Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

МСФЗ як ознака якісної звітності

Ольга Марчук
економічний оглядач

№6(77)(2018)

Професійним майданчиком для дискусій щодо міжнародних стандартів фінансової звітності став IFRS Forum Ukraine «На шляху до якісної звітності за МСФЗ», який відбувся 8 червня 2018 року в Києві. Його організатором виступила Федерація професійних бухгалтерів та аудиторів України за участі Міністерства фінансів, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Форум став завершальним у серії заходів, які напередодні провели у Харкові, Дніпрі, Львові й Одесі.

6-77-141

Захід зібрав понад чотирьохсот осіб, серед яких практикуючі аудитори, бухгалтери, представники бізнесу й аудиторських компаній, низки міжнародних фінансових інституцій та професійних громадських організацій – Аудиторської палати України, Спілки аудиторів України, Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів України тощо. З вітальним словом до присутніх звернувся президент ФПБАУ Петро Кричун, який звернув увагу на гостру необхідність дискусії щодо обміну практичними порадами у питаннях впровадження МСФЗ. 

У ході роботи першої секції учасники обговорювали регуляторні вимоги щодо виконання Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зі змінами та доповненнями на 1 січня 2018 року, де йдеться про перехід на звітування за міжнародними стандартами підприємств, що становлять суспільний інтерес, публічних акціонерних товариств, підприємств, які здійснюють діяльність із видобутку корисних копалин загальнодержавного значення, а також підприємств, що провадять господарську діяльність за видами, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України.

Наталія Мануїлова, старший спеціаліст з фінансового управління Світового банку, наголосила, що зміни до закону про бухоблік були підтримані Світовим банком. Вона говорила про розвиток бухгалтерської професії та перехід її в іншу площину, зокрема висловила переконання, що саме бухгалтери й аудитори можуть допомогти своїм компаніям впевнено дивитися у майбутнє. Спікера доповнив Олег Канцуров, керівник головного департаменту з питань економічної політики Адміністрації Президента, акцентуючи увагу на підвищенні відповідальності бізнесу та довіри до роботи аудиторів.

Людмила Рубаненко, член Методологічної ради з бухгалтерського обліку та фінансової звітності при Міністерстві фінансів України, зупинилася на методиці формування звіту про платежі на користь держави та звіту про управління. Методичні рекомендації щодо їх формування зараз розробляються Мінфіном.

Про глобальні принципи управлінського обліку та їх значення у підготовці управлінської звітності говорила Наталія Вовчук, офіційний представник СІМА в Україні. Вона ознайомила з тенденціями у фінансовій професії, її розвитком у світі та заявила, що «кордони фінансів давно відкриті, тому українському фінансисту необхідно орієнтуватися, що відбувається не тільки у найближчих сусідів, а загалом у світі», а також зазначила, що нині проблемою є не нестача інформації, а її надлишок. Аби розібратися у цьому потоці, застосовують нові підходи у бізнес-аналітиці, де з усієї інформації витягують саме ті моменти, які матимуть користь, визначать тенденції. Тетяна Каменська, Голова Аудиторської палати України, торкнулася теми якості аудиторських послуг у контексті МСФЗ. Особливу увагу вона звернула на застосування міжнародних стандартів під час проведення аудиту на суспільно значущих підприємствах та наголосила, що фінансова звітність нині має свідчити про перспективи компанії на найближчі періоди. Голова АПУ розповіла про діяльність Аудиторської палати та звернула особливу увагу на підвищенні довіри до аудиторської звітності.

Виконавчий директор ФПБАУ Валентина Легка говорила про виклики професії фінансиста на майбутнє. Вона розповіла про ініціативу ФПБАУ запровадити вивчення Кодексу етики у навчальних закладах. Для цього вирішено розробити відповідні програми, задіяти інтернет-ресурси. Валентина Легка також закликала взяти учать у світовому конгресі бухгалтерів в Австралії, який, за її словами, є «дивовижною подією», адже у Сіднеї зберуться понад шести тисяч представників професії.

Другу секцію відкрила Світлана Зубілевич, голова Комітету ФПБАУ з питань професійної освіти та сертифікації, кандидат економічних наук професор. Вона розповіла про зміни та доповнення до МСФЗ відповідно до вимог чинного законодавства. Сергій Рогозний, член Ради ФПБАУ, керівник комітету ФПБАУ з фінансів та бюджету, заступник генерального директора з питань аудиту HLB Ukraine, говорив про оновлені та нові стандарти – IFRS15, IFRS16. Він ознайомив аудиторію з нюансами фінансової звітності, пов’язаної з орендою, охарактеризував різні погляди на це питання.

Алла Савченко, Президент міжнародної аудиторської компанії BDO, голова Наглядової ради ФПБАУ, торкнулася теми розвитку професії аудитора та консолідації фахового середовища. Продовжив обговорення Олексій Радонов, член Ради ФПБАУ, керівник комітету ФПБАУ з питань фінансового обліку та звітності, заступник головного бухгалтера ПАТ «Сумське НВО». Він акцентував увагу на практичних аспектах фінансової звітності, адже, відповідно до змін у законі про бухоблік, з 1 січня 2018 року українські підприємства мають дотримуватися міжнародних стандартів фінансової звітності.

Президент громадської спілки «Українське об’єднання ринків капіталу» Сергій Москвін охарактеризував перетин положень змін до законів про бухоблік та акціонерні товариства. Він наголосив, що на тлі змін до цих законів ми отримали нове поняття – підприємства, що становлять суспільний інтерес. Керівник Департаменту бухгалтерського напряму компанії «ЛІГА:ЗАКОН» Юрій Циганок розповів про МСФЗ-звітність як основу для розрахунку податку на прибуток. Його доповнила Елліна Трубакова, заступник головного бухгалтера з податкового обліку та роботи з контролюючими органами ПрАТ «Укргідроенерго», яка розбирала питання переходу на звітність за МСФЗ та податкові наслідки цього процесу.

Питання впровадження автоматизованих систем складання звітності за МСФЗ у форматі xbrl розкрив директор компанії CaseWare Дмитро Ткаченко, про методологію та впровадження переходу на облік за МСФЗ говорив партнер з консалтингу BDO Олександр Нічепорук, а керівник відділу бізнес-аналітики BDO Денис Лісовий інформував про облік за МСФЗ у SAP Business One.

Форум став корисним насамперед фахівцям фінансових служб підприємств, акціонерних товариств, відповідальним за складання та подання фінансової звітності за МСФЗ щодо розкриття інформації, форм звітності та інших питань, які виникають під час практичного застосування МСФЗ.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%