Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Звіти з ТЦУ: удосконалюємо практику складання

Ольга Марчук
економічний оглядач

№9-10(80-81)(2018)

Методологія складання звітів, зміни в законодавстві, готовність до податкових перевірок, типові помилки бухгалтерів були ключовими питаннями на практичному семінарі «Звіт з ТЦУ. Перевірки без штрафів», який відбувся 13 вересня 2018 року в Києві. Організатором заходу виступили ДП «Держзовнішінформ» та юридична компанія Crowe LF Ukraine. У числі інформаційних партнерів – журнал «Незалежний АУДИТОР».

9-10-2018-142

Учасниками семінару стали переважно практики, близько 100 представників підприємств та організацій – юристів, бухгалтерів, фахівців провідних аудиторських і фінансових установ, які займаються складанням звітів з трансфертного ціноутворення. Необхідність практичних роз’яснень щодо ТЦУ виникла у зв’язку з законодавчими змінами: з 1 січня 2018 року набрав чинності Закон «Про внесення змін у Податковий кодекс України та деякі законодавчі акти України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2018 році». Відповідно до положень цього документа, у разі неподання звіту про контрольовані операції до 1 жовтня 2018 року штрафні санкції можуть сягати 528 600 грн (300 прожиткових мінімумів). Така сума може виявитися непосильною для низки середніх компаній.

Директор ДП «Держзовнішінформ» Богдан Дубас у вітальному слові зауважив, що трансфертне ціноутворення працює в Україні вже п’ять років. За цей час суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності чотири рази здавали звіти з ТЦУ. На підставі чотирирічного досвіду було виявлено типові помилки, яких припускаються фахівці . Саме тому на семінарі вирішили розібратися зі складними ситуаціями, роз’яснити деталі й особливості складання звітів з ТЦУ, поінформувати про останні законодавчі тенденції та прокоментувати відповідні судові рішення.

Перший блок питань був присвячений останнім законодавчим змінам та поправкам. Микола Мішин, начальник відділу перевірок трансфертного ціноутворення Департаменту аудиту ДФС України, навів статистику перевірок з питань дотримання законодавства під час подання звітності про контрольовані операції. Серед зафіксованих порушень 670 стосувалися звітів про контрольовані операції і лише 15 були пов’язані з ТЦУ-документацією. Суми накладених штрафів відповідно склали 174 млн грн і 4,6 млн грн.

Микола Мішин повідомив, що на цей час проводяться 70 перевірок контрольованих операцій. У підсумку донараховано податку на прибуток підприємств на суму 411 млн грн; стягнуто пені на суму 76 млн грн; зменшено збитки на 3,8 млрд грн; донараховано ПДВ 13 млн грн та зменшено суму відшкодування ПДВ на 7,9 млн грн.

Другий блок стосувався практичних аспектів ТЦУ. Партнер юридичної компанії Crowe LF Ukraine Дмитро Михайленко звернув увагу на проблемні питання під час заповнення звіту за минулий рік, розповів про групування контрольованих операцій, пакети документації. Він проаналізував практичні аспекти використання різних джерел для обґрунтування трансфертних цін та їх діапазонів, рекомендовану структуру документації та дав поради, як використовувати нові джерела інформації.

Директор, керівник практики ТЦУ «PwC Україна» Ольга Трифонова та менеджер практики Анна Ніколайко говорили про договір між великим платником податків і ДФС щодо попереднього узгодження ціноутворення як інструменту мінімізації ризиків ТЦУ. За їхніми даними, заявки на укладання договорів про узгодження ціноутворення в Центральній та Східній Європі подали близько 500 суб’єктів господарювання.

Партнер аудиторської фірми Crowe Horwath AC Ukraine Ольга Богданова інформувала про застосування різних інформаційних систем для адміністрування податкових зобов’язань щодо трансфертного ціноутворення та планування міжнародних податкових зобов’язань. Вона звернула увагу на автоматизацію окремих ділянок у процедурі заповнення звіту про контрольовані операції, проблемні аспекти сегментації фінансової звітності, зокрема політику списання активів за середньозваженою собівартістю, виробничі підприємства, застосування кредит-нот. На умовних цифрових прикладах доповідач продемонструвала методологію сегментації під час імпортно-експортних операцій окремих партій товару, механізм вибору бази розподілу інших операційних доходів і витрат (метод чистого прибутку) та пояснила політику списання активів за середньозваженою собівартістю на виробничих підприємствах.

Радник аудиторської фірми Crowe Horwath AC Ukraine Станіслав Лобко визначив типові помилки у разі визначення трансфертних цін. Він порадив звернути увагу на застосування цін без коригувань; ігнорування внутрішніх порівнянних операцій (зокрема материнської компанії); використання непріоритетних джерел у результаті неповного аналізу; використання четвертого методу у всіх випадках як пріоритетного; використання неприпустимих джерел; використання висновків експертів і маркетологів не як джерела інформації, а як безумовне підтвердження трансфертних цін; помилки під час побудови діапазону; проведення аналізу «від зворотного». Спікер також торкнувся питань фінансового лізингу, кредит-нот і прощення боргів.

Темою третього блоку стали судові спори. Партнер АО «PwC Legal Україна» Дмитро Донець розповів про поточну практику судових спорів із трансфертного ціноутворення. За його даними, у цьому році розглядалося 83 справи, з яких 71 стосується процедурних питань, а 12 – матеріальних. Судами різних інстанцій прийнято 49 рішень на користь платників податків, 39 – на користь ДФС. За результатами судових рішень підтверджено 212 млн грн заниження податку та накладено 18 млн грн штрафів.

Спікер зауважив, що судові спори з питань трансфертного ціноутворення розподілені на три категорії. Перша з них – справи з оскарження наказу про призначення ТЦУ-перевірки. У цьому сегменті з 9 справ 5 рішень ухвалено на користь платників податків. Друга категорія – спори по суті. Тут із 14 рішень суду 10 прийнято на користь платників податків, а 3 – на користь податківців. Вісім виграних платниками податків спорів присвячені питанням застосування джерел інформації. Справу за ціною форвардного контракту Верховного Суду України направив на повторний розгляд. Третю категорію складають судові спори за формою. Це 47 справ, з яких податківці виграли 29. Із 22 справ щодо неподання звітів 9 рішень прийнято на користь податківців, які вважають недодання звітів тривалим правопорушенням. У 13 випадках суд підтримав платників податків, які вважають, що ніхто не може бути двічі підданий покаранню.

Партнер, керівник практики митного права й трансфертного ціноутворення «КМ Партнери» Іван Шинкаренко навів аргументи захисту платників податків у спорах і перевірках з ТЦУ. Він розповів про першу судову практику по суті 4 методу ТЦУ.

За словами Івана Шинкаренка, «спростити процедуру захисту можна, якщо у роботі зі встановлення трансфертних цін застосовувати принцип трьох «П»: прозорість, послідовність, проактивність».

На завершення семінару учасники отримали практичні поради щодо підготування і подання звітності та документації.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%