Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Верховна Рада-VIIІ: у передчутті канікул

Ольга Марчук
економічний оглядач

№7-8(54-55)(2016)

Перше червневе пленарне засідання парламенту позначилося буденністю, оскільки припало на середу, а в цей день зазвичай проходять ще й парламентські слухання. Тому розгляд якихось надзвичайно важливих проектів не був запланований, а депутати обмежилися черговими документами. Вони підтримали за основу законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей, збереження мережі дитячих оздоровчих закладів», у першому читан­ні – внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо права на зміну по батькові). Після цього Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив півгодинну перерву, оскільки було отримано висновок профільного комітету щодо проекту постанови про утворення ТСК з питань розслідування фактів, оприлюднених у пресі, щодо використання офшорних компаній Президентом та вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави.

7-8-54-55-44-1

Після перерви проект постанови винесли на розгляд парламентарів. У підсумку за створення ТСК проголосувало лише 108 народних обранців. Далі депутати не підтримали постанову від Опозиційного блоку щодо скасування перейменування міста Дніпропетровськ. За цей документ проголосувало аж 18 парламентарів. Також відмовилися підтримати документи про перейменування окремих населених пунктів та районів, серед яких місто Комсомольськ.

Наступний день видався продуктивнішим, оскільки Рада ухвалила за основу і в цілому Закон «Про судо­устрій і статус суддів». Документом переглянуто порядок призначення суддів та звільнення їх із посад. Закон спрощує систему судоустрою, яку відтепер складатимуть місцеві, апеляційні суди і Верховний суд, який є найвищим судом. Для розгляду окремих категорій справ у системі судоустрою діятимуть вищі спеціалізовані суди.

За словами народного депутата, голови парламентського Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслана Князевича, Закон «Про судоустрій і статус суддів» не набуде чинності до ухвалення змін до Конституції в частині правосуддя. Водночас депутати включили до порядку денного засідання законопроект про внесення змін до Конституції в частині правосуддя для розгляду в другому читанні, який вніс до парламенту Президент. Для підтримки документа під час розгляду в сесійній залі на засідання прийшли Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та весь склад Кабінету Міністрів України.

Народні депутати після цього ухвалили запропонований Президентом проект закону про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя. Відповідне рішення підтримали 335 обранців. Заступник глави Адміністрації Президента Олексій Філатов у своєму виступі з парламентської трибуни наголосив, що ці зміни до Основного закону держави вирішують три основні питання: деполітизацію процедури призначення суддів на посади, посилення відповідальності суддівської влади та перезавантаження суддівського корпусу.

Далі депутати ухвалили Закон про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів. Цим документом вносяться зміни до низки законодавчих актів з метою впровадження змішаної системи виконання рішень, зокрема через модернізацію органів державної виконавчої служби, а також запровадження інституту приватних виконавців. Рада також визначила вимоги до виконавчого провадження, засади та процедури його здійснення, ухваливши Закон «Про виконавче провадження». 

У традиційну п’ятничну Годину запитань до уряду Прем’єр-міністр Володимир Гройсман говорив про сміттєзвалища, завищені ціни на бензин через змову нафтотрейдерів. Він повідомив, що уряд звернувся до Антимонопольного комітету для перевірки ситуації, а також запевнив, що жодних рішень щодо продов­ження мораторію на землю на 2017 рік не прийматиметься до тих пір, доки не будуть вивчені та розглянуті всі нюанси з обігом земель. Після виступу урядовців у депутатів не залишилося ні сил, ні снаги, щоб працювати далі, і засідання парламенту закрили.

Через тиждень депутати запланували розглянути низку важливих документів, проте Радикальна партія Ляшка вкотре заблокувала парламентську трибуну. «Ми вважаємо, що першочерговим питанням, яке має розглядати парламент, є прийняття постанови про перерахунок ціни на газ. Немає актуальнішого питання, аніж вартість житлово-комунальних послуг, яка у два-три рази підніметься з 1 липня. Саме тому фракція Радикальної партії продовжуватиме блокувати трибуну з такими ж вимогами, які були озвучені у попередні два тижні», – резюмував Олег Ляшко.

Незважаючи на перепони, Рада все ж таки ухвалила Закон про фінансову реструктуризацію. Документ відкриває можливість банкам і частині підприємств України провести позасудову реструктуризацію проблемних кредитів. Вона здійснюватиметься за принципом добровільності та врахування інтересів усіх кредиторів і боржника. Далі депутати ухваленням Закону про внесення змін до статті 13 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» продовжили повноваження ЖЕКів, дозволивши їм надавати послуги з утримання багатоквартирних будинків до призначення їх управителів. Окрім цього, Рада заборонила судимим і люстрованим входити до складу Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти. 

Наступного дня планувалося розглянути законопроекти щодо місцевого самоврядування та питання ратифікації міжнародних угод. Фракція Радикальної партії продовжувала блокувати парламентську трибуну. Відзначився народний депутат Володимир Парасюк, про емоційний норов якого знають усі. Депутат спробував силою перервати виступ представника Опозиційного блоку Дмитра Колеснікова, а потім зчинив бійку. Колесніков вимагав від імені Опоблоку переобрання мера Львова Андрія Садового. Андрій Парубій був змушений дочасно закрити засідання парламенту. Підсумком дня стало ухвалення лише одного Закону – про ратифікацію Протоколу про внесення поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру. 

Тим часом ще одна емоційна депутат – Тетяна Чорновол – пригрозила розкрити імена тих нардепів, які замість голосування за законопроект про зарахування у бюджет майна екс-чиновників до вироку суду поїдуть до Франції на Євро-2016. Проект планували розглядати в день матчу між збірними України і Північної Ірландії. Чорновол заявила, що готова особисто поїхати в аеропорт «Бориспіль» і фотографувати тих депутатів, які летітимуть на чемпіонат із футболу.

Пленарний день, що збігся із грою наших у Франції, змусив багатьох народних обранців стати перед вибором – парламент чи футбол? Зранку депутати-радикали за звичкою блокували трибуну зі старими вимогами. Та Рада таки проголосувала за зміни до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах). «Завдяки цьому закону кожна третя пісня в радіоефірі буде українською. 60 % радіо­ефіру також буде українською мовою», – констатувала голова Комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар.

Андрій Парубій повідомив, що надійшло подання на народного депутата Олександра Онищенка (депутатська група «Воля народу») щодо зняття депутатської недоторканності і надання дозволу на його арешт. Олег Ляшко заявив, що підтримає подання на колегу лише після того, як документ буде ретельно вивчено. Він також зауважив, що з поданням на Онищенка має бути подання і на Кононенка, про якого всім розповів екс-міністр Айварас Абромавичус.

Представники Радикальної партії за традицією продовжили блокувати трибуну і наступного пленарного дня. Проте депутати давно перестали на них зважати, тому робота продовжилася. Депутати підписали лист про наміри між парламентом, представництвом ЄС в Україні та Програмою розвитку ООН в Україні. Цим документом започатковано новий проект ЄС/ПРООН «Рада за Європу», спрямований на зміцнення інституційних спроможностей Ради, підвищення якості процедури прийняття законів, а також підвищення відкритості парламенту та прозорості його роботи перед суспільством.

Перше липневе пленарне засідання розпочали з розгляду питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт свого колеги Олександра Онищенка. Після обговорення Рада надала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання та арешт, відповідно, і позбавлення депутатської недоторканності. Андрій Парубій одразу ж підписав відповідну постанову. Самого Онищенка у сесійній залі не було.

Далі ухвалили постанови про звільнення Петра Стецюка та Олександра Пасенюка з посад суддів Конституційного Суду України і про звільнення 41 судді. Після цього представники «Батьківщини» разом із радикалами заблокували президію та трибуну Верховної Ради. Нардеп від фракції «Батьківщина» Надія Савченко зайняла місце Голови, на місце Оксани Сироїд всілася народний депутат від фракції Радикальної партії Оксана Корчинська. За президією стіною стали Юлія Тимошенко та Олег Ляшко. Тепер уже представники обох фракцій вимагали створення ТСК щодо розслідування офшорних скандалів і щодо зниження ціни на газ для населення. Андрій Парубій дочасно закрив засідання парламенту.

Наступного дня до блокувальників трибуни приєдналося кілька позафракційних депутатів. Голова Верховної Ради закрив ранкове пленарне засідання, так його і не розпочавши. Решта представників колишньої коаліції вирішили бути хитрішими і наступного дня зранку зайняли «бойові позиції» біля президії та трибуни Ради, щоб не допустити блокування. До протистояння долучилися нардепи-учасники АТО, і в цій метушні Андрій Парубій відкрив пленарне засідання. Одразу після цього на вимогу двох фракцій – «Батьківщини» та Радикальної партії – оголосили перерву. 

Після перерви нічого не змінилося. Депутати від БПП і «Народного фронту» «тримали оборону» біля президії та трибуни парламенту, а керівник фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив про «сидячий страйк». Заступник керівника фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук зауважив, що спроба окремих політичних сил зірвати пленарне засідання провалилася, бо Рада працюватиме й прийматиме закони. 

Депутати таки ухвалили внесення змін до Закону «Про зайнятість населення» щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню учасників бойових дій, які брали безпосередню участь в АТО чи в забезпеченні її проведення, та Закон «Про амністію у 2016 році», який передбачає амністування, у тому числі й засуджених учасників антитерористичної операції, які не скоювали тяжких і особливо тяжких злочинів. Ухвалено внесення змін до деяких законів України щодо Сил спеціальних операцій Збройних сил України та зміни до додатка № 3 до Закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (щодо видатків Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб). До цього додали ще й ухвалення постанови про звільнення членів ради Національного банку України, проте не змогли включити до порядку денного сесії проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо особливостей стягнення в дохід держави необґрунтованих активів та активів, власник яких не встановлений.

Верховна Рада запровадила мораторій на нарахування та стягнення штрафів і пені з компаній сфери тепло- та водопостачання за борги за газ і електроенергію, якщо вони не отримали компенсацію з бюджету різниці між затвердженими тарифами, включаючи пільги та субсидії, й витратами на надання послуг. Закон спрямований на забезпечення сталого функціонування суб’єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання і водовідведення, яким не відшкодовано різницю між затвердженим розміром цін/тарифів та економічно обґрунтованими витратами на виробництво послуг або не здійснено фінансування витрат, пов’язаних із наданням пільг і житлових субсидій населенню, компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги, та підвищення рівня поточних розрахунків за спожиті природний газ і електричну енергію.

На вечірньому засіданні був присутній Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який попросив народних депутатів проголосувати за призначення чотирьох членів Наглядової ради Нацбанку за квотою парламенту, а також звернувся з проханням проголосувати за законопроекти, необхідні для співпраці з Міжнародним валютним фондом, та за спецконфіскацію арештованих коштів екс-президента Віктора Януковича і його поплічників, щоб повернути їх у державний бюджет. 

Постанову про призначення членів Ради НБУ ухвалили, а ось внести зміни до календарного плану роботи, що передбачають скасування літніх парламентських канікул, відмовилися. Проте ухвалили постанову про календарний план проведення п’ятої сесії Верховної Ради восьмого скликання. Далі депутати прийняли законопроект щодо посилення адміністративної відповідальності за керування автомобілем у нетверезому стані авторства Андрія Тетерука. Після ухвалення цього закону пленарне засідання закрили.

А наступного дня фракції «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка та кілька позафракційних нардепів заблокували президію і трибуну Верховної Ради. Засідання знову завершилося, не почавшись. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман побідкався, що цього дня уряд планував обговорити тему тарифів, субсидій та ще низку надзвичайно важливих питань.

Андрій Парубій висловив переконання, що парламент усе-таки запрацює, після проведення консультацій знайдуть порозуміння, зможуть повноцінно ухвалювати необхідні закони, додавши, що не допустить силових протистоянь. Проте наступного пленарного тижня, незважаючи на те, що до порядку денного було внесено низку важливих документів, серед яких проекти законів щодо дерегуляторів, ринку газу й електроенергії, НКРЕКП, місцевого самоврядування, а також звільнення суддів, робота розпочалася мляво. 

Представники фракцій коаліції охороняли трибуну й президію від «тарифних блокувальників». Під Радою тим часом активісти «Реанімаційного пакету реформ» проводили акцію з вимогою скасувати канікули для нардепів. А в сесійній залі депутати не підтримали навіть пропозицію Андрія Парубія працювати без півгодинної перерви. Проте підтримали у першому читанні законопроект щодо усунення адміністративних бар’єрів для експорту послуг, водночас відхилили проект щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері паркування транспортних засобів. Далі ухвалили зміни до бюджету на поточний рік, збільшивши видатки ЦВК, та чотири рази відмовилися включити до порядку денного сесії проект постанови щодо виконання рішення Радбезу ООН про послаблення санкцій стосовно Ірану. У підсумку через брак голосів Андрій Парубій закрив вечірнє пленарне засідання парламенту.

Наближення до депутатських канікул виявилося прямо пропорційним ефективності роботи народних обранців. Рада у суперечках щодо того, хто є більшим блокувальником трибуни і захисником народних інтересів, спромоглася ухвалити за пленарний день аж одну постанову. На розгляд решти документів забракло голосів. Наступного дня на тлі захисників трибуни із БПП та «Народного фронту» і сидячих радикалів ухвалили декілька важливих рішень, прийняли закон про видачу паспорта громадянина України з 14-річного віку.

Законопроект «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» відправили на доопрацювання. Під час його розгляду у сесійній залі запустили дрон. Це зробив представник фракції «Батьківщина» Ігор Луценко. Андрій Парубій розцінив вчинок як спробу зірвати засідання парламенту. 

Година запитань до уряду позначилася лише заявою Генерального прокурора Юрія Луценка щодо оформлення допусків до державної таємниці для розслідування Іловайської трагедії. Підбиваючи підсумки роботи четвертої сесії, Андрій Парубій заявив, що, парламент ухвалив близько 450 законодавчих актів. Наступна сесія розпочнеться 6 вересня.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%