Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Верховна Рада-VIII: 88 законів за сесію, але без нового складу ЦВК

Ольга Марчук
економічний оглядач

№7-8(78-79)(2018)

Після липневих дванадцяти пленарних засідань, на яких відбулося 326 голосувань, народні депутати подалися на канікули. Працювали два тижні поспіль, аби швидше завершити справи і нарешті відпочити після важкої законодавчої праці. Однак, як виявив Комітет виборців України у рамках проекту «Дослівно», 14 депутатів у липні на пленарних засіданнях не проголосували жодного разу, а частина – побували у сесійній залі лише кілька разів.

Загалом же, за підрахунками КВУ, 52 народні обранці пропустили понад 90% голосувань.

7-8-151

Початок місяця був позначений ухваленням пакету законопроектів під умовною назвою «Чужих дітей не буває», спрямованих на поліпшення соціального захисту дітей. Серед них – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми» та «Про внесення змін до статей 165 та 166 Податкового кодексу України».

Депутати продемонстрували цього дня неабияку продуктивність, адже, крім згаданих проектів, ще до обіду проголосували закон щодо стимулювання активного кредитування, яким передбачено зменшення фінансового навантаження на позичальників; спрощення процесу та зменшення витрат боржників і кредиторів (стягувачів) при врегулюванні боргу через вдосконалення позасудових інструментів; усунення схем незаконного виведення майна з-під обтяження кредитора; врегулювання прогалин щодо погашення кредитів у випадку визнання спадщини відумерлою та низку інших питань у процесі спадкування.

Ще одним важливим Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» було регламентовано забезпечення збереження лісового фонду країни обмеженням внутрішнього споживання необроблених лісоматеріалів і посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконне вирубування лісу та подальший його експорт поза митним контролем (контрабанду).

Депутати також внесли зміни до деяких законів щодо врегулювання діяльності Українського культур-

ного фонду. Зокрема, документом уточнено правовий

статус Фонду, введенно дефініцію поняття «проект»,

що використовується в законі, удосконалено

процедури, пов’язані із підтримкою проектів Українським культурним фондом, легітимізацію внесків міжнародних та іноземних структур як джерела формування коштів Фонду та усунено протиріччя із законами «Про культуру» та «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».

Вечірнє засідання Рада розпочала з розгляду законопроекту «Про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних та місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей», за підсумком ухваливши його за основу. Голова парламенту Андрій Парубій наголосив, що законопроект передбачає також пільги для постачальників преси на підконтрольні Україні території Донбасу і водночас спрямований на інформаційний захист громадян на сході країни. Ще один проект, прийнятий за основу, – «Про внесення зміни до Закону «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих внаслідок воєнних дій, місце проживання яких є територія Донецької та Луганської областей, де органи державної влади України здійснюють свої повноваження)».

Крім цього, Рада ратифікувала Угоду між урядами України та Фінляндської Республіки про реалізацію проекту «Фінська підтримка реформи української школи», внесла зміни до Закону «Про рекламу» (щодо використання окремих елементів благоустрою та контактної мережі при здійсненні рекламної діяльності)» та відхилила проект закону щодо встановлення обов’язкової квоти у 2% на розміщення соціальної реклами з зображенням учасників бойових дій, волонтерів та інших осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Наступного дня було підтримано в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання смертності на дорогах», спрямований на посилення відповідальності за водіння у нетверезому стані, та вирішено на наступному засіданні продовжити розгляд проекту закону «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України». Цей закон таки ухвалили, і він створює законодавчі підстави для запровадження принципу «єдиного вікна» під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, радіологічного й інших видів державного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України.

Далі Рада відповідною постановою доручила уряду вжити необхідних заходів для збереження об’єктів історико-культурної спадщини на Поштовій площі у Києві та рекомендувала Кабміну й КМДА створити там національний музей «Центр середньовічного міста» і заборонити будь-які будівельні роботи на площі й прилеглій території до моменту створення такого музею. Депутати ухвалили Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функціонування фінансового сектору в Україні», постанову «Про календарний план проведення дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання», якою передбачено розпочати дев’яту сесію Верховної Ради України восьмого скликання 4 вересня 2018 року, а закінчити – 25 січня 2019 року. Водночас депутати відмовилися ставити на розгляд питання про оновлення складу Центральної виборчої комісії. У зв’язку з цим Андрій Парубій скликав нараду з головами фракцій парламенту, оголосивши перерву.

На вечірньому пленарному засіданні парламенту прийняли за основу законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення офіційної публікації законів України та інших нормативно-правових актів», яким пропонується внести зміни до Регламенту Верховної Ради, законів «Про Кабінет Міністрів України», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» та «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

На вимогу фракцій «Народний фронт» і Радикальної партії головуючий оголосив перерву у засіданні

на 30 хвилин, запросивши голів фракцій і груп на нараду для проведення консультацій. Після наради Андрій Парубій заявив, що провів конструктивну і змістовну розмову про те, як подолати непорозуміння,

що можуть бути в залі, і як забезпечити ефективну і продуктивну роботу Верховної Ради.

Наступного пленарного тижня обранці продовжили дискутувати щодо обрання нового складу Центральної виборчої комісії. Одразу після відкриття засідання та вшанування хвилиною мовчання пам’яті Левка Лук’яненка, українського дисидента і політика, автора Акту проголошення незалежності України, було оголошено перерву. Фракція «Батьківщина» наполягала, аби Президент перевніс подання про призначення нових членів Центральної виборчої комісії, в якому було б запропоновано 13 кандидатур

на 13 вакантних місць. Фракція «Блок Петра Порошенка» наполягала на продовженні термінових консультацій із питання щодо оновлення складу ЦВК. Опоблок висунув умову, що не голосуватиме, поки не будуть ухвалені законопроекти про підтримку шахтарів і переселенців.

Незважаючи на різноманітність міркувань обранців, вони таки змогли зосередитися на роботі й ухвалити цього дня в першому читанні законопроект

«Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Документом передбачається встановити

загальні принципи та вимоги стосовно інформації

про харчові продукти, зокрема їх маркування, а також обов’язки операторів ринку з доведення цієї інформації

до інших операторів ринку та споживачів. Ухвалено також аграрні закони: «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркуван-

ня органічної продукції», «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішен-

ня питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні».

До цього депутати додали на вечірньому засіданні ухвалення Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур», а наступного дня постанови «Про призначення у 2018 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених» та «Про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2017 рік».

У «голосувальний» четвер обранці таки осилили Закон «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти». Презентуючи документ, голова парламентського комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря повідомив, що, за даними Міжнародного Комітету Червоного Хреста, в Україні щонайменше 1,5 тисячі людей зникли безвісти. Але за тими ж даними, щонайменше одна тисяча тіл є неідентифікованими. Частина з них знаходиться в моргах, частина – у «братських могилах». Це – зниклі безвісти під час війни, в зоні конфлікту, тому організуюча ідея закону – визначити правовий статус цих осіб, створити спеціальний орган, який стане складовою державної системи розшуку осіб, зниклих безвісти.

Рада також ухвалила Закон «Про ратифікацію Угоди між Україною та Королівством Нідерландів про міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов’язаних зі збиттям літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року». Прийнявши закон «Про внесення змін до Законів України щодо вирішення деяких питань заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу – учасників Державного концерну «Укроборонпром» перед державою-агресором та/або державою окупантом та забезпечення їх стабільного розвитку», Рада встановила, що в Україні не можуть бути визнані та виконані рішення іноземних судів у справах щодо стягнення заборгованості з підприємств ОПК, внесених до переліку об’єктів держвласності на користь РФ.

До кінця робочого дня депутати також врегулювали питання організації та діяльності Вищого антикорупційного суду та гарантій діяльності його суддів і встановили процедуру розгляду цим судом скарг на судові рішення, ухвалені до дня початку роботи Антикорупційного суду. Відповідним законом вносяться зміни до Закону «Про судоустрій і статус суддів», що передбачають, зокрема, деталізацію діяльності палат вищих спеціалізованих судів та закріплення певної інституційної, організаційної, кадрової та фінансової автономії апеляційної палати Вищого спеціалізованого суду. Однак розгляд питання про звільнення та обрання нових членів ЦВК довелося переносити двічі. Андрій Парубій наголосив на необхідності дотримання регламентних процедур у розгляді цього питання, зокрема щодо присутності на засіданні усіх членів ЦВК, а голова фракції БПП Артур Герасимов заявив про відкликання його фракцією кандидатури Ольги Лотюк зі списку кандидатів у члени ЦВК.

Тим часом власники авто на єврономерах, які влаштували акцію протесту під Радою, перекрили виходи з території парламенту, не випускаючи депутатів, та закликали спікера продовжити засідання для виконання їхніх вимог. Далі заблокували частину вулиці Шовковичної, не даючи виїхати одному з автомобілів, який нібито збив активіста. Згодом виявилося, що в машині був перший заступник голови Регламентного комітету Павло Пинзеник. Він заявив, що за кермом був його помічник, але автомобіль нікого не збивав, а навпаки – активісти кидалися на капот машини, щоб не дати змоги продовжити рух.

Акція протесту увінчалася успіхом: в останній сесійний день депутати таки ухвалили у першому читанні законопроекти, якими запроваджуються нові ставки акцизного податку з автомобілів та врегульовуються правила їх ввезення в Україну. Законопроектом «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» серед іншого пропонується запровадити не спеціальні умови для власників автомобілів на іноземній реєстрації, а нові ставки акцизного податку з автомобілів для всіх громадян України. Запропоновано встановити базові ставки акцизного податку для нового легкового транспортного засобу з бензиновим двигуном об’ємом 1 000 куб. см у розмірі €50 за одиницю та для нового легкового транспортного засобу з дизельним двигуном об’ємом 1 000 куб. см у розмірі €75 за одиницю. Визначення акцизного податку для кожного легкового транспортного засобу здійснюватиметься застосуванням до базових ставок акцизного податку коефіцієнтів. Також пропонується встановити, що митне оформлення транспортних засобів може здійснюватися у будь-якому органі доходів і зборів України з пред’явленням їх цьому органу.

Депутати також ухвалили зміни до Закону

«Про Державний бюджет України на 2018 рік» щодо належного фінансового забезпечення державного сектору вугільної галузі, якими передбачено збільшення на 1 млрд 400 млн грн видаткової частини Державного бюджету України на 2018 рік з метою збільшення видатків Міністерству енергетики та вугільної промисловості на фінансування бюджетної програми «здійснення заходів із забезпечення вітчизняного виробництва вугільної продукції та подальшого реформування державного сектору вугільної промисловості» (код 1101590), зокрема придбання обладнання для очисних вибоїв, для прохідницьких вибоїв; придбання стаціонарного обладнання; забезпечення фонду оплати праці.

Наприкінці восьмої сесії Голова Верховної Ради України підбив підсумки роботи народних обранців, наголосивши, що ухвалено більшість ключових рішень, які стояли перед парламентом. Серед них спікер виокремив ухвалення законів «Про Вищий антикорупційний суд», «Про національну безпеку» та низку кадрових рішень. Загалом, за словами Андрія Парубія, в цілому було ухвалено 88 законів, у першому читанні – 49, а також 37 постанов. Питання призначення нових членів ЦВК так і не вирішили. Спікер пообіцяв, що ініціюватиме його розгляд першим на наступному пленарному засіданні дев’ятої сесії парламенту: «Це наше завдання, з якого ми повинні почати нашу роботу на наступному засіданні».

Наступна сесія розпочнеться 4 вересня.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%