Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Почнуть перевіряти завищені ціни: аудиторам додадуть прав

Четвер, 02 листопада 2017 12:04

Законопроект №4738-д про проведення моніторингу держзакупівель пропонує дати аудиторам право перевіряти не «процедуру держзакупівель», а всі документи, що стосуються публічних закупівель. Зрозуміло, перевірити все 4-5 тисяч тендерів, які проходять щодня, не вийде, пише Finance.ua з посиланням на УБР.

Тому пропонується встановити автоматичні індикатори ризиків, щоб відразу обчислювати закупівлі з ознаками порушень. Один з показників — завищена ціна закупівлі. На це може вказувати, наприклад, обмежена кількість учасників торгів.

А потім, в «ручному режимі» перевіряти їх. Виняток, за словами заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова, можуть бути тільки у вузькоспеціалізованих сферах, де за визначенням немає великої кількості учасників. Наприклад, роботи, пов’язані з наглядом в галузі атомної енергетики.

Щоб обмежити фантазію контролерів, пропонується також встановити чіткий перелік підстав для початку перевірки. Це можуть бути повідомлення про можливе порушення як від органів влади, так і публікації в ЗМІ, або виявлені держаудиторами у публічній інформації ознаки порушення. У тому числі інформації, що міститься в держреєстрах.

Однак контролери не зможуть втручатися в процедуру проведення закупівель, щоб не затягувати процес торгів. Також буде обов’язкова публікація інформації в електронній системі закупівель про початок та закінчення їх моніторингу, результати його проведення.

Виявлені порушення пропонується оформити у висновку, який має бути оприлюднений в електронній системі закупівель разом з описом порушень із зобов’язанням щодо їх усунення. При цьому замовник у разі незгоди має право звернутися за роз’ясненням до органу держконтролю або оскаржити висновок у суді.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%