчасно. Олег Лагодієнко висловив переконання, що автоматизація дасть можливість співробітникам відділів безпеки більше зосередитися на роботі з персоналом.

Олександр Коробка, начальник технічного відділу служби безпеки компанії «Агротрейд» розкрив тему технічних та організаційних аспектів впровадження інтегрованої системи контролю й управління рослинництвом Cropio в групі «Агротрейд». Аналізуючи досвід компанії у використанні сучасних технологій, спікер у своїй презентації ознайомив із різними модулями, які дають змогу контролювати більшість агрооперацій – від стану посівів до використання пального. За його словами, автоматизована система контролю й управління Cropio, що діє в компанії, допомагає успішно запобігати шахрайству.

Модератором другого блоку виступив Богдан Городницький, експерт з оцінки ризиків персоналу, представник ізраїльської компанії Midot в Україні. Він звернув увагу на методи виявлення деструктивної поведінки персоналу й управління ризиками.

За словами спікера, для виявлення ризиків у цій сфері необхідно періодично проводити оцінку персоналу, перевіряти лояльність кандидатів на початкових етапах співпраці.

Генеральний директор «Чернігівської індустріальної молочної компанії» Іван Крючков розповів про позитивний практичний досвід компанії з формування надійного колективу. Він висловив переконання, що саме правильний добір персоналу дасть можливість запобігти ризикам та забезпечити безпеку підприємства. Цю ж позицію підтримала менеджер із роботи з державними органами компанії Bayer Наталія Гусєва. Вона також говорила про ризики використання підроблених та нелегально завезених у країну пестицидів, наголошувала на важливості державної сертифікації та реєстрації продукції. У цьому контексті Наталія Гусєва застерегла аграріїв від необдуманих покупок через мережу Інтернет, де існує велика вірогідність зіткнутися з шахрайськими діями.

Про крадіжки зерна з вагонів-зерновозів на шляху прямування, зменшення норм недостачі зерна під час транспортування залізничним транспортом говорив Валерій Ткачов, заступник директора з логістики Delta Wilmar. Він закликав усіх учасників агроринку об’єднати зусилля, аби спільно навести лад у сфері залізничних перевезень.

Модератором завершального блоку конференції виступив Андрій Мартин, заступник голови Ради асоціації «Земельна спілка України», доктор економічних наук. Він надав слово відомому громадському діячеві, раднику першого віце-прем’єра з питань АПК, голові громадського комітету з питань боротьби з рейдерством при Асоціації фермерів і приватних землевласників України Михайлу Апостолу, який охарактеризував основні причини фактів рейдерства і шахрайства в аграрній галузі й окреслив шляхи боротьби з подібними явищами, а також закликав до консолідації зусиль у цій боротьбі. Тему рейдерства продовжила Тетяна Кузьмич, старший партнер К.А.С. Group, керуючий партнер адвокатської компанії «Прайм». Вона зупинилася на аспектах успішного досвіду боротьби з рейдерством, зокрема, захисту законних інтересів власників юридичним шляхом. Спікер описала різні види рейдерства як явища, ознайомила присутніх із практичними кроками на захист власних інтересів та зауважила, що в чинному вітчизняному законодавстві досі немає чіткого визначення рейдерства як поняття.

Начальник управління служби економічної безпеки ГК «Арніка» Віталій Буленко говорив про елементи профілактики шахрайства. На прикладі ГК він проаналізував розроблені на підприємстві методи стосовно безпеки. Доповідач звернув увагу на важливість вироблення комплексного підходу до цієї справи, піддаючи аналізу можливі ризики й загрози діяльності компанії. Таким чином можливо не тільки миттєво зреагувати на зловживання, а, насамперед, упередити виникнення порушень.

У ході роботи конференції було також розглянуто низку конкретних випадків щодо запобігання аграрному рейдерству як одному з найбільш небезпечних ризиків розвитку бізнесу в сфері сільського господарства. Наголошувалося, що причинами цього явища є не лише недосконалість чинного законодавства, а й численні помилки в оформленні договорів оренди й установчих документів, відсутність ефективного аудиту, земельного банку тощо. Окрім цього, наголошувалося на підвищенні рівня корпоративної культури аграрних підприємств, особливо невеликих, які не мають змоги вкладати значні кошти на вирішення питань запобіганню випадків шахрайства.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%