Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Офіс Аудиту» - від кількісних показників до якісних

Середа, 24 травня 2017 13:04

«Офіс Аудиту» - це перший інноваційний проект в рамках інституційної реформи фіскальної служби України, ініційований Головним управлінням ДФС в м.Києві.

Про головні тонкощі впровадження в Києві центру, який обєднав на міському рівні функції підрозділів, задіяних в сфері контрольно-перевірочної роботи, розповіла заступник начальника ДФС в м.Києві Злата Лагутіна виданню «Комсомольська Правда в Україні».

Як все починалося

Ми розуміли, що наступили часи великих змін і ми не можемо залишатися осторонь процесів, які відбуваються в нашій державі.

Ідея вже витала в повітрі. І тому керівник столичного управління фіскальної служби Людмила Демченко виступила з ініціативою реалізації змін в першу чергу в напрямку контрольно-перевірочної роботи.

Було багато дискусій, шукали найбільш оптимальні шляхи ... Важливо було втілити проект в рамках чинного законодавства і поточного фінансування.

Тільки зароджується ідею всіляко підтримала директор департаменту аудиту УКРІНФОРМ України Наталія Рубан. Вона нещодавно повернулася з німецького міста Мюнхен, де ознайомилася з роботою податкової системи.

Пілотний проект "Офісу" був створений нашим колективом, ми успішно його захистили перед місією технічної допомоги Департаменту з бюджетних питань (ДБВ) Міжнародного валютного фонду (МВФ) в складі керівника місії Томаса Сторі, представника ДБП Енріко Аава, зовнішніх експертів ДБП Вільяма крендель, Джона Кротті і Девіда Хартнер.

І хоча в резолюції представників МВФ до проекту відзначалися ризики можливості його впровадження - відсутність окремої проектної команди і надзвичайно стислі встановлені нами терміни впровадження (6 місяців), ми впоралися, незважаючи на всі складнощі, і проект "Офіс Аудиту" відбувся.

На районному рівні були ліквідовані підрозділи аудиту, а вся контрольно-перевірочна робота стала централізованої і перейшла до Головного управління УКРІНФОРМ в м.Києві в спеціально створений підрозділ "Офіс Аудиту".

30 листопада 2016- го, через рік функціонування проекту, він був визнаний успішним, тому постановою Кабінету міністрів України №866 "Про внесення зміни до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 12 березня 2005 р №179" в складі ГУ УКРІНФОРМ в м Києві було затверджено самостійний структурний підрозділ з аудиту на правах департаменту.

Міжнародний досвід

В основу проекту було закладено і певний міжнародний досвід. З впровадженням "Офісу Аудиту" податкові перевірки в Києві проводяться з урахуванням європейського і світового досвіду.

Позаплановий контроль - найбільш дієвий засіб контролю виконання податкових зобов'язань платниками податків в будь-якій країні. Держави по-різному підходять до питань організації перевірок, їх термінів, способів проведення і т. Д. Законодавчо форми проведення перевірок закріплені не в усіх країнах світу. У більшості країн податкові органи самостійно визначають форму податкового контролю з урахуванням різних обставин і чинників.

У більшості країн світу органи, які реалізують податкову політику, є структурними підрозділами міністерств економіки та фінансів. Головний принцип організації роботи податкових служб європейських країн, США та Канади - досягнення високого рівня якості обслуговування платників. Взаємодія між платниками податків і податковими органами будується на основі партнерських взаємовідносин.

Податковий і митний контроль, як правило, входить в компетенцію спеціалізованих правоохоронних органів. У США, Канаді, Франції ці підрозділи функціонують у складі податкових органів, в Італії - структурні підрозділи Міністерства економіки та фінансів, але за своїм статусом вони входять до складу збройних сил країни, в Швеції - в складі органів внутрішніх справ.

Відбір платників податків для проведення податкового контролю у всіх вищевказаних країнах проводиться за багатьма критеріями, в основі яких - аналіз ризиків. В першу чергу відбираються підприємства, які є потенційними порушниками. При цьому активно до виявлення недобросовісних платників залучаються інформатори.

Разом з тим в інших державах все більше поширюється практика випадкового відбору платників для контрольно-перевірочних заходів без застосування будь-яких спеціальних критеріїв. Основною метою проведення таких перевірок є визначення рівня дотримання податкового законодавства, виявлення найбільш поширених порушень і їх причин, а також вдосконалення податкового законодавства на основі проведеного аналізу типових порушень.

Сьогодні можемо говорити про те, що ми активно вивчаємо світовий досвід, враховуємо його в нашій роботі. При цьому ми не копіюємо, а впроваджуємо кращі напрацювання зарубіжних колег, з огляду на наш національний менталітет, податкову культуру, рівень розвитку правової культури, особливості ведення бізнесу та ін.

Мета - досягнення результатів

Нещодавно ми відзначили річницю впровадження пілотного проекту "Офіс Аудиту". Результати роботи за минулий, 2016 рік вказують на позитив. Минулий рік був напруженим, однозначно нелегким, але нам є про що говорити і чим пишатися. Так, в Києві саме 2016 рік ознаменувався істотним скороченням кількості перевірок бізнесу. У порівнянні з 2015-м відбулося значне зменшення загальної кількості контрольних заходів, зокрема кількості позапланових перевірок - на 37% (з 3,9 тис. До 2,4 тис.), Зустрічних звірок - на 27% (з 5 тис. До 3, 7 тис.) і планових перевірок - на 3% (з 809 до 786).

Більш того, зросла ефективність перевірок. Однією плановою перевіркою в середньому донараховано 1 млн 300 тис. Грн. узгоджених грошових зобов'язань, що на 31% більше торішнього показника (1,0 млн грн.). Майже в 2 рази збільшилися донарахування грошових зобов'язань на одну позапланову перевірку (відповідно 359 тис. Грн. В минулому і 634 тис. Грн. В поточному році).

В результаті роботи "Офісу Аудиту" за минулий рік ми отримали результат, за яким УКРІНФОРМ Києва забезпечила третину всіх надходжень від аудиту фіскальних органів по всій Україні.

Переконана, що тенденція до зменшення контрольних заходів і поліпшення їх результативності збережеться протягом усього поточного року.

Кадри вирішують все

Всім відомо, що успіх будь-якої справи, а тим більше такого інноваційного проекту, як "Офіс Аудиту", залежить від кадрового складу.

Штатна чисельність підрозділів "Офісу" становить 622 людини. Станом на початок квітня 2017 го фактична чисельність цього підрозділу склала 548 працівників. Як бачите, на сьогоднішній день у нас досить багато вакантних робочих місць. Це не випадково. Обсяг навантаження ревізорів виріс в рази. Робота дуже напружена і відповідальна. При цьому заробітна плата залишається на досить низькому рівні.

На жаль, жоден аудитор не прийшов до нас з аудиторського бізнесу. Більш того, багато хто дійсно талановиті, перспективні співробітники знайшли собі нові робочі місця "в бізнесі" і в державних структурах, які пропонують більш комфортні умови праці. Це досить болюча проблема.

Всі співробітники "Офісу Аудиту" пройшли кваліфікаційний відбір в три етапи. Були відібрані кращі з 1200 претендентів. Кількість перевіряючих було скорочено майже на 30% в переважній більшості за рахунок керівної ланки. Ми добре розуміли, що потрібно докласти максимум зусиль для того, щоб наші ревізори, які лицем до лиця спілкуються з бізнесом, були високоінтелектуальними і високопрофесійними фахівцями.

Була введена система навчання та підвищення кваліфікації працівників "Офісу Аудиту". Це був тривалий процес із залученням кращих фахівців-викладачів. В результаті 198 працівників пройшли навчання за програмою "Національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку та їх практичне застосування" і отримали кваліфікаційні сертифікати; 5 працівників навчалися за професійними програмами для фінансових компаній і учасників фондового ринку; 14 працівників пройшли навчання з трансфертного ціноутворення, в тому числі за програмою Світового банку, Казначейства США та ін .; 2 фахівця пройшли відповідне навчання та отримали сертифікат аудитора Аудиторської палати України; 468 працівників відвідали семінар на тему "Бухгалтерський облік і фінансова звітність - основа для оподаткування податком на прибуток"; 5 працівників взяли участь у семінарі для керівного складу підрозділів аудиту з обслуговування ВПП, організованому Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів УКРІНФОРМ України за участю фахівців Департаменту Казначейства США, і отримали відповідні сертифікати.

Декларуючи значних зусиль до формування і професійного розвитку працівників "Офісу Аудиту", ми сподіваємося на підтримку держави, яка дасть нам можливість зберегти найкращі кадри і поповнити наші ряди новими професіоналами.

У напрямку реформування

Рухаючись в напрямку реформування підрозділів аудиту, нам вдалося досягти однієї важливої ​​мети - довести, що зміни на краще в фіскальному відомстві можливі і вони можуть стати реальністю. Для цього іноді не потрібна допомога ззовні. Єдине безперечне умова - максимальна зосередженість на результаті і командна злагоджена робота.

Аналізуючи весь пройдений шлях по впровадженню в фіскальному відомстві столиці проекту "Офісу Аудиту", ми задоволені його результатами. Нам вдалося уніфікувати і централізувати роботу структури в сфері контрольно-перевірочної роботи; виключити "вплив" місцевих органів влади на прийняття рішень за результатами перевірок; оптимізувати штатну структуру, за рахунок чого збалансувати рівень навантаження із забезпеченням максимальної ефективності використання операційного часу; розірвати можливість пролонгованих корупційних зв'язків працівників районних податкових інспекцій з платниками податків; забезпечити високий рівень контрольно-перевірочних заходів. Крім цього, нам вдалося досягти декількох стратегічних цілей - оптимізувати і поліпшити формат спілкування з представниками бізнесу, сприяти зростанню податкової культури платників податків. Звичайно, не "позитивом єдиним" реалізовувалася зазначена реформа. Була значна кількість перешкод. Це і відсутність на певному етапі окремого приміщення, і застаріла матеріально-технічна база, і багато іншого. Через технічні труднощі поки не вдалося впровадити програмне забезпечення, яке б дозволило мінімізувати вплив людського фактора на всіх етапах відпрацювання, зокрема застосовувати автоматичний відбір платників для здійснення співробітниками "Офісу" контрольно-перевірочної роботи. Також поки не вирішилося питання про фінансову реструктуризацію, хоча велися переговори щодо програми отримання міжнародної фінансової допомоги для цього проекту.

Незважаючи на це, співробітники "Офісу Аудиту" досить загартовані до труднощів і дивляться в майбутнє з оптимізмом і вірою в краще для всієї фіскальної служби і платників податків. Досвід реалізації цього проекту додає оптимізму всьому відомству, яке саме зараз шукає новий формат організації роботи. Скоро будемо розповідати про реорганізацію ДФС Києва.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%