Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Верховна Рада – VIII: депутати ухвалили бюджет–2018 та підвищили собі зарплати

Ольга Марчук
економічний оглядач

№12(71)(2017)

Традиційно завершення року є часом для підбиття підсумків. Комітет виборців України проаналізував діяльність народних депутатів аж за три попередніх роки. Висновки невтішні. За даними КВУ, за цей час 188 обранців пропустили половину голосувань парламенту, а 43 з них – 90 %. Рекордсменами виявилися парламентарії з фракції «Опозиційного блоку» – 18 осіб, 10 депутатів від «Відродження», 9 позафракційних, 4 – з «Волі народу» і по одному – від «Народного фронту» та Блоку Петра Порошенка.

12-71-178

Пленарне засідання Верховної Ради у листопаді розпочалося ухваленням у першому читанні проекту Виборчого кодексу, що передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах до парламенту, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах. Новим документом пропонується змінити модель виборчої системи, зокрема застосовувати персоніфіковане голосування, що дозволяє проголосувати за конкретного кандидата, включеного до регіонального списку партії.

Далі спробували звільнити Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ. Невдало. У сесійній залі знайшовся лише 31 голос «за». Автори проекту постанови – Сергій Каплін та Андрій Немировський від фракції «БПП» – пропонували звільнити міністра у зв’язку зі зростанням, на їх думку, рівня злочинності. А от виробництво українських фільмів звільнити вдалося. Від оподаткування податком на додану вартість. До 1 січня 2023 року. Ухвалили депутати також законопроект «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні», але водночас законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні» направили на повторне друге читання, як і проект закону про стратегічну екологічну оцінку.

Цього дня Рада ухвалила в цілому президентський закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій безпеки дітей», внесла зміни до законодавчих актів з питань забезпечення жилими приміщеннями військовослужбовців та членів сімей військовослужбовців, які загинули під час виконання обов’язків військової служби. Але вже наступного дня на ухвалення законопроекту «Про ратифікацію Угоди про заохочення та захист інвестицій між Україною та Фондом міжнародного розвитку ОПЕК» не вистачило голосів, хоча спікер Андрій Парубій декілька разів ставив питання на голосування.

У головний «голосувальний» день першого пленарного листопадового тижня народні обранці таки вирішили попрацювати. Напередодні завершення року потрібні хоча б якісь результати. Ухвалили в цілому законопроект «Про житлово-комунальні послуги», що є частиною реформи галузі, внесли зміни до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби. Документом передбачені зміни в процедуру призначення керівників центральних органів виконавчої влади, що не входять до складу Кабінету Міністрів, і голів місцевих державних адміністрацій та їх заступників, Рада також змінила процедуру призначення голів місцевих державних адміністрацій, їх заступників, встановивши, що на них не поширюється дія закону про держслужбу. Далі ухвалили в першому читанні внесений урядом законопроект «Про приватизацію державного майна», яким удосконалюється процедура здійснення приватизації, та в цілому – законопроект, яким передбачається заборона концентрації суб’єктів господарювання.

Наступний пленарний тиждень розпочався без традиційної перерви на роботу парламентаріїв у комітетах. Депутати знову активно включилися у роботу. Внесли зміни до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», до деяких законодавчих актів щодо врегулювання законодавства у сфері застосування запобіжних заходів до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішується питання про їх застосування, до законодавства щодо надання психіатричної допомоги, ухвалили президентський законопроект «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості».

До депутатів прийшов Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, щоб бути присутнім при розгляді у першому читанні проекту Державного бюджету України на 2018 рік. Незважаючи на песимістичні прогнози, які звучали напередодні, документ прийняли. Прем’єр подякував депутатам, наголосивши, що «це бюджет економічного розвитку, там повністю враховані інтереси децентралізації».

У «голосувальний» четвер обранці підтримали законо-проект, яким скасовується святковий день 2 травня, а запроваджується додатковий вихідний – 25 грудня, на католицьке Різдво. Рада спростила процедуру ведення бізнесу і залучення інвестицій емітентами цінних паперів, ухваливши законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів)».

Бізнесових справ стосується й інший підтриманий цього дня законопроект – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування». Документом передбачено обов’язкову відеофіксацію проведення обшуку. При цьому відеозапис, забезпечений слідчим чи прокурором, є невід’ємним додатком до протоколу обшуку. Закон також надає право стороні захисту самостійно здійснювати відео-фіксацію обшуку.

Окрім цього, парламентарії прийняли за основу доопрацьований законопроект «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», який розроблено з метою приведення норм національного законодавства у сфері аудиторської діяльності у відповідність із законодавством Європейського Союзу, зокрема із положеннями Директиви 2006/43/ЄС та Регламенту 537/2014. У документі виписані жорсткіші вимоги до претендентів, які хочуть займатися аудиторською діяльністю, та до надання аудиторських послуг.

Грудневе засідання парламенту розпочалося з запрошення директора НАБУ Артема Ситника, керівника САП Назара Холодницького, генпрокурора Юрія Луценка та голови СБУ Василя Грицака на пленарне засідання. Депутати вирішили заслухати очільників цих відомств через низку публічних взаємних звинувачень та ситуацію з колишнім губернатором Одеської області Міхеїлом Саакашвілі й наметовим містечком на його підтримку під стінами Верховної Ради. Відклали зустріч на вечірнє засідання.

Тим часом ухвалили закон «Про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії (IRENA)», що передбачає набуття Україною членства у Міжнародному агентстві з відновлювальних джерел енергії (IRENA). Також ратифікували Угоду між Україною та Королівством Нідерланди про продовження до 1 серпня 2018 року строку дії угоди про Міжнародну місію захисту розслідування авіаційної катастрофи літака рейсу MH17 «Малайзійських авіаліній» у 2014 році та Угоду про заохочення та захист інвестицій між Україною та Фондом міжнародного розвитку ОПЕК, підписану 26 травня 2017 року. Крім цього, відповідним законом перепідпорядкували Державну спеціальну службу транспорту від Міністерства інфраструктури в систему Міністерства оборони.

На вечірньому засіданні Генеральний прокурор України Юрій Луценко коротко поінформував про ситуацію, яка склалася у відносинах між кількома антикорупційними органами та виклав бачення ситуації щодо затримання Міхеїла Саакашвілі. Він продемонстрував у Раді фрагменти розмов начебто Саакашвілі з начебто бізнесменом Сергієм Курченком, який нині перебуває за межами України, де йшлося про фінансування акцій під парламентом.

Наступного дня Рада ухвалила закон, який надає право батькам дітей-інвалідів на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації або можливість проходити військову службу за місцем проживання, а також право на звільнення з військової служби, закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами». Документом імплементовано у чинне кримінальне і кримінальне процесуальне законодавство України положення Конвенції Ради Європи «Про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цим явищем» (Стамбульської конвенції). Ухвалено також закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким передбачено створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Також вдалося зробити крок до реформування дипломатичної служби схваленням у першому читанні законопроекту «Про дипломатичну службу» та унормувати діяльність органів прокуратури ухваленням закону «Про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» щодо оптимізації чисельності працівників органів прокуратури». Документом виключено із ч. 1 ст. 14 Закону України «Про прокуратуру» положення, де йдеться про зменшення кількості прокурорів з 1 січня 2018 року до 10 тис. осіб. При цьому зберігається існуюча чисельність працівників прокуратури на рівні 15 тис.

Далі депутати підтримали зміни до Бюджетного кодексу України і продовжили вечірнє пленарне засідання до завершення розгляду у другому читанні законопроекту «Про Державний бюджет України на 2018 рік».

Потім ухвалили законопроект, спрямований на посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів та ще на рік продовжили мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення – до 1 січня 2019 року.

Верховна Рада надала право Президенту в особливих випадках призначати членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг через ухвалення змін до закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг». Крім цього, обранці звільнили народного депутата Єгора Соболєва з посади голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції та прийняли за основу суперечливий законопроект «Купуй українське, плати українцям» (про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку промислового виробництва та малого і середнього підприємництва)», яким передбачається удосконалення процедур публічних закупівель.

Депутати внесли зміни до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та Закону України «Про розвиток літакобудівної промисловості» щодо надання перехідного періоду українськими авіакомпаніями на перехід з літаків закордонного виробництва на літаки вітчизняного виробника» і принагідно постановою підвищили собі зарплати, прирівнявши їх до окладів членів уряду. Також унормували надання з державного бюджету фінансової підтримки телерадіокомпаніям, які функціонували на території Криму та міста Севастополя і надають інформаційні послуги, внесли зміни до Податкового кодексу, якими на 5 років скасовані ПДВ та акциз на операції з ввезення електромобілів в Україну.

На завершення цього тривалого робочого дня депутати таки ухвалили в другому читанні і в цілому законопроект № 7000 «Про Державний бюджет на 2018 рік». У документі закладено такі загальні показники:

  • доходи – 913 613 702,5 тис. грн, у тому числі доходи загального фонду Державного бюджету України – 839 837 370,4 тис. грн та спеціального фонду – 73 776 332,1 тис. грн;
  • видатки – 988 634 334,5 тис. грн, у тому числі видатки загального фонду Державного бюджету України – 906 650 267,4 тис. грн та спеціального фонду – 81 984 067,1 тис. грн;
  • граничний обсяг дефіциту Державного бюджету України – 81 849 380 тис. грн, у тому числі загального фонду Державного бюджету України – 61 735 945,1 тис. грн та спеціального фонду – 20 113 434,9 тис. грн.

Встановлено у 2018 році прожитковий мінімум на одну особу з 1 січня – 1700 грн, з 1 липня – 1777 грн, з 1 грудня – 1853 грн. Мінімальна зарплата становитиме з 1 січня – 3723 грн; у погодинному розмірі – 22,41 грн.

Обранці також прийняли постанову «Про кошторис Верховної Ради України на 2018 рік» та внесли зміни до календарного плану проведення сьомої сесії, якими передбачили пленарне засідання 8 грудня не проводити.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%