Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Сім‘я в Казахстані може накопичити на квартиру за два роки - експерти

П'ятниця, 30 листопада 2018 15:07

Як пише Sputnik, молода сім'я може накопичити на квартиру в споруджуваному будинку трохи більше ніж за два роки.

Дослідники Ranking.kz розглянули можливості молодих сімей при використанні інструментів державної підтримки.

Квадратний метр в Казахстані в кінці жовтня в середньому досяг вартості 265,3 тисячі тенге, середня вартість однокімнатної квартири в 35,5 квадратних метрів склала 9,4 мільйона тенге.

Ринок нерухомості в Казахстані тримається завдяки пільговій іпотеці - експерти

У казахстанців залишається можливість знизити поріг необхідної для покупки суми, вважають дослідники. На їхню думку, серед способів - участь в пайовому будівництві і іпотека лише з початковим внеском.

В даному випадку, зазначають дослідники, ризики пайовиків страхує Фонд гарантування житлового будівництва (ФГЖС). Він же виступає гарантом своєчасного отримання житла. Крім того, за даними дослідження, ФГЖС надає можливість придбати житло за нижчою ціною та отримати іпотеку в банках-партнерах фонду, маючи на руках лише 30% від вартості квартири.

Ціни в споруджуваних будинках в середньому на 20% нижче, ніж у вже зданих, підрахували експерти. Відповідно, ціна "квадрата" для казахстанців, готових взяти участь в пайовому будівництві, складе 212,3 тисячі тенге, а вартість однокімнатної квартири - 7,5 мільйона.

Експерти розрахували можливість накопичення на квартиру для молодої сім'ї з двох працюючих осіб "по найкоротшим маршрутом".

Кому в Казахстані готові платити мільйони - найгарячіші вакансії на e-біржі праці

Середньомісячна заробітна плата - 161,8 тисячі тенге. При щомісячному відрахуванню на банківський вклад 25% від сімейного доходу середня сума по Казахстану складе 80,9 тисячі тенге.

"При стандартних банківських ставках по депозитах з можливістю поповнення в 10,5% збирати на початковий внесок для придбання квартири в споруджуваному будинку молода сім'я буде всього трохи більш як 2 років - 25 місяців", - говориться в дослідженні.

Наводяться дані по швидкості накопичення на початковий внесок за програмою ФГЖС: на першому місці в рейтингу стоїть Уральськ (всього 16 місяців), далі йдуть Атирау, Актау, Павлодар, Кизилорда і Тараз (17 місяців). Найдовші терміни накопичення, згідно з розрахунками, в Шимкенті (40 місяців), Алмати і Усть-Каменогорськ (по 26 місяців).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%