Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нерівність доходів у Китаї перевищує навіть показники США

Вівторок, 29 квітня 2014 11:05

У Китаї проживає більше мільйонерів, ніж в будь-якій інший країні, що розвивається

Різниця в доходах багатих і бідних громадян Китаю перевищує відмінність між прибутками жителів Америки і є однією з найзначніших в світі. Крім проблеми уповільнення економічного зростання, президент Китаю, Сі Цзіньпін, повинен вирішити питання матеріальної нерівності. Про це пише Blomberg.

У період з 1980р. до 2010р. нерівність доходів китайських громадян збільшилася майже в два рази, відповідно до даних дослідників з Мічиганського університету. Багато китайців вважають, що матеріальна нерівність є серйозною соціальною проблемою в країні, після корупції та безробіття.

Зростаюча нерівність доходів, яка активізувалася на тлі різкого економічного зростання Китаю за перші 10 років третього тисячоліття, істотно збільшує ризики дестабілізації обстановки в суспільстві найбільш населеної країни світу.

На сьогоднішній день президент Китаю бореться з корупцією, кредитними ризиками, а також екологічними проблемами, які вже не можна ігнорувати.

Економісти провідних рейтингових агентств вважають, що зростаюча нерівність доходів призведе до того, що народ розчарується в існуючому державному ладі. Завдання китайського уряду полягає в тому, щоб підтримувати зростання економіки і надавати населенню робочі місця.

Згідно з дослідженням фахівців з Мічиганського університету в США, в 2010р. коефіцієнт доходів сім'ї в Китаї був на рівні 0,55 пунктів, в порівнянні з 0,45 в США. У 1980р. значення дорівнювало 0,3 пункту. Коефіцієнт 0,5 або вище вказує на серйозний розрив між багатими і бідними, нуль означає, що доходи розподіляються рівномірно, а одиниця свідчить про те, що всі доходи сконцентровані в руках обмеженого кола осіб. Так, китайський уряд припинив публікувати в країні дані про нерівність доходів ще в 2000р., коли коефіцієнт перевищив 0,41.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%