Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Верховна Рада-VII: працювати без канікул чи саморозпуститися?

Ольга Марчук
економічний оглядач

№6(29)(2014)

Початок червневої роботи Верховної Ради України знову був позначений мітингом. У день пленарних засідань під парламентом зібралися активісти, що вимагали ухвалити так званий закон Рудьковського, яким передбачено переведення валютних вкладів у гривневі. Вони стояли з плакатами «Ні – валютному рабству», «Курс – на дату підписання договору», «Рефінансуйте банки через свій народ, а не олігархів». Учасники акції також вимагали націоналізувати банк «Форум».

6-29-40-1

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов, відкриваючи засідання, поінформував, що фракцію Партії регіонів продовжують залишати парламентарії, й оголосив про вихід ще кількох депутатів, серед яких такі помітні фігури, як Таїсія Повалій, Володимир Олійник та Владислав Лук’янов. ВР того дня нарешті дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності Олега Царьова та тримання його під вартою. За рішення позбавити мандата народного депутата Петра Порошенка у зв’язку з обранням його на посаду Президента України проголосувало 276 нардепів.

Наступного дня народні депутати відмовилися внести до порядку денного проект постанови щодо денонсації угоди між Україною та Росією про безвізові поїздки, а також ухвалювати законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони іноземцям та особам без громадянства брати участь у політичній діяльності на території України)». Народний депутат від ВО «Свобода» Юрій Сиротюк запропонував терміново вводити воєнний стан на Донбасі. На його переконання, це дасть можливість розмежувати цивільних та бандитів, оскільки буде введена комендантська година, яка припинить діяльність агентурних ворожих організацій і оголосить їх поза законом. «Ударівець» Валерій Пацкан додав, що його фракція готова проголосувати за це питання.

Услід за Президентом України Петром Порошенком повноважень народного депутата позбавили й переможця виборів Київського міського голови Віталія Кличка. Далі народні депутати знову загальмували роботу – не змогли внести до порядку денного законопроект «Про внесення змін до законів України щодо боротьби з тероризмом». За рішення не голосувала фракція «УДАР», мотивуючи це тим, що вимагає розпустити ВР та створити парламентську комісію для перевірки витрачання коштів, які населення переказало для підтримки армії. У свою чергу, представник «Свободи» Юрій Сиротюк зауважив, що «УДАР» не має керуватися власними «меркантильними інтересами», коли йдеться про боротьбу з тероризмом. Його підтримали й представники «Батьківщини» та члени Радикальної партії Олега Ляшка.

Після тривалих дискусій народні депутати таки ухвалили цей закон. Але парламент піддався на вимоги «УДАРу» і проголосував за постанову про створення Тимчасової слідчої комісії з питань перевірки використання благодійних коштів, перерахованих громадянами на підтримку армії. Водночас Верховна Рада відмовилася підтримати запропоновані урядом «Основні напрями бюджетної політики на 2015 рік». Олександр Турчинов доручив Міністерству фінансів спільно з бюджетним комітетом внести найближчим часом на розгляд парламенту новий варіант документа.

Завершальний робочий день пленарного тижня знову був позначений пікетом. Активісти громадського сектору Євромайдану біля стін парламенту влаштували акцію «Звітуйте Раді – звітуйте громаді!». Вони також підготували для міністрів символічні запрошення, написані на склі, як символ того, що громадськість сподівається на прозорий та відкритий діалог між державою та народом України, й запросили всіх міністрів на віче на Майдані.

Про 100 днів роботи уряду в сесійному залі звітував Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Розповівши про здобутки та недоробки за цей період, він відповів на запитання депутатів. На запитання голови фракції Партії регіонів Михайла Чечетова, як можна повернути колишній курс валют, Прем’єр зауважив: «Я вам дам рецепт, як повернути курс з дванадцяти на вісім: знайдіть свого колишнього лідера Януковича, хай поверне 15 мільярдів, які вкрали із золотовалютних резервів, і буде курс одразу вісім». Прем’єр-міністр також відповів на запитання, які стосувалися конкретних даних щодо фінансування Збройних сил, енергетичного балансу, виплати соціальних допомог.

Сьомого червня у Верховній Раді відбулося урочисте засідання, присвячене складанню присяги новообраним Президентом України Петром Порошенком на вірність українському народу, а наступного пленарного тижня перед депутатами знову звітував Арсеній Яценюк. Цього разу питання стосувалося енергетичної безпеки України.
Прем’єр пообіцяв, що «вибиватиме» справедливу ціну на газ для України. З парламентської трибуни він заявив: «Я не здамся без бою. Будемо вибивати ринкову, чесну й справедливу ціну». Він також повідомив, що Україна хоче перенести облік газу із західного на східний кордон. Арсеній Яценюк закликав Верховну Раду якнайшвидше розглянути законопроект про експлуатацію та модернізацію газотранспортної системи, що дасть можливість Україні працювати в напрямі транзиту та зберігання газу разом з Європейським Союзом.

Не обійшлося без пікету й цього разу. Під стінами ВР зібралися активісти з вимогою дострокових парламентських виборів за новими правилами, що передбачають відкриті партійні списки, прозоре фінансування виборчих кампаній, зниження прохідного бар’єру до 3 %, а також неминучість покарання для фальсифікаторів виборів. Вони передали свої вимоги Олександру Турчинову, який озвучив їх під час засідання.

Фракція «УДАР» закликала народних депутатів ухвалити рішення про саморозпуск парламенту. Пропозицію озвучив голова фракції Віталій Ковальчук. «Батьківщина» повідомила про свою вимогу – припинити безвізовий режим із Російською Федерацією та військову співпрацю з нею. До цих вимог приєдналася фракція «Свобода». Народний депутат Олег Ляшко, у свою чергу, запропонував оригінальний спосіб убезпечення авіатранспорту з українськими військовиками на сході від посягань терористів. На його думку, для цього в кожен літак, який летить на Донбас, необхідно саджати по комуністу й члену Партії регіонів. Він також заявив, що не погоджується з позицією щодо припинення вогню на Донбасі та вважає, що всіх сепаратистів потрібно знищити.

Після перерви парламентарії включили до порядку денного й ухвалили проекти постанов про звернення Верховної Ради України до Міжнародної федерації журналістів, Європейської федерації журналістів, Асоціації європейських журналістів, Міжнародної організації «Репортери без кордонів», Міжнародного олімпійського комітету щодо інформаційно-психологічної агресії засобів масової інформації Російської Федерації проти України.

Ухвалили також Заяву Верховної Ради України: «Про утиски та недотримання прав українців у Росії та невідкладні заходи щодо задоволення національно-культурних та мовних потреб закордонних українців». Цим документом парламент доручив Кабінету Міністрів України утворити центральний орган виконавчої влади з питань співпраці із закордонними українцями в межах коштів, передбачених на утримання органів виконавчої влади, та забезпечити його ефективне функціонування. Також Кабміну необхідно «невідкладно розробити та затвердити державну цільову програму співпраці із закордонними українцями та прийняти нормативно-правові акти, необхідні для ефективної реалізації Закону «Про закордонних українців».

На вечірньому засіданні народні депутати розглянули низку проектів постанов про призначення окремих позачергових місцевих виборів та про зміну і встановлення меж кількох міст, районів та сіл, а також декілька значущих законопроектів, серед яких проект закону про внесення змін до Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Наступного дня все почалося з того, що народний депутат від «УДАРу» Павло Розенко заявив, що проект постанови про саморозпуск Верховної Ради підписали керівники фракцій «УДАР», «Батьківщина» та «Свобода». Заяви інших фракцій про бажання саморозпуститися, на його думку, є популізмом. Розенко також попросив пояснити, на якій підставі у Верховній Раді функціонує фракція Компартії. «Це антидержавна сила, луганська організація якої, за інформацією ЗМІ, перейшла на бік терористів», – заявив він. У відповідь Олександр Турчинов дав доручення Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України негайно вивчити питання функціонування фракції Компартії і внести проект рішення.

Народний депутат від «Свободи» Ігор Мірошниченко сказав, що люстрація має розпочатись із сесійної зали парламенту, а кожен, хто нині вдається до популізму, має зробити реальний крок і підписатися під документами, які передбачають саморозпуск Верховної Ради й призначення дати виборів нового парламенту на новій пропорційній основі з відкритими списками. Нардеп нагадав, що «Свобода» виступає за скорочення складу парламенту та проведення виборів на пропорційній основі з відкритими списками.

Потім стало відомо, що в парламенті зареєстровано декілька проектів, що стосуються розпуску Верховної Ради. Так, проект постанови «Про саморозпуск Верховної Ради сьомого скликання» зареєстрували Віктор Балога та Ігор Рибаков. Проект постанови «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради сьомого скликання» зареєстрували лідер фракції «УДАР» Віталій Ковальчук, позафракційний Олег Ляшко, лідер «Батьківщини» Сергій Соболєв і лідер «Свободи» Олег Тягнибок.

Далі при «сигнальному» голосуванні Рада не підтримала проект постанови «Про звернення Верховної Ради України до Генасамблеї ООН та Ради безпеки ООН», у якому містилося прохання розслідувати факти військової агресії Росії проти України, що можуть призвести до міжнародних конфліктів та загрожують міжнародній безпеці й миру, а також прийняти рішення про виключення Росії зі складу членів ООН як такої, що порушує принципи, закріплені в Статуті ООН. Водночас парламентарії розглянули і 245 голосами прийняли за основу проект постанови про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності.

19 червня Верховна Рада розглядала питання щодо кадрових призначень у владі. Ключових фігур три – міністр закордонних справ, генеральний прокурор та голова Національного банку України. За Віталія Ярему на посаду Генерального прокурора України проголосували 329 народних депутатів. З результатом 335 голосів було затверджено Павла Клімкіна на посаді міністра закордонних справ України. Валерію Гонтареву на посаді голови Національного банку України затвердили 349 голосами. Окрім цього, ухвалили закон про внесення змін до Держбюджету на 2014 рік щодо додаткового виділення 600 млн грн на потреби Збройних сил. У документі уточнюється, що ці кошти вдалося заощадити на президентських виборах.

Традиційно по п’ятницях у Верховній Раді відбуваються Години запитань до уряду. Цього разу темою було обрано охорону здоров’я та підготовку економічної частини угоди з Євросоюзом. Проте основним персонажем все ж став в. о. міністра оборони Михайло Коваль, який звітував про ситуацію в Збройних силах. Його звіт став приводом для скандалу й блискавичної реакції голови парламенту, який закликав негайно заарештувати посадових осіб Антимонопольного комітету України за блокування закупівлі бронежилетів. Напередодні Михайло Коваль повідомив, що АМКУ припинив рішення про закупівлю бронежилетів за державні кошти. 1 липня стало відомо, що Рада працюватиме без канікул.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%