Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Аудиторські компанії EY та Deloitte проведуть оцінку вартості активів «Нафтогазу України» та аудит консолідованої звітності за МСФЗ

Четвер, 11 вересня 2014 17:11

Нафтогаз пройде перевірку

Відповідно до наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 09.09.2014 оцінювачем з визначення справедливої вартості активів НАК «Нафтогаз України» обрано незалежного аудитора ТОВ «Ернст енд Янг» (EY).

За результатами відкритих торгів EY було обрано для проведення оцінки вартості основних активів НАК «Нафтогаз України» та підприємств, в яких Компанії належить не менше 51% акцій.

Конкурсні пропозиції подали ще дві провідні міжнародні аудиторські компанії. Запропонована вартість послуг компанії EY виявилася найнижчою та склала 14,80 млн. грн.

В рамках проекту буде підготовлено чотири оцінки з використанням різноманітних підходів:

1. Оцінка активів для підготовки консолідованої фінансової звітності НАК «Нафтогаз України» згідно з міжнародними стандартами фінансової звітності, що має визначити та відобразити в фінансової звітності реальну вартість активів Компанії та її підприємств.

2. Оцінка активів, які використовуються при транспортуванні та зберіганні газу, з метою їх передачі в статуний фонд майбутніх новостворених компаній–операторів ГТС та ПСГ України «Магістальні газопроводи України» та «Піздемні газові сховища України». Створення цих підприємств було анонсовано КМУ в рамках комплексної реформи нафтогазового сектору України та відповідає нормам третього енергетичного пакету ЄС.

3. Оцінка ринкової вартості спеціальних дозволів на користування надрами та родовищами нафти та газу та інвестицій у спільну діяльність. Результати цієї оцінки будуть використовиватися для залучення додаткового фінансування, у тому числі шляхом можливого публічного розміщення акцій (IPO) видобувної компанії «Укргазвидобування».

4. Оцінка ринкової вартості активів для встановлення економічно обгрунтованих тарифів на транспортування та зберігання газу під час переходу до стимулюючого регулювання на базі RAB–методології (Regulatory Asset Base – регульована база інвестованого капіталу). Ця методологія тарифоутворення широко використовується у всьому світі для регулювання тарифів природніх монополій в електроенергетиці, теплокомуненерго, транспортуванні газу, комунальних послугах та ін. Даний метод довгострокового тарифоутворення націлений на залучення інвестицій у розширення та модернізацію інфраструктури. Але при цьому він дозволяє уникнути різкого цінового стрибка у зв’язку з тим, що фінансове навантаження на повернення капіталовкладень, необхідних для розвитку, розподіляється в тарифі на довгостроковий період. З переходом на нову методику тарифного регулювання вдасться задовольнити потребу в інвестиціях на підтримку і модернізацію української ГТС.

Також Міністерство енергетики та вугільної промисловості своїм наказом від 09.09.2014 погодило проведення аудиту консолідованої фінансової звітності НАК «Нафтогаз України» відповідно до міжнародних стандартів незалежним аудитором ТОВ «Делойт і Туш» (Deloitte).

Deloitte проведе аудит консолідованої звітності НАК «Нафтогаз України», її філіалів та дочірніх підприємств за 2012-2014 роки. Аудит включатиме дані оцінки, яку виконає EY.

Згідно з процедурою відкритих торгів конкурсні пропозиції подали ще три аудиторські компанії. Вартість послуг Deloitte склала 17,88 млн. грн.

Відповідно до наказів Міненерговугілля, оплата послуг аудиторських компаній EY та Deloitte може бути здійснена НАК «Нафтогаз України» після затвердження фінансового плану Компанії на 2014 рік.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%