Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Український бізнес кличуть у Європу

Ольга Марчук
економічний оглядач

№12(71)(2017)

Яка країна є найбільш сприятливою для ведення бізнесу? У які сфери можуть інвестувати українські компанії та які можливості відкриваються перед ними в освоєнні ринку європейських країн? Відповіді на ці питання шукали на Українському бізнес-форумі, який відбувся 15 листопада 2017 року в Києві.

Захід зібрав 250 учасників з понад 20 країн, які представили більше сотні фірм і компаній. Організатор – компанія CIS Wealth Conference & Expo.

12-71-50

Серед інформаційних партнерів форуму – журнал «Незалежний АУДИТОР».

Програма форуму включала 12 доповідей від ключових лідерів ринку щодо практичних рішень в управлінні бізнесом, міжнародного податкового планування, корпоративних структур, управління активами і захисту капіталу. Аудиторію склали представники великого і середнього бізнесу, топ-менеджери компаній, фінансові директори, податкові юристи, інвестори та інвестиційні консультанти, керівники компаній з продажу закордонної нерухомості, юристи, аудитори, брокери.

Старший менеджер податково-юридичного департаменту компанії PwC Switzerland Сергій Молибог розповів про міжнародне податкове планування і про те, як подолати це «мінне поле» з найменшими наслідками для компанії. Він, зокрема, ознайомив аудиторію з тим, які антиофшорні заходи повністю або частково запроваджені в Україні, що планується найближчим часом у цій площині. Окрему увагу доповідач приділив питанню виведення капіталу з України – особистого, дивідендів, відсотків, роялті, оплати послуг – і порадив, якими правилами потрібно керуватися у кожному конкретному випадку. Спікер також говорив про можливості активного бізнесу та про шляхи інвестування поза межами України.

Про переваги бізнесу в Естонії та Латвії йшлося у доповіді провідного юриста фірми Novira Capital Олексія Ніколаєнка, який охарактеризував сучасне економічне середовище Естонії, зауваживши, що країна посідає друге місце у Європі та шосте у світі у рейтингу свободи підприємництва, а також тримає першість за конкурентоздатністю податкової системи. Серед переваг ведення бізнесу в країні він назвав стабільне бізнес-середовище, поєднане з передбачуваною політикою держави, сильне законодавство та ефективні суди, нульову корупцію (за даними Transparency International), прозору й зрозумілу систему оподаткування. Дещо схожа система оподаткування і в Латвії. Спікер ознайомив також із умовами, за яких можливі преференції інвесторам, та можливостями для інвестицій.

Продовжила тему вигоди інвестування в економіку європейських країн комерційний директор групи компаній Laveco Катерина Вараді. Вона, зокрема, охарактеризувала можливості двох країн – Угорщини і Болгарії, а також частково – Кіпру. Доповідач звернула увагу, що після Естонії, яка тримає першість щодо ставки податку на прибуток (вона нульова, а на виплачувані дивіденди – 21 %), другу позицію посідає Угорщина, третю – Болгарія, четверту – Кіпр. За твердженням Катерини Вараді, ці країни є доброю альтернативою офшорам. При цьому вона підкреслила, що близько 70 % клієнтів нині не готові працювати з європейськими компаніями, і причиною цьому є небажання посилювати адміністративну діяльність та збільшувати пов’язані з цим витрати.

Про відмінності в інтерпретації норм CRS країнами і банками та пов’язані з цим ризики клієнтів говорив керівник компанії L2B Management SIA (Латвія) Філіп Свириденко. Він розповів про варіанти приєднання до CRS, зауваживши, що Україна вже «на порозі» приєднання, дав визначення податкової резиденції фізичних, юридичних осіб. Доповідач наголосив, що CRS допоможе повноцінно запрацювати нормативним актам про контрольовані іноземні компанії та валютний контроль.

Менеджер з маркетингу і продажів групи компаній Leptos Estates Юлія Апрельська деталізувала тему набуття кіпрського громадянства через інвестування у нерухомість країни. Серед переваг Кіпру вона виокремила те, що це найбезпечніша країна в Європі і в світі серед невеликих країн, а також ознайомила з вимогами та умовами, за яких можливо стати громадянином Кіпру, зокрема у разі обов’язковості інвестування в нерухомість не менше €2 млн.

Потенційні можливості для українського бізнесу на Мальті висвітлив директор торгового департаменту компанії KPMG Malta Андре Зарб. Він також торк-нувся питання статусу та перспективи імплементації в Україні Плану дій щодо попередження податкових зловживань (План BEPS). З новими підходами швейцарського законодавства до бізнес-імміграції аудиторію ознайомили адвокат швейцарської юридичної фірми Altenburger Аліса Бургхард та партнер швейцарсько-російської консалтингової компанії Quorus GMBH Ізабель Ганц. Новації у використанні кіпрських компаній у податковому плануванні для українського бізнесу презентували партнери юридичної фірми Michael Kyprianou & Co.LLC Саввас Саввідес та Дмитро Перевозчиков.

Керуючий партнер юридичної компанії Law Guide Олена Кузнєчикова розкрила тему перспективи податкової міграції українських бенефеціарів. Вона торкнулася теми публічних реєстрів кінцевих бенефеціарних власників бізнесу, перспектив запровадження в Україні правил контрольованих іноземних компаній (КІК), введення у міжнародному бізнесі автоматичного обміну фінансовою інформацією за стандартами CRS, а також охарактеризувала переваги статусу податкових резидентів у низці країн.

Про тренди і ризики трансфертного ціноутворення України та судову практику у цій сфері розмірковувала директор аудиторської фірми «Сайвена-аудит» Олена Жукова. Вона окреслила основні проблеми ТЦУ, до яких віднесла застаріле законодавство, неготовність фіскальної служби та платників податків до впровадження ТЦУ, та навела конкретні приклади судових рішень у цій площині.

Адвокат, керуючий партнер ЮФ «Дмитрієва і партнери» Ольга Дмитрієва акцентувала увагу на темі деофшоризації та розкритті інформації про бенефеціарів. Вона представила конкретні приклади судової практики, застосування законодавства Антимонопольним комітетом України, тендерних процедур, фінансового моніторингу. Обмеження на транскордонний рух капіталу з правової точки зору в Україні охарактеризувала радник компанії Redcliffe Partners Олена Полякова.

У рамках форуму відбулася виставка, на якій свою продукцію та послуги представили 15 експонентів у сфері юридичних, консалтингових та банківських послуг. Виставка дала можливість ближче ознайомитися з лідерами в сфері банківських та фінансових послуг, фінансового консалтингу, управління активами, податкового консалтингу, податкового права, реєстрації компаній, бухгалтерії/аудиту, імміграції та громадянства.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%