Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Фінансисти АПК знайомилися з новаціями та ділилися досвідом

Ольга Марчук
економічний оглядач

№9-10(80-81)(2018)

Податкові зміни в агропромисловій сфері, які відбулися останнім часом, викликають жваву цікавість учасників ринку. Поділитися власним досвідом і почути думки колег мали змогу учасники IV щорічної конференції «Фінанси і податки в агробізнесі 2018», яка відбулася 14 вересня 2018 року в Києві. Організатором заходу виступила група компаній «ПроАгро». У числі інформаційних партнерів – журнал «Незалежний АУДИТОР».

9-10-2018-155

Захід зібрав власників і керівників компаній, віце-президентів з фінансів, головних бухгалтерів, фінансових директорів, керівників планово-бюджетних відділів, податкових департаментів, директорів з корпоративних фінансів, з контролінгу, ризик-менеджерів, директорів з внутрішнього аудиту тощо. Серед основних питань – стратегії управління фінансовими потоками, ефективне залучення коштів для операційної й інвестиційної діяльності, особливості бухгалтерського відображення аграрних розписок, культура управлінського обліку на аграрних підприємствах, комплаєнс і його вплив на фінансовий стан компанії, інструменти легальної оптимізації оподаткування підприємства, діджиталізація фінансів, нюанси електронного документообігу, автоматизація процесів фінансового та управлінського обліку.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся керуючий партнер групи компаній «ПроАгро» Олег Клименко. Він ознайомив присутніх з напрямами діяльності групи, звернув увагу, що аудиторія конференції складається більш ніж на дві третини з представників середніх компаній агросектору і закликав до діалогу та відвертих дискусій.

Першим блоком на конференції розглядали земельні та податкові питання в АПК. Дискусію розпочав виконавчий директор Федерації аудиторів, бухгалтерів та фінансистів АПК України Борис Мельничук.

Він розповів про облік та оподаткування оренди землі, зробивши особливий акцент на правових аспектах оренди, її строках, структурі договорів оренди та способах оплати за неї, моделі обліку оренди й обліку прав користування.

Про актуальні для агровиробників фінансово-податкові питання, зокрема про роботу з пайовиками та плату за землю, говорив практикуючий адвокат, директор і партнер OpenKnowledge/Grow LF Ukraine Віктор Кобилянський. Він звернув увагу на законодавчі зміни, зокрема нововведення, прописані положеннями Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні».

Експерт з питань оподаткування, адвокат Микола Хоменко продовжив тему в контексті управління податковими ризиками та податкового структурування в сільськогосподарському бізнесі. Він розповів про проблеми типової структури іноземних та українських холдингів, торгових компаній і практичні аспекти їх вирішення, зокрема про юрисдикцію для міжнародних банків, нюанси довірчого управління, неможливість досягнення нульового податкового навантаження, необхідність управління податковою позицією, в першу чергу стосовно ПДВ.

Володимир Титюк, заступник начальника управління – начальник відділу прийняття рішень управління організації роботи з реєстрації податкових накладних Департаменту моніторингу доходів та обліково-звітних систем ДФС України, говорив про зміни для агровиробників в оновленій системі блокування податкових накладних/розрахунків корегувань.

Другий блок питань був присвячений управлінській культурі та координації взаємодії різних видів обліку. Його модератором виступила Тетяна Камінська, ректор Київського кооперативного інституту бізнесу та права, доктор економічних наук, сертифікований професійний бухгалтер АПВ (САРА). Вона запросила до слова директора з економіки та контролінгу LNZ Group Інну Тищенко для висвітлення теми культури управлінського обліку в АПК. Спікер ознайомила присутніх з основними напрямами діяльності компанії, організацією управлінського обліку та його програмним забезпеченням, а також порушила тему нестачі висококваліфікованих спеціалістів саме в галузі конт-ролінгу в сфері обліку.

Тетяна Кузьмич, партнер К.А.С. Group, керуючий партнер Адвокатської компанії «Прайм», звернула увагу на комплаєнс та його вплив на фінансовий стан компанії. Вона деталізувала поняття комплаєнсу, поінформувала, що для удосконалення роботи працівників банку під час проведення фінансового моніторингу розроблена система автоматизації фінансового моніторингу AML Insighter, до якої входять процеси протидії відмиванню коштів, мінімізації оподаткування та запобігання тероризму.

Начальник відділу методології обліку та контролю групи компаній «Агротрейд» Наталя Матвієнко говорила про досвід агрохолдингу у застосуванні автоматизованого документообігу у податковій та фінансовій сферах. Вона ознайомила присутніх з організацією роботи облікового центру, який успішно функціонує на базі підприємства. Центр допомагає оцінити систему ефективності роботи працівників компанії.

Стратегії управління фінансовими потоками й ефективне залучення коштів обговорювали учасники під час третього блоку, модератором якого виступив керівник відділу продажів «Фрідом Фінанс Україна» Олександр Чувілін. Розпочала дискусію начальник фінансового відділу компанії «Кернел» Ірина Фещук. Вона поділилася напрацьованим досвідом застосування методик і сучасних інструментів аналізу у сферах обліку та прогнозування. Спікер розповіла про методи підвищення ефективності й автоматизації оперативної звітності, навівши для прикладу звіт зі збирання зернових.

Ще одна новація компанії, на яку звернула увагу доповідач, – книга нарядів онлайн (КНО), яка по суті є обліковою системою виконаних робіт рухомою технікою. За допомогою системи КНО можна забезпечити створення нарядів на сільськогосподарські роботи з наступним портом інформації для створення дорожніх листів в 1С, провести моніторинг руху автотранспорту визначеним маршрутом, контроль ваги відправленого та прийнятого зерна, програмування норми внесення ТМЦ тощо.

Науковий погляд щодо впливу розвитку фінансової системи на моделі фінансування аграрних підприємств України представила Олена Олійник-Данн, доктор економічних наук, професор кафедри банківської справи та страхування Національного університету біоресурсів та природокористування України. Науковець звернула увагу, що зростання потреби у фінансуванні оборотних активів в умовах девальвації національної грошової одиниці та високих відсоткових ставок за банківськими кредитами спричинило необхідність пошуку альтернативних нетрадиційних джерел фінансування для підприємств аграрного сектору економіки. Таким джерелом, згідно з офіційними статистичними даними, став приріст зобов’язань за статтею «Інші поточні зобов’язання», за яким стоїть розгортання процесу обміну позиками між підприємствами без участі фінансових установ.

Спеціаліст з фінансового сектору Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Кирило Мухомедзянов розповів про перспективи та можливості використання аграрних розписок в агропромисловому комплексі. Він, зокрема, ознайомив присутніх з деталями проекту «Аграрні розписки в Україні», який впроваджується IFC у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією. Метою проекту є покращення доступу до фінансових ресурсів для малих та середніх сільгоспвиробників через запровадження аграрних розписок в Україні.

Продовжила тему аграрних розписок аудитор, податковий експерт Ольга Богданова, яка є головою податкового комітету Громадської ради при Міністерстві економічного розвитку та торгівлі. Вона дала практичні поради щодо особливостей бухгалтерського обліку відображення аграрних розписок, зокрема зауважила, що в Україні не ставлять аграрну розписку на баланс і використовують не як самостійний контракт, а як заставу у разі виконання інших договорів.

Крім виступів спікерів, програмою конференції були передбачені панельні дискусії, на яких фінансисти аграрного сектору мали змогу обмінятися думками щодо суперечливих питань обліку й оподаткування АПК. У заключному слові Олег Клименко зазначив, що саме дискусії дають можливість знаходити оптимальні рішення та ділитися досвідом.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%