Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Перший всеукраїнський форум податкових консультантів. Орієнтир на Захід

Сергій Шевчук
журналіст

№6(29)(2014)

П’ятого та шостого червня в Києві відбувся Перший всеукраїнський форум податкових консультантів. Найкращі практики нашої країни з аудиту, бухгалтерського обліку та податкового права обговорювали найактуальніші концепції реформування податкового законодавства України, ділилися досвідом та висловлювали свої ідеї стосовно удосконалення вітчизняної податкової системи. Головною темою заходу було питання розвитку інституту податкового консультування в нашій державі.

Для участі у форумі, за словами організаторів, було зареєстровано більше ста професійних податкових консультантів та інших спеціалістів зі сфери оподаткування з різних міст України, а також близького зарубіжжя. Всі вони прибули до столиці України, щоб разом визначити шлях, за яким далі розвиватиметься податковий консалтинг нашої держави. 

Зі свого боку вітчизняний бізнес не розчарував організаторів форуму (захід проводився під егідою Палати податкових консультантів) та виявив до нього досить серйозний інтерес. PricewaterhouseCoopers, WinnerLex, Jansen Capital Management, Eurofast, «Василь Кісіль та Партнери», «Група Лідер» (Польща) – представники цих та інших компаній і організацій взяли активну участь у заході як доповідачі.

Втім відкривати форум довелося не представнику вітчизняного бізнесу, а чиновнику, що сим­во­лічно, адже сьогодні в Україні саме від владних високопосадовців залежить вирішення найбільш актуальних питань, що стосуються підприємництва. Заступник міністра доходів і зборів України Володимир Хоменко у своїй доповіді на правах представника оновленого відомства роз­повів присутнім про проб-­леми податкової сфери України, а також про останні законодавчі ініціативи в цьому напрямі.

За словами чиновника, мі­ністерство, яке ре­орга­ні­зовують у Державну фіс­кальну службу, не­по­кої­ть кількість відомств та держорганізацій, що мають право перевіряти бізнес. Відповідно до цього ке­рів­ництвом відомства нещодавно було прийнято рішення позбавити більшу частину з цих державних органів подіб­них повноважень та створити на їх основі Службу фінансових розслідувань України.

«Зараз ми проводимо консультації з представниками бізнесу та експертами, в тому числі з Євросоюзу. Податкова міліція, управління по боротьбі з еко­номічними злочинами, фінансова інспекція та інші відомства лише тиснуть зайвий раз на бізнес – усі їх повноваження з перевірки підприємств будуть лік­ві­до­вані», – наголосив Хоменко.

Він зазначив, що Міндоходів намагається зупинити значне розширення тіньового сектору української економіки, що особливо характерно для ринку алкоголю. «Ще з часів СРСР цей ринковий сегмент є найбільш злочинним, контролювати його вкрай важко. Зараз об’єм тіньового ринку алкоголю в Україні складає до 50 % усієї галузі», – зауважив заступник міністра.

Також Хоменко не оминув увагою й питання реформування відносин між податковими органами та бізнесом. На його думку, сьогодні головним завданням податкового відомства є максимальне зменшення контакту між фіскальними службами та підприємцем.

«За час нашої роботи ми припинили близько 700 справ, що були способом тиску на бізнес. Належних підстав для їх заведення не було, тому працівники, що займалися ними, або звільнені, або притягнені до відповідальності», – підкреслив чиновник.

За його словами, найближчим часом оголосять конкурс на якісне оновлення кадрового складу міністерства.

Наприкінці своєї доповіді Хоменко вкотре завірив присутніх, що нове керівництво Міндоходів завжди відкрите для діалогу з представниками бізнесу. Особливу увагу, на його думку, чиновникам необхідно звертати на рекомендації професійних аудиторів, бухгалтерів, юристів та консультантів, що займають посередницьку ланку в системі «податківець – бізнесмен».

Після заступника міністра слово на форумі взяв гість із Польщі – представник місцевої палати подат­кових консультантів Мачей Шимік. У більшій частині його виступу йшлося про польський досвід формування належних умов для ефективної роботи консалтингового бізнесу в країні.

«Лише в 1996 році польський Сейм прийняв закон, який чітко регламентував діяльність податкових консультантів у країні. При цьому польські законотворці здебільшого орієнтувалися на досвід сусідньої Німеччини, де подібний закон діє вже понад 50 років», – пояснив поляк.

При цьому, за його словами, повноваження подат­кових консультантів у Німеччині значно ширші, аніж у Польщі, де процес становлення цієї професії досі не завершився.

Крім того, він відзначив, що в Польщі, як і в інших західних країнах, інститут податкового консалтингу виконує подвійну функцію: по-перше, допомагає бізнесу платити меншу кількість податків та не робити при цьому помилок. По-друге, завдяки діяльності податкового консультанта держава може бути впевнена, що податки дійсно потраплять до бюджету, а махінації в цьому процесі будуть зведені до мінімуму.

Польський експерт також розповів присутнім про особливості роботи Палати податкових консультантів Польщі: «Палата перевіряє кваліфікацію податкових кон­суль­тантів та створює відповідний реєстр таких спеціалістів. При цьому, щоб стати податковим консультантом у Польщі, необхідно не лише мати вищу освіту та два роки практики, а й скласти складний незалежний екзамен у міністерстві фінансів. Лише 30 % кандидатів проходять цей іспит і допускаються до роботи».

Шимік вважає, що саме завдяки таким високим професійним вимогам кожен податковий консультант у Польщі вважається справжнім професіоналом своєї справи, що дає їм можливість користуватися довірою як влади, так і бізнесу.

«Податкові консультанти в Польщі можуть представляти своїх клієнтів у адмінсуді та податкових інспекціях, завіряти копії документів, мають право критикувати представників податкової. При цьому усі ризики, пов’язані з діяльністю подат­кових консультантів, підлягають обов’язковому страхуванню», – насамкінець розповів польський консультант.

Про досвід інших країн Європи в питанні регулювання ринку податкового консалтингу учасникам форуму розповіла Ольга Богданова – член Міжнародної спілки польських підприємців в Україні.

За її словами, не всі розвинені країни Європи йдуть шляхом чіткої регламентації діяльності податкових консультантів. Відповідні закони на сьогодні діють у таких країнах, як Німеччина, Польща, Чехія, Словаччина, Франція та інші. Разом з тим саморегулювання ринку відбувається, наприклад, у Великобританії, Швейцарії та Бельгії. У цих країнах керівну роль відіграють профільні організації податкових консультантів, які й регулюють діяльність ринкових гравців.

«У деяких країнах, наприклад у Чехії та Словаччині, податковими консультантами можуть бути виключно фізичні особи. Разом з тим у Німеччині таких обмежень немає, однак при цьому близько 70 % німецьких податкових консультантів – це фізособи», – заявила Ольга Богданова.

Також вона виокремила найхарактерніші риси українського ринку податкового консалтингу: «По-перше, в Україні взагалі немає культури консультування, а консалтинг будь-якого напряму абсолютно не регламентований. По-друге, об’єднання податкових консультантів у нашій країні не мають жодного впливу ні на учасників ринку, ні на владні структури. По-третє, слід відзначити порівняно низький кваліфікаційний рівень віт­чизняних спеціалістів. І нарешті по-четверте, самі українські компанії не звикли довіряти консультантам, віддаючи перевагу власним спеціалістам».

Богданова переконана, що Україна повинна перейняти польський досвід та якомога швидше прийняти закон, який регламентував би діяльність вітчизняних податкових консультантів.

Також у перший день роботи форуму учасники обговорювали основні законодавчі ініціативи та ділилися один з одним практичними порадами. Зокрема, директор юридичної компанії WinnerLex Анна Вінниченко розповіла про актуальні податкові ініціативи останнього часу та порівняла всі їх «за» та «проти», а адвокат об’єднання «Сюткін і партнери» Наталія Марченко висловилась стосовно сучасних тенденцій спорів по нікчемним правочинам. Друга сесія першого дня форуму почалася з доповіді партнера юридичної фірми «ОМП» Дмитра Михайленка, у якій він представив невеликий огляд основних сучасних концепцій реформування податкового законодавства. Далі юрист Тетяна Мацюк з юрфірми «Василь Кісіль і Партнери» розглянула нюанси реформування податкової системи України у зв’язку з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС, а Сергій Гребенюк – представник юридичної фірми «Єгоров, Пугінський, Афанасьєв і партнери» – висвітлив актуальні питання розслідування справ про ухилення від сплати податків.

Завершували другу сесію незалежний експерт з податкового та митного права Вла­ди­слав Кочкаров та старший менеджер Price­water­house­Coopers Сергій Варламов, які розповіли про медіацію як ефективний спосіб досудового врегулювання податкових та митних спорів. Також у цьому блоці з темою «Податкові особливості: громадянство та вид на постійне проживання в Чорногорії, Хорватії, Греції, Болгарії та на Кіпрі» виступила директор компанії Eurofast Зоі Коконі.

У рамках третьої (практичної) сесії форуму виступили Олена Рижкова (компанія Jansen Capital Management), Сергій Гайдачук (організатор Ceo-Club), а також Сергій Чернишев (бізнес-консультант), кожен з яких поділився своїм досвідом та дав декілька порад щодо діяльності в сфері послуг.

Завершувалася робота форуму 06 червня вже в більш неформальній обстановці в межах дискусії стосовно побажань бізнесу щодо реформування податкової системи України. Зокрема йшлося про відміну плану податкових відрахувань, зменшення кількості податків, посилення відповідальності податкових органів, дозвіл на проведення перевірок аудиторами та створення єдиного рахунку для виплати податків. Також під час обговорення основних положень концепції проекту закону про податкових консультантів учасники підтримали ідею взяти за основу польський досвід та втілити його на практиці в українських умовах.

Таким чином, Перший всеукраїнський форум податкових консультантів, хоч і не вирішив остаточно, яку модель краще обрати Україні для створення ефективної системи податкового консалтингу, однак його учасники змогли сформулювати найбільш актуальні завдання, які має вирішити Палата податкових консультантів найближчим часом. Прогрес у цьому напрямі в Україні є, а такі події, як Форум податкових консультантів, здатні надати йому необхідного імпульсу.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%