Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Київрада: все тільки починається

Ольга Марчук
економічний оглядач

№6(29)(2014)

На виборах мера Києва, які відбулися паралельно з президентськими 25 травня 2014 року, переважну більшість голосів – 56,7 % (765 020 голосів) – прогнозовано отримав лідер партії «УДАР» Віталій Кличко. Київський міськвиборчком 03 червня офіційно оголосив про його обрання мером Києва, а 05 червня Верховна Рада України позбавила Кличка депутатських повноважень.

Одним з перших кроків новообраного очільника столичної громади стало його відвідання будівлі Київради на Хрещатику, де знайшли прихисток євромайданівці. Віталій Кличко закликав представників Самооборони Майдану дати можливість новій столичній владі працювати й ухвалювати необхідні для Києва рішення. «Ми бачили одне одного в різних ситуаціях: і на мітингах, і на барикадах. Дякую за те, що ви зробили. Тут багато людей, для яких київська мерія вже стала домівкою. Але сьогодні ми змінили владу: українці обрали президента, кияни – мера й Київраду. Нам потрібно, щоб і Київ, і вся країна поверталися до мирного життя й починали проводити реформи», – зазначив Віталій Кличко. 

Огляд майбутнього місця роботи залишив гнітюче враження. Виведена з ладу система голосування, потрощені меблі та техніка, понівечені стіни кабінетів. Будівля однозначно потребувала ремонту й немалих коштів, яких у міській казні для цих потреб не передбачено. Було вирішено провести першу сесію в колон­ній залі Київради. Для цього нашвидкуруч прибрали та помили приміщення, побілили колони, занесли столи та стільці.

Перша сесія Київради VII скликання відкрилася в приміщенні столичної мерії 05 червня. У залі зареєструвалися 109 новообраних депутатів. На порядку денному – результати підрахунку голосів на столичних виборах, а також присяга Кличка на вірність киянам. Після вручення йому тимчасового посвідчення, Віталій Кличко почав виступ із заклику пам’ятати події Євромайдану і хвилини мовчання за загиб­лими. Потім пообіцяв нульову терпимість до корупції та аудит київської влади і послуг, які вона надає, а також «інтерактивне спілкування з кожним мешканцем міста».

Після цього зачитав слова присяги: «Вступаючи на посаду київського міського голови, усвідомлюючи високу відповідальність, я вам присягаю, що буду вірно служити громаді та народу України, неухильно дотримуватись Конституції та законів України, сприяти втіленню їх у життя, охороняти права, свободи і законні інтере­си громадян, сумлінно виконувати свої посадові обов’язки». Він також запевнив, що у своїх діях керуватиметься інтересами киян та працюватиме заради розвитку столиці України: «Якщо я порушу цю присягу, то нестиму відповідальність перед Богом та мешканцями Києва, які мені висловили велику довіру й обрали на цю посаду». Завершив патетично: «Нехай Бог охороняє Київ та нашу державу. Слава Україні!». Після завершення першої сесії Віталій Кличко вийшов до людей, що зібралися перед КМДА. Народ зустрів його оплесками. Віталій ще раз прочитав присягу мера Києва.

Другу сесію Київради призначили на 06 червня 2014 року. Необхідність засідання пояснили тим, що в Києві накопичилося багато проблем. Тим часом Віталій Кличко підписав свої перші розпорядження. Вони стосувалися посилення контролю за кадровими призначеннями з боку виконавчого органу Київської міської ради в структурних підрозділах та на комунальних підприємствах. Також введено окремий порядок погодження розпоряджень київським міським головою.

Наступного дня на сесію прибуло 111 зі 120 депутатів. На засіданні також були присутні прокурор Києва Микола Герасим’юк, перший заступник прокурора та представник ВР Андрій Тарасюк. Кличко привітав журналістів з професійним святом, а жінок-депутатів з тим, що їх кількість у Київраді зросла до 19 осіб. Голосували за допомогою депутатських посвідчень, оскільки засідання проводилося в Колонній залі, де відсутня система голосування. Було вирішено, що склад фракцій і депутатських груп Київради оголосять на наступному засіданні, а 06 червня буде створено робочу групу з формування комісій. До складу робочої групи увійшов 21 депутат, у тому числі й Кличко.

Крім того, депутати 107-ма голосами прийняли рішення відкликати представників Київради з наглядових рад підприємств, пакети акцій яких перебувають у власності міста. Згідно з текстом проекту рішення, вирішено скасувати «всі довіреності на представництво територіальної громади Києва в особі Київради для участі в загальних зборах та засіданнях наглядової ради господарських товариств, пакети акцій яких належать територіальній громаді Києва на момент ухвалення цього рішення». Відтепер кандидатура кожного представника наглядових рад підприємств виноситиметься на затвердження Київради.

Також депутати створили тимчасову комісію, яка перевірятиме легітимність рішень Київради, прийнятих з травня 2006 року. До складу комісії, яку очолила депутат від «Батьківщини» Тетяна Меліхова, увійшло 28 депутатів. Також вирішили винести на громадське обговорення питання щодо перейменування вулиці Інститутської на вулицю Небесної сотні. Загалом засідання тривало 2,5 години.

Наступного разу Київрада зібралася 19 червня в приміщенні Київської обласної ради. До порядку денного включили питання щодо обрання заступника міського голови – секретаря Київської міської ради, перелік та склад постійних комісій ради, положення про постійні комісії міської ради, а також про погодження структури та загальної чисельності секретаріату Київської міської ради. Напередодні Віталій Кличко звільнив секретаря Київської міської ради Галину Герегу.
На початку засідання четверта сотня Майдану подарувала Віталію Кличку автомобільну шину з написом «Пам’ятай». Такий подарунок майданівці мотивували тим, що це нагадування для Кличка та інших депутатів, завдяки кому вони потрапили до влади. Майданівці попросили, щоб шина стояла на помітному місці в залі засідань. Віталій Кличко у відповідь подарував червоні боксерські рукавички, попередньо поставивши на них автограф.

Новим секретарем Київської міської ради й одночасно заступником мера Києва обрали відомого столичного адвоката Олексія Резнікова. Під час таємного голосування за це рішення свої голоси віддали 93 міські депутати. Виступаючи з трибуни новообраний секретар заявив, що він є доволі небідною людиною, тому не підпаде під вплив жодного фінансового кола. Резніков пообіцяв ставитися до кожного з депутатів міськради однаково, незалежно від «партійного квитка в кишені».

Того ж дня Київрада нарешті визначилась зі складом постійних комісій. Їх кількість зросла до 15-ти проти 13-ти порівняно з попереднім скликанням. Новими стали Постійна комісія з питань інформаційної політики та реклами і Постійна комісія з питань дотримання законності правопорядку та боротьби з корупцією. Найбільше депутатів вирішило працювати в трьох комісіях – з питань бюджету та соціально-економічного розвитку (17 членів), з питань містобудування, архітектури та землекористування (20) та з питань власності (14). По троє членів у комісіях з питань місцевого самоврядування регіональних та міжнародних зв’язків, з питань освіти, науки та інноваційної політики, з питань сім’ї, молоді та спорту та з питань дотримання законності, правопорядку та боротьби з корупцією. Решта набрали від чотирьох до дев’яти представників.

Десять комісій з 15-ти очолили депутати від «УДАРу», в тому числі ключові: бюджетну, власності й земельну. Голова бюджетної комісії Андрій Странніков («УДАР») підкреслив, що всі керівні посади в комісіях були розподілені пропорційно до кількості депутатів – приблизно у співвідношенні 65 % від «УДАРу» й 35 % – від меншості. На цьому засіданні також були ухвалені зміни до Положення про постійні комісії Київради. Киянам пообіцяли зробити вільний доступ до всіх засідань.

У подальших планах столичних депутатів – повернутися у відремонтовану будівлю Київської міської ради через місяць-півтора. Віталій Кличко заявив, що благодійні внески на ремонт Київради вже зробили багато депутатів, компаній та підприємців. Також міський голова сподівається, що Президент доручить об’єднати його посаду з посадою керівника столичної держадміністрації. Для повноти повноважень…


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%