Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Аудитори святкують чвертьстолітній ювілей професії

Ольга Марчук
економічний оглядач

№4-5(75-76)(2018)

Про здобутки професії аудитора за чверть століття і про майбутнє аудиторської діяльності йшлося на конференції «25-річчя аудиту в Україні. Підсумки та перспективи розвитку», яка відбулася 21 квітня 2018 року в Києві. Організатором заходу виступила Аудиторська палата України за підтримки Спілки аудиторів України, низки інших громадських організацій, які об’єднують бухгалтерську й аудиторську спільноти.

4-5-75-76-103

Вітаючи учасників конференції, голова Аудиторської палати України Тетяна Каменська нагадала, що 22 квітня 1993 року Верховна Рада ухвалила закон «Про аудиторську діяльність», який поклав початок становленню професії аудитора. Через 25 років набув чинності новий закон «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», який відкриває нову сторінку у сфері аудиторських послуг. Голова АПУ також повідомила, що Указом Президента від 20 квітня 2018 року День бухгалтера, який відзначають 16 липня, відтепер перейменовано на День бухгалтера й аудитора. 

Олег Канцуров, керівник департаменту Адмі-ністрації Президента України, зауважив, що прийнятий 25 років тому закон про аудиторську діяльність мав надзвичайно велике суспільне значення. І хоча закони змінюються, день народження професії назавжди залишиться у квітні 1993 року. Спікер додав, що нині сфера аудиторських послуг вийшла на новий етап, адже нещодавно ухвалене нове законодавство відкриває ширші можливості для аудиторів, оскільки гармонізоване з європейським.

Людмила Гапоненко, заступник директора Департаменту прогнозування доходів бюджету та методології бухгалтерського обліку – начальник Управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України, привітала аудиторів з їх професійним святом. Наталія Коноваленко, координатор проекту STAREP Центру реформування фінансової звітності Світового банку, та Наталія Вовчук, представник CIMA в Україні, також долучилися до вітань.

Володимир Головач, один із розробників першого закону про аудиторську діяльність, член АПУ з 1993 року, поділився спогадами про те, як народжувався документ, що регламентував діяльність аудиторів в Україні. Він також торкнувся моментів, пов’язаних з ухваленням нового законодавства з питань аудиторської діяльності, зокрема, функціонування професійної організації аудиторів, органу суспільного нагляду, розвитку наукової думки щодо аудиту. Володимир Головач запропонував створити літопис історії аудиту України, який би з роками могли поповнювати новими фактами.

Олександр Редько, перший проректор з науково-педагогічної роботи Національної академії статистики, обліку й аудиту, доктор економічних наук, професор, звернув увагу, що за 25 років спільнота аудиторів мало змінилася. Це означає, що у професію прийшли віддані їй люди. Такої ж думки й Олексій Гачківський, який в минулому очолював АПУ. У своєму виступі він торкнувся питань оптимізації стандартів професії, керівництва Аудиторською палатою.

Голова АПУ Тетяна Каменська виступила із доповіддю про майбутнє аудиторської професії в Україні. Вона охарактеризувала «обличчя сучасного аудиту», зокрема, навела такі дані: дві третини аудиту складають жінки, їх середній вік – 45 років.

Голова АПУ підкреслила, що з 2012 року відбувалося стрімке падіння чисельності аудиторів, і лише зараз вдалося зупинити цей процес. Нині в Україні налічується 2736 аудиторів, у тому числі сертифікат А мають 2669, а сертифікат Б – 67 осіб. Тетяна Каменська торкнулася питань розвитку аудиту через призму набуття чинності нового законодавства, наближеного до норм ЄС. Це ставить перед фахівцями нові виклики щодо реформування регуляторів аудиторської діяльності, проведення обов’язкового аудиту, підвищення якості аудиторських послуг тощо.

Друга половина конференції була присвячена обговоренню бачення майбутнього професії в Україні. Своїми міркуваннями ділилися Людмила Гапоненко, Дмитро Сушко, голова Комісії АПУ з зовнішніх зв’язків та інформаційного забезпечення аудиторської діяльності, аудитор Неля Проскуріна.

Учасників заходу привітала і найстарший представник професії Олександра Іванівна Шатохіна. Принагідно групу аудиторів і причетних до цієї професії було відзначено Знаком пошани АПУ за багаторічну сумлінну працю, особистий внесок у розвиток аудиторської діяльності в Україні з урочистим врученням нагород.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%