Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як легально працювати в Польщі за безвізом

Середа, 12 липня 2017 22:50

Безвізовий режим істотно спрощує працевлаштування в Польщі, хоч і не дає права на легальну роботу в цій країні, пише Finance.ua.

Оскільки робоча віза тепер не є необхідною умовою, українці, які хочуть працювати у Польщі, повинні отримати так зване “oświadczenie” (декларацію про намір працевлаштування іноземця) або ж традиційний дозвіл на роботу. І перший документ отримати значно простіше, пояснюють в організації Change Communication, яка в партнерстві з німецькою компанією GOPA Com та за фінансової підтримки Представництва Європейського союзу в Україні проводить комунікаційну кампанію “Відкрий Європу”.

Так, декларація про намір працевлаштування іноземця оформляється для громадян лише кількох держав, включаючи Україну, і дає право працювати у Польщі не більше ніж шість місяців на рік. Цього достатньо для більшості з тих, хто шукає сезонну роботу в Польщі.

Для того щоб громадянин України отримав “oświadczenie”, польський роботодавець повинен заповнити декларацію з його і своїми даними і зареєструвати цей документ в місцевому управлінні праці. Ця декларація зараз оформляється безкоштовно і може бути надана як на місці, коли працівник вже прибув у Польщу, так і до його виїзду з України.

Таким чином, Варшава офіційно дозволила працевлаштування для тих українців, які подорожують або в рамках безвізового режиму, або з шенгенською візою, виданою не Польщею. Так, незважаючи на європейське правило про заборону влаштовуватися на роботу за безвізом, остаточне рішення залишається за урядом кожної з країн-членів Євросоюзу. Деякі держави роблять винятки для українців чи для всіх мандрівників. По суті, в Польщі діє саме таке виключення.

Однак, “oświadczenie” на сезонну роботу не скасовує того, що за безвізовим режимом дозволяється знаходитися в ЄС не більше ніж 90 днів на кожний 180-денний період. Ця декларація оформляється на вдвічі більший термін, оскільки діє також для робочих віз, однак якщо порушити правило 90/180, при виїзді з Польщі чекає депортація і заборона на в’їзд на кілька років. Щоб цього уникнути, до закінчення 90-денного терміну потрібно подати заяву про легалізацію перебування в воєводський (тобто регіональний) відділ у справах іноземців.

Більш того, усна заява про плани працювати за безвізом не гарантує того, що перетнути кордон буде можна. Остаточне рішення приймає прикордонник, а всі вимоги до мандрівників залишаються – потрібно бути готовим довести мету поїздки та обґрунтувати її тривалість.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%