Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Етичні стандарти на фондовому ринку виведуть на вищий рівень

Ольга Марчук
економічний оглядач

№7-8(78-79)(2018)

Про роль етичних стандартів у формуванні ефективного ринку капіталу йшлося на круглому столі, який відбувся 4 липня у Києві. Захід проведено за сприяння Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Проекту USAID «Трансформація фінансового сектора» й Асоціації інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine.

7-8-75

Заступник керівника Проекту USAID «Трансформація фінансового сектора» Юлія Вітка наголосила, що занадто пізно звернули увагу на етичні норми у цій сфері, заговоривши про них через 20 років після початку функціонування фондового ринку. Вона ознайомила присутніх з міжнародними практиками, зокрема США. За словами Юлії Вітки, успіх американського ринку капіталів полягає в тому, що в США нещадно позбавляються від шахраїв, відбувається постійний процес правозастосування.

Член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Максим Лібанов підкреслив, що свого часу комісія не приділяла достатньої уваги етичній складовій, дотриманню етичних стандартів та етичної поведінки у різноманітних ситуаціях. Проте згодом почали з’являтися стандарти саморегулівних організацій, які об’єднують учасників фондового ринку. Однак така ситуація, на думку Максима Лібанова, є доволі непевною, адже НКЦПФР не може бути впевненою, що етичні стандарти працюють на ринку за своїм прямим призначенням, бо хоча частина компаній їх дотримується, але це частіше власне рішення гравців ринку, ніж якась усталена практика. Саме тому Комісія прийняла рішення, що в рамках підготовки фахівців на фондовому ринку окремим блоком буде роль етичних стандартів, їх впровадження в практичній діяльності учасників ринку. Максим Лібанов також додав, що оновлена система атестації фахівців охоплюватиме перевірку етичних стандартів, їх розуміння і здатність правильного застосування в певних ситуаціях.

Більш детально про атестацію та сертифікацію фахівців фондового ринку говорила Інна Совсун, керівник проекту з реформування системи підготовки та сертифікації фахівців фондового ринку в Україні, віце-президента Київської школи економіки. Вона підкреслила, що проект передбачає створення системи, котра гарантуватиме прозору та незалежну оцінку самих кандидатів згідно з кращими світовими практиками і сприятиме наближенню України до міжнародних стандартів.

Інна Совсун зазначила, що проект почав працювати у вересні 2017 року, й очікується, що вийде на завершальну стадію у лютому 2019-го. «Ми намагаємося розробити систему, яка гарантуватиме незалежну оцінку фахових компетенцій та професійної етики і відповідатиме кращим міжнародним практикам», – запевнила спікер, зауваживши, що для української моделі потрібно залучати найкращі міжнародні практики, а також розповіла, що спочатку напрацьовували концепцію реформування атестації та сертифікації фахівців, котра вже прийнята. На другому етапі реалі-зації проекту буде сформовано вимоги, відповідно до яких проводитимуть атестацію. Крім цього, на думку Інни Совсун, необхідна зміна нормативної бази. Після цього в рамках проекту планується розробити базові завдання, власні питання, за якими будуть оцінювати фахівців. Правова база для впровадження принципів цієї Концепції (затверджена 21 грудня 2017 року рішенням НКЦПФР №909, розроблялася в рамках підписаного 2 лютого 2017 року Меморандуму між НКЦПФР та Асоціацією інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine) буде створена протягом 2018-2019 років.

Концепція запроваджує два рівні атестації. Первинна – для осіб, які вперше отримують сертифікат фахівця фондового ринку, й охоплюватиме чотири блоки – загальну теорію, законодавство, практичні завдання та професійну етику. Повторна атестація передбачає подальший професійний розвиток та подовження терміну дії сертифіката. Її проводитимуть через три роки після первинної. Тоді перевірятимуть лише три блоки знань (без загальної теорії). Якщо особа має міжнародний професійний сертифікат, то їй надається право не складати певний блок іспиту, який підтверджується цим сертифікатом.

Про різні рівні існування етики говорив Валентин Хохлов, член Правління, голова комітету з етики та управління Асоціації інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine. Як головну проблему в Україні він виокремив кризу довіри, відсутність цінностей репутації не лише у сфері фондового ринку, а й середовищі бізнесу, політики, журналістики тощо. За словами Валентина Хохлова, завоювання довіри нині є особливо актуальним, зважаючи на реалізацію пенсійної реформи. Етична або добросовісна поведінка при здійсненні операцій з цінними паперами та консультуванні клієнтів набуває особливого значення напередодні запровадження в Україні загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення. Пенсійні накопичення українців є тривалими заощадженнями, а отже професійність і доброчесність керуючих недержавними пенсійними фондами та керуючих активами стануть актуальним питанням для багатьох громадян.

Ректор Українського інституту розвитку фондового ринку Дмитро Леонов говорив про систему сертифікації фахівців фондового ринку. Він нагадав, що ця система існує з часів отримання незалежності України, але ініціатором її створення були не державні, а саморегулівні організації, які виникли раніше від Комісії. Вони починали працювати, маючи етичні кодекси, створені за зразком кращих міжнародних практик.

Дмитро Леонов зауважив, що досі етичні стандарти на фондовому ринку існували лише у форматі рекомендацій. В Україні не було жодного випадку, аби хтось з учасників ринку був притягнутий до відповідальності через їх порушення. Водночас недобросовісна поведінка, приклади якої регулятори та органи влади викривають у всьому світі, завдають значної шкоди довірі та надійності ринків. З огляду на європейську інтеграцію України, Комісія має намір впровадити ефективний моніторинг за дотриманням правил поведінки учасників ринку капіталу.

Підбиваючи підсумки, Юлія Вітка підкреслила, що дискусія вийшла надзвичайно цікавою, а з висновком про те, що етичні стандарти повинні мати реальний ефект і реальну дію, погодилися всі учасники круглого стола.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%