Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чи можна віднести до витрат підприємця-«загальносистемника» - бухгалтерські послуги

Вівторок, 13 червня 2017 14:45

Встановлений чинним податковим законодавством перелік витрат не містить витрат, понесених у зв’язку з наданням фізособі - підприємцю бухгалтерських послуг

Податківці у індивідуальній податковій консультації від 07.06.2017 р. № 517/С/99-99-13-01-02-14/ІПК зазначають, що фізособа - підприємець на загальній системі оподаткування має право віднести до складу витрат виключно витрати, визначені п. 177.4 ПКУ та Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат, пише Дебет-Кредит.

До таких витрат, зокрема, належать інші витрати, до складу яких включаються витрати, що пов'язані з веденням госпдіяльності, які не зазначені в пп 177.4.1 - 177.4.3 ПКУ, до яких належать витрати:

  •    на відрядження найманих працівників,
  •    на послуги зв'язку, реклами, плати за розрахунково-касове обслуговування,
  •    на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності,

   на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів), вартість придбаних послуг, прямо пов'язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг (пп. 177.4.4 ПКУ).

Отже, встановлений чинним податковим законодавством перелік витрат не містить витрат, понесених у зв’язку з наданням фізособі - підприємцю бухгалтерських послуг.

Від редакції Дебет-Кредит:

Така позиція податківців не нова і вони заперечують можливість класифікації таких витрат:

  •    і в частині витрат на оплату за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру,
  •    і в частині витрат на оплату праці фізосіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку,
  •    і в частині інших витрат, до складу яких включаються витрати, що пов’язані з веденням господарської діяльності.

Свою позицію податківці грунтують не тільки на відсутності зазначення саме бухгалтерських послуг у п. 177.4 ПКУ, а ще й тим, що на підприємців не поширюється дія Закону про бухоблік. Вони не зобов’язані вести бухоблік, на них не поширюються стандарти бухобліку та План рахунків, а отже, ведення такого обліку, навіть добровільно, не пов’язане із господарською діяльністю підприємця.

Що ж стосується податкового обліку, то податківці роз'яснюють:   у чинному законодавстві відсутня вимога щодо ведення Книги обліку доходів і витрат найманими особами, які перебувають у трудових відносинах із самозайнятою особою.

Отже, фізособа – підприємець на загальній системі оподаткування заповнює Книгу самостійно за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід. Навіть, якщо в нього є наймані працівники.

Такі ж аргументи можна навести і щодо складання податкової звітності. Подавати її може і уповноважена особа. А ось складати, на думку податківців, має сам підприємець.

Звісно, що така позиція є надто фіскальною і не відповідає дійсності, коли велика кількість підприємців, які не мають економічної освіти та часу стежити за змінами в законодавстві, звертаються за допомогою до фахівців. Але доки не буде внесено змін до п. 177.4 ПКУ, відстояти право на витрати з оплати праці бухгалтера навряд чи вдасться.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%