Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Розробники вдосконалили портал «Є-Дата»

Ольга Марчук
економічний оглядач

№5(52)(2016)

Презентація та обговорення використання другого в Україні АРІ (прикладного програмного інтерфейсу) єдиного порталу використання публічних коштів «Є-Дата» відбулися 13 квітня 2016 року в Українському кризовому медіа-центрі. Розповідав про нові технічні можливості роботи з даними IT-архітектор порталу «Є-Дата» Юрій Філатов на брифінгу «API порталу «Є-Дата»: універсальний інструмент доступу до відкритих даних про публічні фінанси України».

5-52-64-1

Портал «Є-Дата» є онлайн-платформою, розробленою на виконання Закону України «Про відкритість використання публічних коштів», і має містити інформацію про всі транзакції, які здійснюють розпорядники бюджетних коштів. На першому етапі його функціонування було запровад­жено систему оприлюднення трансакцій Державного казначейства. На порталі розміщена інформація про платежі відомств, їх призначення та суми. Другий етап передбачав створення «службових кабінетів» для розпорядників, одержувачів, цільових державних фондів, державних і комунальних підприємств. 

Ще однією складовою проекту «Є-Дата» є створення інформаційно-аналітичної системи «Прозорий бюджет». Вона поєднуватиме напрацювання першого модуля «використання публічних коштів» із процесами бюджетування та дохідною частиною бюджету. До цього також додається управління ліквідністю на рівні держави – модуль, який поєднає рух грошових коштів, АPI та ефективність системи управління державними фінансами.

За словами IT-архітектора порталу «Є-Дата» Юрія Філатова, завдяки інтерфейсу АРІ (інтерфейсу, який дозволяє розробникам використовувати готові блоки для побудови програм і написання додатків, у тому числі мобільних) портал стає зручнішим у роботі. Доступ до порталу через технічний інтерфейс API запроваджено насамперед тому, що нині значно збільшився обсяг даних. На цей час він становить близько 13 млн транзакцій. «Ми розуміємо, що доступ до такого обсягу та його обробка достатньо складна через веб-інтерфейс. Саме тому ми надаємо нові технічні можливості доступу до цієї інформації за допомогою технічного інтерфейсу», – підкреслив IT-архітектор проекту «Є-Дата».

Розробник порталу зазначив, що його відмінність від будь-яких інших ресурсів у тому, що він наповнюється незалежно від бажання тієї чи іншої державної структури оприлюднювати ці дані. Оновлення інформації відбувається щодня і вона розподілена на два типи. Це – транзакції казначейства, а також договори та звіти суб’єктів розпорядника державних коштів. IT-архітектор проекту розповів, що популярність порталу зростає. Наприклад, за його інформацією, в один із квітневих днів було зафіксовано 3,8 млн звернень щодо отримання транзакцій через систему API.

Юрій Філатов додав, що інтерфейс виконаний у стандартному для будь-яких веб-служб варіанті, веб-розробники з ним знайомі і немає жодних проблем з його використанням. «Технічно ви повинні передати параметри запиту за вибором транзакції, яка вас цікавить, як фільтр можете поставити початкову і кінцеву дату, вибрати регіон казначейства, де ви хочете пошукати ту чи іншу транзакцію, також перерахувати список ЄДРПО відправників або ЄДРПО одержувачів», – пояснив він, підкресливши, що обов’язковим у цьому списку є лише ЄДРПО як своєрідний фільтр, що допоможе не створювати обсяг даних, які потім буде важко опрацювати.

IT-архітектор також зауважив, що розробники проекту потурбувалися, щоб той, хто робить запит, отримав трохи більше – там буде розміщена обов’язкова інформація про можливості використання цього API у прикладному вигляді, щоб кожен користувач міг зробити детальну вибірку, не маючи глибоких технічних знань. Разом із тим він звернув увагу, що єдиним недоліком є той момент, що за наявності рахунків, відкритих у комерційних банках або інших установах, їх побачити не вдасться.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%