Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Дружба в обмін на мільярд - Нацкомісія поставила ультиматум операторам мобільного зв‘язку

П'ятниця, 21 вересня 2018 09:11

Нацкомісія з регулювання зв'язку та інформатизації дуже екстравагантно відреагувала на спробу Кабміну протягнути через парламент підвищення ставок ренти за використання радіочастотного ресурсу (РЧР). Замість того, щоб прислухатися до скарг мобільників, чиновники запропонували підняти та без того драконівські тарифи ще сильніше, пише ubr.ua.

Відповідні поправки НКРЗІ днями направила до профільного комітету Ради. Комісія впевнена, що завдяки її проекту держава додатково заробить 340 млн грн. у 2019 році, і ще близько 355 млн грн. - у 2020.

Переговори під дулом

Зокрема, комісія пропонує підняти у 2 рази ставку за користування мобільними операторами частотами 800-900 МГц. Якщо сьогодні вартість ренти становить 23 тис. Грн., То з 1 січня вона виросте до 46 тис. Але з одним застереженням: подвійну плату братимуть тільки за фрагментовані смуги. За використання нефрагментовані діапазонів тариф знизиться до 16 тис. Грн.

У різний час операторам частотні ресурси в діапазонах 900 і 1800 МГц нарізалися хаотично, і тепер весь радіоспектр в частотах різних операторів - як грядки на городі. У той же час для успішного розвитку 4G потрібні суцільні смуги. Зобов'язати операторів обмінятися частотами (провести рефармінг) полюбовно - таку благу мету ставить НКРЗІ.

«Перерозподіл частот - рух у правильному напрямку. Смуги дійсно потрібно об'єднувати. Це важливо для розвитку інтернет-послуг, і держава має право регулювати частотний ресурс, щоб прискорювати цей розвиток », - прокоментувала UBR.ua PR-директор Vodafone Ukraine Вікторія Рубан.

Іншими словами, операторам пропонують домовитися один з одним і провести обмін частотами полюбовно. Якщо вони не впораються в обумовлені терміни, вартість ренти зросте вдвічі. А на новий тариф «потраплять» все.

Київстар в шоколаді

Втім, велика ймовірність, що до компромісу мобільники так і не прийдуть. Адже провести рівноцінний обмін неможливо: як не крути, найширша смуга виявиться в розпорядженні «Київстару». Звичайно ж, це не до душі двом іншим учасникам великої трійки.

«В діапазоні 900 МГц існує велика диспропорція. «Київстару» належить більша частина частот, але вони сильно фрагментовані і потребують «пересортовування». Конкуренти категорично проти, тому що «Київстар» зможе на цих частотах розгорнути 3 / 4G, і при цьому у нього ще залишиться достатньо ресурсу для підтримки мереж другого покоління. Решті ж доведеться вибирати між розвитком нових або підтриманням старих технологій. Але цього вони робити якраз і не хочуть, їм вигідніше заблокувати питання », - прокоментував UBR.ua експерт телеком-ринку Роман Химич.

Побоювання операторів аж ніяк небезпідставні. На кону стоїть освоєння найпотужнішого ресурсу - частота 900МГц відкриває широкі можливості для масового розгортання 4G-зв'язку на великих територіях. Тобто провести широкосмуговий інтернет в сільську місцевість.

Причому «Київстар» в разі рефармінг виявляється в привілейованому становищі. Що різко знижує ймовірність полюбовної угоди. У комісії не можуть не знати про цей нюанс. А значить, йдуть на підвищення ренти свідомо.

По суті, кажуть експерти, використовуючи внутрішній конфлікт операторів великої трійки, регулятор просто нав'язує операторам мобільного зв'язку вже не кабміновське підвищення оплати за ренту на 9%, а своє - на 100%.

«Якщо говорити про 800-900 МГц, то це найкращі частоти для розгортання 4G в сільській місцевості - там, де великі відстані до абонентів і низька місткість мережі. Тому підняти тариф на них логічно з точки зору держави. Монетизація цих частот виросте найближчим часом, оскільки мобільні мережі все більше використовуються абонентами для доступу до інтернет, а не голосового зв'язку », - розповів UBR.ua експерт телеком-ринку Сергій Мітяєв.

Схоже, заходи, які пропонує НКРЗІ, переслідують виключно фіскальний характер - зібрати якомога більше грошей в казну. При цьому, збільшення витрат операторів неминуче позначиться на вартості їх послуг. Зрозуміло, про дворазове зростання тарифів не йдеться. Мобільщики й без підвищення податкового навантаження впевнено піднімають свої цінники. Однак збільшення ставок ренти прискорить перегляд тарифних планів.

пішли назустріч

У чому регулятор згоден з підопічними, так це з необхідністю скасувати пільгові ставки за використання РЧР, а заодно забути про щорічну індексацію плати. Правда, і тут не обійшлося без дивацтв.

Проект НКРЗІ пропонує з 2020 року підняти ставку рентної плати в діапазонах 2300-2400 МГц і 3400-3800 МГц незалежно від виду радіозв'язку в 65 разів: з 46 грн. до 3 тис. грн. Під удар нових розцінок підпадають, наприклад, інтернет-провайдери Giraffe і Freshtel.

Варто відзначити, що зазначені діапазони підходять для розгортання 5G мереж. І експерти не виключають, що кінцева мета Нацкомісії - звільнити діапазон. Адже таке радикальне збільшення тарифів може виявитися не по зубах завсідникам пільгових частот.

Разом з тим, проводячи стратегію тарифної «зрівнялівки», чиновники так і не зважилися переглянути цінники для сегмента 2500-2700 МГц, в якому працює компанія «ММДС-Україна», пов'язана з Ринатом Ахметовим. У самому НКРЗІ пояснюють такий феномен тим фактом, що цей діапазон мало кому цікавий.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%