Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Делегування киян на з’їзд аудиторів. Друга спроба

Понеділок, 30 січня 2017 13:45

У суботу, 28 січня, відбулися повторні збори аудиторів Києва та Київської області. Мета — делегування представників регіональної професійної спільноти на Всеукраїнський з’їзд аудиторів. Як ми вже повідомляли, результати попередніх зборів аудиторів-киян, що проводилися 21 грудня 2016 року, були скасовані членами АПУ.

Якщо грудневі вибори делегатів на з’їзд, що визналися недійсними, проводив голова Аудиторської палати України Олексій Гачковський, нинішні були проведені під головуванням Тетяни Лавренової, голови Комісії АПУ з питань правового забезпечення аудиторської діяльності, уповноваженим представником АПУ в м. Києві та Київській області.

У вступному зверненні до учасників зібрання Тетяна Лавренова вибачилась перед аудиторами за те, що в них відібрана додаткова субота, бо «організатори зібрання 21 грудня не змогли в повній мірі дотриматися виконання букви закону, не виконали всі умови процесу підготовки до з’їзду».

Цікаво, що при цьому секретарем повторних зборів була обрана беззмінний член АПУ Наталія Гаєвська, яка затвердила своїм підписом протокол зборів 21 грудня, а потім розпочала процедуру визнання його нелегітимним. «Ми помилилися. Сталася прикра помилка. Ми порушили процедури проведення зборів», — стверджувала тоді вона.

Цього разу Олексій Гачковський споглядав за процесом перевиборів із залу.

У своєму виступі Тетяна Лавренова зробила особливий акцент на «емоційній складовій» зібрання. «Усі присутні, безумовно, є професіоналами, але, на жаль, наше бачення сьогодення й майбутнього професії не завжди збігалося з вашим, — сказала вона, маючи на увазі опозиціонерів чинної команди АПУ, — що мало наслідком певні ускладнення комунікації, призводило до конфліктних ситуацій, втрати довіри суспільства до нашої професії». Ведуча попросила під час заходу не з’ясовувати особисті стосунки біля мікрофона чи без нього.

Також вона окреслила два негативних явища, які, на її думку, найбільше турбують професійну спільноту: «сумнозвісна постанова Кабміну № 390, якою викинуті з ринку фінансового аудиту державних підприємств 99% аудиторських компаній, та редакція законопроекту «Про аудит фінансової звітності та аудиторської діяльності», що розроблявся Міністерством фінансів за часів Партії регіонів, навколо якого точаться палкі дискусії».

«Ми не змогли поставити інтереси спільноти вище за особисті амбіції. У підсумку, нас перемогли за принципом "розділяй і володарюй"», — сказала вона, щоправда, не пояснивши, хто саме переміг й у чому ж полягає програш.

У цілому, захід пройшов спокійно, але уникнути з’ясувань стосунків і конфліктів не вдалося. Так, та ж Н. Гаєвська відмовилася приймати заяву кандидата в делегати з’їзду від представника відомого аудитора Олени Макеєвої (керівник Міжнародної громадської організації «Рада незалежних бухгалтерів та аудиторів»), стверджуючи, що під заявою стоїть не її підпис, а сама Макеєва зараз перебуває в Парижі. Але невдовзі Олена Макеєва з’явилася на збори, але потрапити до списку кандидатів в делегати з’їзду потрапити було вже надто пізно, тому вона змогла лише проголосувати. Окрім того Н. Гаєвська взялася з’ясовувати особисті стосунки і з президії заявила на камери ЗМІ, що діяльність Макеєвої спрямована на знищення аудиту в Україні. У фінальній частині заходу демарш зробила Тетяна Ковтун — один із членів лічильної комісії: вона відмовилася ставити свій підпис під протоколом, не погодившись із підрахунком голосів при затвердженні протоколу. За її словами, у залі налічувалось 125 осіб, але поіменна перекличка тих, хто досидів до фіналу, не проводилася, а за затвердження протоколу проголосувало 130 (плюс 2 — проти, 2 — утрималися) учасників. «Як це так, що в залі – 125 людей, а проголосували 132!?» — обурилася вона. На її думку, ці вибори перетворилися на корпоративний «договірняк» впливових груп АПУ.

Нагадаємо: на позачерговому засіданні Аудиторської палати України (11 січня 2017 року) було прийнято рішення проводити повторне висунення делегатів на з'їзд у новому виборчому форматі.

Голосування списками було скасовано, вирішено проводити таємне голосування.

Підрахунок вівся за рейтинговим принципом.

Зареєструвалися 385 учасників. У «бюлетень» кандидатів у делегати з’їзду потрапили 219 чоловік, включаючи самовисуванців. Кожний із зареєстрованих учасників мав право віддати голоси за 125 із них, але, за нашими даними, у середньому галочки ставилися проти 15-20 прізвищ.

За підсумковим коментарем щодо результатів зборів ми звернулися до голови АПУ Олексія Гачковського, але він поки що утримався від офіційних оцінок і заяв: сьогодні в АПУ продовжується «розбір суботніх польотів».

Всеукраїнський з'їзд аудиторів, де пройдуть вибори нового складу АПУ, має відбутися 2 березня.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%