Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Верховна Рада-VIII: з антикорупційним судом, але без мінітра фінансів

Ольга Марчук
економічний оглядач

№6(77)(2018)

Пленарні засідання Ради останнього весняного місяця розпочалися з ухвалення закону «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав». Окрім цього, депутати у другому читанні ухвалили Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони звернення стягнення та накладення арешту на кошти суб’єктів господарювання у сферах тепло-, водопостачання та водовідведення, отриманих від міжнародних фінансових організацій на реалізацію інвестиційних проектів (заходів) в Україні», яким законодавчо визначено механізм захисту коштів, отриманих від міжнародних фінансових організацій на відповідні інвестпроекти. Альона Бабак, заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, пояснила, що, окрім іншого, положення документа спрощують норму про заборону звернення стягнення та накладення арешту на кошти, що перебувають на спецрахунках без визначення джерел їх надходження.

6-77-118

На додачу обранці ухвалили зміни до деяких законодавчих актів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій, провалили рейтингове голосування щодо розгляду питань про призначення окремих позачергових місцевих виборів, а на вечірньому засіданні схвалили в першому читанні низку проектів – «Про внесення змін до Закону України «Про житловий фонд соціального призначення»», «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання».

Наступного дня депутати прийняли в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо підстав проведення експертизи», розпочали розгляд поправок до урядового законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров’я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині», який планують ухвалити в другому читанні. Голова Верховної Ради Андрій Парубій також провів нараду з головами фракцій, під час якої було продовжено політичні консультації щодо кадрових питань, зокрема, оновлення складу Центральної виборчої комісії.

На «голосувальний» четвер припало свято української вишиванки, тому цей пленарний день запам’ятався не роботою обранців, а насамперед шикарними вбраннями в етнічному стилі. Депутати продовжили розгляд у другому читанні законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров’я та транс-плантації органів та інших анатомічних матеріалів людині». Обговорення тривало на тлі акції підтримки за трансплантацію біля будівлі парламенту. Активісти до металевої огорожі прикріпили біле простирадло з гаслом «За трансплантацію», нанесеним червоною фарбою, у руках тримали плакати з написами «Трансплантація в Україні має бути», «Ми за трансплантацію». Закон таки ухвалили, прописавши умови, за яких дозволяється трансплантація органів після смерті донора. Законом також визначено групи людей, які не можуть бути донорами. Це діти-сироти, люди, особа яких не встановлена, й учасники АТО.

Далі депутати ухвалили в першому читанні проект змін до деяких законодавчих актів, що мають удосконалити діяльність Державного бюро розслідувань і забезпечити початок його функціонування, законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном». Цим документом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, контроль за додержанням законодавства у сфері провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном покласти на Мінсоцполітики й уповноважений орган з реалізації державної політики з питань державного нагляду та контролю за дотриманням законодавства про зайнятість населення. Також у першому читанні підтримано законопроект «Про валюту», яким планують забезпечити перехід України до нової сучасної моделі валютного регулювання, яка впроваджує принцип «дозволено все, що прямо не заборонено законом», та законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування». Депутати також звернулися до ОБСЄ з закликом надати в остаточному звіті повну та невибіркову оцінку фактам незаконної організації виборчого процесу та голосування на території Криму і Севастополя під час виборів президента РФ 18 березня 2018 року.

Наступного пленарного тижня Рада ухвалила в першому читанні законопроект, метою якого є спрощення доступу до земель сільськогосподарського призначення для громадян України, які виявили бажання вести фермерське господарство. Перше читання пройшли і два інших проекти, пов’язані з сільськогосподарською діяльністю – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств». Законопроектом передбачено пільговий порядок сплати єдиного соціального внеску для всіх членів фермерського господарства, у тому числі його голови (доплата ЄСВ за рахунок державного бюджету протягом 10 років), а також встановлення сплати податку на доходи фізичних осіб з орендної плати за земельні ділянки (паї) до місцевих бюджетів за місцезнаходженням таких земельних ділянок. Ухвалено також Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур».

Цього ж дня депутати ухвалили Закон «Про внесення змін до законодавчих актів України щодо соціального захисту постраждалих учасників Революції Гідності та деяких інших осіб» та в першому читанні – законопроект щодо запобігання стягненню з українських оборонних підприємств заборгованості перед РФ, а наостанок – Закон «Про забезпечення охорони та захисту прав інтелектуальної власності УЄФА під час проведення фіналу Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року та фіналу жіночої Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року в Україні», яким врегульовано відносини з набуттям УЄФА прав інтелектуальної власності, пов’язаних з проведенням в Україні фіналу Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року та фіналу жіночої Ліги Чемпіонів УЄФА 2018 року, здійснено охорону та захист цих прав, а також відносини з використання та захисту репутації УЄФА та цього чемпіонату.

Наступного дня, ухваливши Закон «Про приєднання України до Метричної конвенції», що дасть змогу Україні набути членства в Міжнародному бюро мір і ваги (BIPM), депутати нарешті приступили до розгляду у другому читанні президентського законопроекту «Про Вищий антикорупційний суд». Андрій Парубій нагадав, що до законопроекту є 1925 правок, а за даними голови профільного комітету – 1927.

Під час консультацій зі спеціалістами Венеційської комісії депутати узгодили 13 із 14 рекомендацій. Обранці одразу розглянули понад 200 поправок і наступного дня продовжили. Проте справа забуксувала, після розгляду 471 поправки довелося оголошувати півгодинну перерву. Депутати трохи попрацювали над документом після перерви, продовжили на вечірньому засіданні. Підбиваючи підсумок дня, спікер Андрій Парубій повідомив, що «пройшли більше тисячі поправок». Завершити розгляд законопроекту та вийти на рішення щодо його ухвалення вирішили наступного пленарного тижня.

Остання ж травнева пленарна п’ятниця ганебно завершилася порожньою сесійною залою. Загалом, за даними Комітету виборців України, у травні 15 народних депутатів не проголосували жодного разу. Частина обранців проголосували лише кілька разів. Серед них – Віталій Хомутиннік, Роман Зва-рич, Сергій Ківалов, Олесь Довгий, Наталія Королевська, Олександр Вілкул. Крім цього, у травні 71 народний депутат пропустив 90% голосувань.

Червневий пленарний тиждень обранці розпочали зі звернення про засудження псевдовироку РФ українському журналісту Роману Сущенку та про звільнення всіх українських політв’язнів, які перебувають у Росії, а потім продовжили розгляд законопроекту «Про Вищий антикорупційний суд». Із перервами та різноплановою аргументацією два дні тривало обговорення поправок. На третій день вийшли на фінішну пряму, і до парламенту завітав Президент Петро Порошенко. Він подякував депутатам на підтримку цього законопроекту в першому читанні, підкресливши, що закон про Антикорупційний суд ухвалюється не для МВФ, не для Ради Європи, не для ЄС чи Америки, а «для України, щоб забезпечити ефективну прозору боротьбу з корупцією, щоб створити незалежну установу, яка стане частиною реформованої судової системи».

Верховна Рада зрештою ухвалила цей закон. Відповідно до документа, Вищий антикорупційний суд здійснюватиме правосуддя як суд першої та апеляційної інстанцій у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до його юрисдикції (підсудності), а також через здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у таких кримінальних провадженнях. Законом встановлений перелік вимог до кандидатів в антикорупційні судді. Вони повинні володіти знаннями, практичними навичками та відповідати одній з чотирьох спеціальних вимог, зокрема мати: стаж роботи на посаді судді не менше п’яти років; науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права щонайменше сім років; досвід професійної діяльності адвоката щонайменше сім років; сукупний стаж (досвід) судді, правознавця чи адвоката щонайменше сім років.

Далі Рада обрала Володимира Василенка своїм представником у члени комісії незалежної зовнішньої оцінки (аудиту) діяльності Національного антикорупційного бюро України, ухвалила нову редакцію Закону «Про дипломатичну службу України» з урахуванням пропозиції Президента щодо позбавлення себе контрольних повноважень при призначенні послів та підтримала урядовий проект постанови про звільнення Олександра Данилюка з посади міністра фінансів. Депутати також ратифікували угоду між урядами України та Франції щодо офіційної підтримки у створенні єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту в Україні від 29 травня, відтермінували строки набуття чинності Закону «Про житлово-комунальні послуги» до 1 травня 2019 року й утворили тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки.

На Годині запитань до уряду міністр юстиції Павло Петренко доповів про підготовку нових законодавчих актів та урядові ініціативи, спрямовані на захист дітей, і закликав народних депутатів прийняти пакет із трьох важливих законів, які стосуються захисту дітей.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%