Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як об’єднати півмільйона бухгалтерів і аудиторів

Середа, 05 липня 2017 14:18

Україна прийшла до необхідності підвищення професійного рівня бухгалтерів і аудиторів. Найближче завдання – об'єднати професіоналів на єдиній платформі, пише Алла Савченко президент аудиторської компанії БДО в Україні у виданні Новое Время.

Кілька тижнів тому у Відні я була учасником двох дуже важливих професійних заходів - конференції Світового банку "Стратегія підвищення рівня стандартів освіти" та регіональної конференції Міжнародної Федерації Бухгалтерів, присвяченій малому і середньому бізнесу. Я не могла позбутися наполегливої думки про те, наскільки ж далекі наші вітчизняні реалії від того, чим живуть наші колеги з інших країн.

Слухаючи Рейчел Граймс, президента Міжнародної федерації бухгалтерів, і знайомлячись з презентацією "Міжнародні стандарти професійної освіти в новій редакції від 2017 року", я думала про те, що замість прийняття світового досвіду як даності, ми кожен раз винаходимо свій український велосипед і знову наступаємо на ті ж граблі.

Канадські професійні організації бухгалтерів і аудиторів проводять злиття і консолідуються, колеги з Австралії об'єднуються з колегами з Нової Зеландії. Всі усвідомлюють: утримувати одну організацію дешевше, ніж кілька, мати спільні стандарти - розумніше, проходити спільне навчання - простіше. А у нас - півмільйона бухгалтерів, з яких 80% взагалі не перебувають ні в якій професійній організації, а 20%, що залишилися, входять в більш ніж двадцять об'єднань, з яких основна частина є клубами за інтересами.

Крім того, в усьому світі бухгалтер і аудитор протиставляються один іншому, не стикаються лобами, як у нас, а розуміються як одна професія – просто робота одного професіонала доповнюється роботою іншого. І нікому й на думку не спадає, що до них можуть пред'являтися зовсім різні вимоги!

Хто винен?

Звісно, ми інтегруємося в ЄС, і нам доводиться багато речей приводити у відповідність до європейських вимог.

Зараз на розгляді Верховної Ради перебувають два дуже важливих для професії закони. У першому читанні прийнято законопроект № 4646-д "Про внесення змін до Закону України" Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (щодо удосконалення Деяких положень)". Зміни передбачають приведення норм Закону у відповідність до законодавства Європейського Союзу, зокрема, до положень Директиви ЄС № 2013/34/ЄС та удосконалення порядку застосування МСФЗ.

На жаль, складніше йдуть справи з нашим аудиторським законом.

Так, законопроекти "Про аудиторську діяльність" (№2534) та "Про аудит Фінансової звітності та аудиторську діяльність" (№6016) відправлені в Комітет ВР з питань податкової та митної політики на повторне перше читання.

Ці закони, які виносилися на обговорення комітетом з питань промислової політики під керівництвом Ніни Южаніної і в обговоренні яких брала участь я сама, безумовно, потрібні, прогресивні і відповідають директивам ЄС. Ухвалення цих законів, особливо в частині аудиту, повинно було розпочато набагато раніше, адже європейські директиви, що лежать в їх основі, прийняті не вчора і завдання, що стоять перед професією стосуються дуже важливих аспектів всієї економіки України.

Дуже важливо, що законопроект регламентує аудит соціально значущих підприємств, регулює процес їх проведення і висуває цілу низку вимог до рівня кваліфікації фахівців, які його здійснюють. З цим не посперечаєшся – суспільство має право контролювати роботу підприємств, від яких залежить загальна економічна ситуація в країні. Але професійних вимог до бухгалтерів навіть суспільно значущих підприємств, їх рівню освіти, кваліфікації, навичок – як і раніше – недостатньо. Але ж це дуже важлива професія, яка повинна поєднуватися з високими етичними нормами і вимагає постійного підвищення кваліфікації та оновлення знань.

Основні вимоги до головних бухгалтерів суспільно значимих підприємств (Ст.8 п.7)

Головним бухгалтером підприємства, що становить суспільний інтерес, може бути призначена особа, яка має повну вищу економічну освіту, стаж роботи або бухгалтером, або аудитором, або ревізором не менше трьох років, не має непогашеної або незнятої судимості за вчинення злочину проти власності та у сфері господарської діяльності.

Інші вимоги до головного бухгалтера підприємства, що становить суспільний інтерес, можуть бути визначені законом.

Зараз, по суті, бухгалтером у нас може бути хто завгодно – і володар неактуального вже диплома спеціаліста, отриманого десь в 1987 році, і позавчорашній випускник вишу, де бухоблік не був основним предметом. А питанням підвищення кваліфікації взагалі не приділяється ніякої уваги. На сьогоднішній день, та ще з урахуванням розмірів підприємств, вимог до освіти головних бухгалтерів явно недостатньо. Тобто, питання кваліфікації, навчання, навичок, етики та багато чого іншого віддане на відкуп самих бухгалтерів або компанії, яка його наймає. Якщо бухгалтер часто навіть не усвідомлює ту відповідальність, яка лежить на ньому – чи вправі аудитор очікувати від свого колеги якісної підготовки фінансової звітності та виконання стандартів?

Безумовно, найпрогресивніші бухгалтери усвідомлюють цю законодавчу прогалину. Так, вони вчаться самі, вони проходять курси підвищення кваліфікації і складають іспити. Зовсім невелика їх частина вступають в численні професійні організації і, набивши гулі, приходять до того, що це членство має окупатися відповідністю стандартів їх об'єднання світовим вимогам до професії.

Але проблема в тому, що таких організацій, які відповідають вимогам IFAC, на сьогоднішній день в Україні всього три: Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів (ФПБАУ), яка в більшій мірі займається бухгалтерами і яка є повним членом Міжнародної федерації бухгалтерів, і представництва глобальних професійних організацій – АССА та CIMA. А самих професійних об'єднань – десятки, і у кожного – свої іспити, свої вимоги до кожного рівня, своя система сертифікації. І, замість того, щоб обговорювати проблеми, знаходити спільні точки, приймати єдині стандарти, висувати якісь порогові системні вимоги щодо допуску до професії – кожна організація придумує щось своє, щоб відрізнятися від інших хоча б на словах.

Все це призводить до слабкості всіх організацій без винятку і дискредитації будь-якого починання кожної з них. В результаті бухгалтер, подивившись на ці ігри в перетягування каната, часто вирішує махнути рукою на все це, не вступати ні в які організації і розбиратися в усьому самостійно – знову-таки, без всяких перевірок. Або не розбиратися взагалі.

Якщо стосовно аудиторів питання вирішене – згідно з новим законом всі вони обов'язково повинні стати членами новоствореної організації - Аудиторської Палати України, яка об'єднає всіх аудиторів, то для бухгалтерів все залишилося, як і раніше. Що виходить? Аудитори незадоволені кваліфікацією бухгалтерів, звітність яких вони надалі піддають аудиту. Ті, зі свого боку, раптом щось не так, мають можливість кивати на "неякісний аудит". Підприємства страждають від тривалих перевірок, яких можна було б уникнути при від початку якісному веденні обліку бухгалтером, в знанні і досвіді якого можна бути впевненим. Держава, замість того, щоб виступати посередником і одержувачем вигоди від нормальної економічної діяльності, змушена працювати наглядачем і арбітром у конфліктах. Коло замкнулося. При цьому ніхто формально не винен, але за факто всі є заручниками цієї ситуації.

Що робити?

Виникають природні запитання: чи можливо щось зробити для зміни ситуації, і хто повинен це робити. Собі я дала ці відповіді ще багато років тому: якщо держава не сприймає це як проблему або ж не робить якихось рішучих кроків для того, щоб розрубати гордіїв вузол – звинувачувати її безглуздо. Значно перспективніше буде, якщо ініціатива піде знизу, від представників професії. І правильно, щоб це були найбільш професійні колеги, які розуміють цілі і завдання, знайомі зі світовими стандартами, які усвідомлюють вітчизняні проблеми і, найважливіше, мотивовані на їх рішення.

Які вимоги можуть бути пред'явлені до професійної організації бухгалтерів? Перш за все, вона повинна бути одна – для всіх бухгалтерів. І, якщо можливо – єдиною для бухгалтерів і для аудиторів. Хоча б тому, що кожен з нас, будучи бухгалтером, розуміє: утримувати одну організацію, та ще й підтримувати її ефективну діяльність дешевше, ніж дві або двадцять. Крім того, одна повинна бути повним членом IFAC – думаю, це зрозуміло, особливо з урахуванням нашої повільної, але неминучої євроінтеграції.

Що стосується цілей і завдань, які повинна забезпечувати єдина професійна організація, то їх можна сформулювати таким чином:

Бути провідною, визнаною на міжнародному рівні професійною організацією в Україні, яка найкращим чином захищає професію, виконує активну роль в її ефективному і раціональному регулюванні, і служить інтересам суспільства.

Нести відповідальність за професію, покладену на повного члена Міжнародної федерації бухгалтерів (МФБ), неухильно дотримуючись всіх стандартів МФБ і Кодексу Етики.

Це в інтересах всієїо професійної спільноти, і дискусії на цю тему йдуть вже давно. Ще п'ять років тому був підписаний меморандум між п'ятьма організаціями в сфері бухгалтерського обліку та аудиту про консолідацію їхньої діяльності, особливо в сфері навчання. Але положення цього меморандуму реалізуються дуже повільно, конкретних дій зроблено небагато.

База напрацювань

Рік тому, виступаючи на двох з'їздах – САУ і ФПБАУ, я запропонувала забути про минулий негативний досвід і взятися до консолідації професії. Ідея була підтримана багатьма професіоналами, і загалом, обидва з'їзди висловили зацікавленість і готовність брати участь в цій роботі.

Наприкінці минулого року була створена робоча група, до якої увійшли представники ФПБАУ і САУ, члени Аудиторської палати, спостерігачі зі Світового банку. Команда вивчила досвід і організацію процесів злиття професійних організацій в інших країнах. Крім того, були проаналізовані два кейси в якості best practice. Перший – про злиття канадських професійних організацій і створення нової професійної організації CPA Canada. Другий – це досвід злиття між професійними організаціями двох країн – Австралії і Нової Зеландії.

Вивчивши цей досвід, ми запропонували методи його імплементації в українських реаліях. Були розроблені Принципи консолідації професії, які були затверджені на засіданні робочої групи. Найближчим часом ці Принципи консолідації будуть винесені на обговорення професійної спільноти, паралельно буде розроблятися Дорожня Карта консолідації.

Я сподіваюся, що це викличе жвавий відгук, і наші колеги обговорять, наскільки це відповідає їхнім власним інтересам і інтересам професії. Таким чином, буде покладена якась нова точка відліку, після якої процес консолідації буде запущений, і в нього поступово будуть входити дедалі ширші маси бухгалтерів і аудиторів.

Зрозуміло, залишається ще багато невирішених питань: як саме об'єднувати професію? Якщо запрошувати через існуючі професійні організації – то через які саме? Ми планували залучити до процесу всі професійні організації, які поділяють наші принципи. Велика проблема полягає і в тому, як проінформувати та залучити до процесу тих професіоналів, які не є членами жодної з організацій. Якщо запрошувати персонально – то де брати базу всіх практикуючих колег?

Ще одне питання, якого багато хто боїться – як об'єднувати різні системи кваліфікацій, як знаходити відповідність між сертифікатами, особливо якщо одні визнаються міжнародною спільнотою, інші – в рамках України, треті – існують самі по собі. Але і це питання можна вирішити. Адже діючи спільно, можна вирішити масу питань, таких як здешевлення навчання, переведення його в онлайн. Пора і в навчанні бухгалтерів і аудиторів використовувати сучасні методи, що дозволяють економити час і гроші.

Більш ніж піврічна робота в рамках спільної робочої групи показала – спільну мову знаходити професіоналам можливо, була б добра воля до об'єднання і розуміння, кому і навіщо це потрібно.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%