Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Дефект пломби газового лічильника: виробничий брак чи несанкціоноване втручання?

Костянтин Конокеєнко
судовий експерт сектору трасологічних видів досліджень та обліків відділу криміналістичних видів досліджень Одеського НДЕКЦ МВС України

№7-8(66-67)(2017)

Усучасному світі використовується багато способів обігріву житла, у тому числі – за допомогою такого ресурсу, як природний газ.

Надання послуг газопостачання населенню, а також безпосередньо врегулювання правил його споживання забезпечується низкою нормативно-правових актів України. Проте під час споживання природного газу, на жаль, нерідко виникають випадки, коли населення порушує ці правила. Здебільшого це пов’язано з несанкціонованим доступом до газових лічильників, які вимірюють об’єм споживаного газу, що протікає через перетин трубопроводу. Нині найпоширенішими лічильниками газу в Україні є мембранні лічильники Gallus-2000, MKM, BK, «Газдевайс», «СамГаз», «Октава».

Для захисту від несанкціонованого доступу до відлікового механізму лічильника газу (без відповідного дозволу) заводи-виробники встановлюють ззовні на них пломби – одноразовий сигнально-контрольний запобіжно-охоронний пристрій (знак). Його навішування на певні конструктивні елементи підконтрольного об’єкта унеможливлює непомітність несанкціонованого знімання без порушення цілісності самої пломби або пломбувального елемента. Під час детального вивчення видів пломб лічильників газу, що поширені на території України, правил навішування заводських пломб, а також під час вивчення способів несанкціонованого впливу на заводські пломби була розглянута різниця між виробничими дефектами, які виникають під час навішування пломб, і слідами несанкціонованого впливу на заводські пломби.

Нині пломби виготовляються з полімерів або свинцю (сплавів на основі свинцю). Як правило, полімерні пломби виливаються певних розмірів і після встановлення на відліковий механізм лічильника газу на них наносяться маркувальні позначення. Свинцеві пломби теж виливаються певних розмірів, але в цьому випадку під час встановлення тіло пломби обтискається пломбувальними пристроями з нанесенням тавр.

За допомогою спеціального обладнання з плашками заводи-виробники наносять на пломби різноманітні маркувальні позначення, такі як рік, квартал, эмблема виробника, номер партії тощо. Ці плашки періодично змінюються (приблизно раз на рік), щоб забезпечити захист від підробки. Тавро на пломбі має бути без дефектів, адже плашки проходять своєчасну перевірку й очищення. У випадку якщо виявлено дефект, перевіряється вся партія лічильників і проводиться перенавішування пломби. Це значно зменшує можливість появи виробничих дефектів на пломбах лічильників, однак не є гарантією, що вони не виникнуть.

Виробничі дефекти пломб можуть бути різноманітні, їх можливо виявити як неозброєним оком, так і за допомогою збільшувальних приладів (лупа, мікроскоп).

Розгляньмо деякі можливі варіанти виробничих дефектів. Так, у свинцевих пломбах – нерівність тіла самої пломби, зміщення тавра, незначні подряпини; у полімерних пломбах – зміщення тавра, незначні напливи полімерного матеріалу, незначні подряпини.

На рисунках 1 та 2 показані приклади дефектів зміщення плашки з тавром під час обтискання, що призвело до спотворення відтисків на лицьовій і зворотній сторонах.

7-8-66-67-136-1

Несанкціоноване зняття пломби проводиться з метою:

  • зміни фактичних показань використаного газу;
  • заміни деталей, що впливають на правильність відліку фактично використаного газу;
  • додавання сторонніх предметів у конструкцію відлікових механізмів, що змінюють кількість обертів суматорів або призводять до примусової зупинки суматорів відлікового механізму (нині найпоширенішим способом є зупинка за допомогою постійного магніту).

Існують декілька способів впливу на пломбу для її зняття з метою несанкціонованого перепломбування або її повної заміни, а саме:

  • термічний – нагрівання тіла пломби з подальшим її вилученням;
  • механічний – виривання або переріз тіла пломби.

У випадку повторного перепломбування на пломбі лишаються різноманітні видимі сліди стороннього впливу, а це – підстава для працівників звернутись до експертів для проведення дослідження. Щоб цього уникнути, буває, проводиться повна заміна пломби, в результаті чого видимі сліди пошкодження зводяться до мінімуму. Для виявлення невидимих неозброєним оком слідів, які, ймовірно, наявні, потрібно застосувати спеціальні знання і навички з використанням спеціалізованих приладів.

У зв’язку з тим, що несанкціонована заміна пломби проводиться кустарним способом і з використанням саморобних плашок, сліди пошкодження маскуються під виробничі дефекти, що стає помітним під час порівняння з заводською пломбою, а саме: різниця відображення відтисків, повнота відтиску, зміщення відтиску, рівність торців елементів, глибина та якість заглиблень в елементах тощо.

Як виглядає лицьова та зворотна сторони заводської та заміненої свинцевої пломби лічильника газу «Еlster» ВК-G4Т, зображено на рисунках 3, 4, 5, 6.

Під час порівняння ілюстрацій лицьової сторони заводської свинцевої пломби та лицьової сторони несанкціонованої (заміненої) свинцевої пломби видно, що поверхня заводської пломби має незначні нерівності, чіткі рівні торці відтисків елементів у таврі зміщені вправо та мають незначний дефект у правому кінці нижньої лінії (не повне відображення у зв’язку із закінченням тіла пломби). У несанкціонованій (заміненій) пломбі поверхня має незначні нерівності, відтиск тавра також зміщений вправо, але має нерівні торці відтисків та неповне відображення правого кінця нижньої лінії (звуження в кінці лінії).

Відтиск тавра на зворотній стороні заводської свинцевої пломби, що є відображенням емблеми виробника, має округлі вдавлені елементи, торці яких рівні, зменшуються в одному напрямку та мають дефект не повного відображення елементів на краях тіла пломби (у зв’язку із закінченням тіла пломби). Відтиск елементів у таврі несанкціонованої (заміненої) свинцевої пломби має нерівні торці елементів та різні розміри.

Як виглядає лицьова сторона заводської та заміненої полімерної пломби лічильника газу «Premagas» G-6, зображено на рисунках 7, 8.

7-8-66-67-136-2

При їх порівнянні видно, що поверхня заводської пломби (рис. 7) має незначні напливи полімерного матеріалу, але є чіткі рівні торці відтисків елементів у таврі та рівні торці виступаючих елементів. Наявний незначний дефект у зміщенні відтиску вниз. У несанкціонованій (заміненій) пломбі відтиск тавра зміщений вверх, елементи в таврі мають різну товщину та різний нахил кутів, форма, розміри та розташування елементів емблеми виробника різні.

Ці приклади зображують лише деякі ознаки несанк-ціонованої заміни пломб, не охоплюють усі ймовірні види слідів, котрі можуть свідчити про переопломбування чи несанкціоновану заміну пломби. Яким би якісним не було обладнання для виготовлення несанкціонованої пломби, за законами фізики вона буде завжди відрізнятися від пломб, виготовлених у заводських умовах.

Для підтвердження факту несанкціонованої заміни пломби для порівняння обов’язково потрібен еталонний зразок.

Сліди втручання на несанкціонованих пломбах є індивідуальними, а тому складними для виявлення та встановлення факту навмисного втручання, на відміну від встановлення заводського дефекту оригінальної пломби.

Дослідження відмінності заводських дефектів пломб на приладах обліку газу від слідів навмисної дії сторонніми предметами, які утворені на поверхнях пломб внаслідок несанкціонованого доступу до відлікового механізму з метою зміни показань дійсної витрати споживаного газу, було б ефективнішим за наявності якісної інформаційно-довідкової бази зі зразками заводських (еталонних) пломб. В результаті проведених експертних досліджень вже накопичено багато зразків пломб з заводськими дефектами. Долучення виробників лічильників до тісної співпраці в цьому напрямі сприятиме якіснішому виявленню фактів несанкціонованого втручання до відлікового механізму з метою зміни показань дійсної витрати споживаного газу.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%