Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Яке майбутнє у стратегії win-win?

Ольга Марчук
економічний оглядач

№11(58)(2016)

У Києві 19–20 вересня втретє відбулася регіональна сесія Всесвітнього комунікаційного форуму WCFDavos Kyiv 2016. Цьогоріч його центральною темою стала «Стратегія win-win як альтернатива конфліктам у бізнесі, політиці та суспільстві».

Форум відкрив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. У вступному слові він звернув увагу на особливу важливість комунікації у нинішній час: «Ми постійно отримуємо запитання: чому ви так мало комунікуєте, розповідає­те, пояснюєте? Я вважаю, що це питання справедливе. Потрібно не тільки працювати, а комунікувати, чітко давати пояснення, навіщо ми це робимо, що це дасть, який результат матимемо. Водночас ми повинні розуміти і зворотну інформацію: що відбувається насправді, щоби коригувати свої дії».

11-58-52-1

Прем’єр зауважив, що Україна нині має відповідати як на зовнішні, так і на внутрішні виклики й протидіяти інформаційній агресії. При цьому він закликав суспільство та владу об’єднатися заради досягнення спільної мети. «Не може одна влада змінювати життя. Це наше спільне завдання: і суспільство, і влада мають об’єднатися заради того, щоб досягти тієї мети, яку ми ставимо перед собою, — верховенство права, відсутність корупції, розвиток економіки, справедлива соціальна політика, зрештою, створити країну, в якій жити комфортно й безпечно», — заявив Гройсман. Прем’єр-міністр також підкреслив, що потрібно зосередитися на забезпеченні трансформації країни та її інтеграції в європейську спільноту. За його словами, у цьому контексті комунікація має надважливе значення. 

У перший день роботи форуму провели кілька панельних дискусій. Представники влади, бізнесмени, міжнародні експерти зі всього світу поділилися думками щодо можливостей використання стратегії win-win в Україні. Про те, чи можливе світове майбутнє без конфліктів, дискутували директор Інституту Кеннана в Україні Катерина Смаглій, народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ольга Бєлькова, президент Української асоціації зовнішньої політики Володимир Хандогій. 

Тему, що привнесе інтеграція України в європейське співтовариство, обговорювали керівник інформаційного забезпечення Штабу ОЗС НАТО в Європі (SHAPE) (Велика Британія) Марк Лейті, засновник Комітету відкритої демократії (США) Брайан Меффорд, голов­ний редактор журналу Business Ukraine, видавець Lviv Today Пітер Дікінсон.

Активну участь у дискусії взяли президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер, програмний директор Інформаційного та комунікаційного секретаріату WANITA UMNO та програмний керівник в університеті UCSI, переможець C4F Awards (Малайзія) Нуруль Ашикін Шамсурі, член наглядової ради РroZorro, керівник торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua Микола Жандоров, директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Наталія Немилівська.

Президент міжнародної аудиторської компанії BDO в Україні Алла Савченко у своєму виступі, зокрема, звернула увагу на те, що українські стандарти бухгалтерського обліку досі не адаптовані до міжнародних. Вона наголосила, що для українського бізнесу важливо бути зрозумілим для інвесторів, тому необхідне глобальне впровадження МСФЗ. Крім того, за її словами, нині відсутнє страхування професійних ризиків адвокатів, юристів, професійних бухгалтерів, аудиторів, фінансових директорів. А це те, на що звертають увагу інвестори, адже коли немає страхування, то нема й відповідальності. 

Алла Савченко підкреслила, що підтримує позицію міського голови Глухова, що на Сумщині, Мішеля Терещенка щодо страхування ризиків інвесторів. Мішель Терещенко, у свою чергу, наголосив, що інвесторам необхідно забезпечити відсутність неочікуваних проблем і приваблювати їх новими можливостями. Він також зауважив, що для невеликого міста, такого як Глухів, вкрай необхідно підтримувати добрий імідж. А голова Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку України Тимур Хромаєв зауважив, що коли привозити інвесторів в Україну, то треба демонструвати не лише зміни правил, а й те, що ми їх виконуємо.

Другий день форуму був присвячений темі зміни ролі комунікацій у сучасному світі. Обговорювали питання ефективних комунікацій в управлінні, торкалися міжнародної тематики, зокрема, яким чином можна вплинути на ставлення до Східної Європи, як сформувати імідж, провести ефективні переговори. Цікавими були виступи спеціа­ліста з екстремальних переговорів Вадима Рахліса, експерта з кризових комунікацій і стратегії розвит­ку бізнесу, генерального директора Apriori World, президента організаційного комітету Міжнародної конференції PRO PR, члена IPRA (Міжнародна асоціація зі зв’язків із громадськістю) та CIPR (Хорватія) Даніеля Колетича.

Особливу увагу присутніх привернула жіноча тема. Про роль жінок у моделі win-win дискутували Уповноважений Президента з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях, перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, голова ГО «Громадське телебачення» Наталія Гуменюк. Розмову доповнила науковий співробітник Wilson Center (США) Ізабела Табаровскі, яка представила дослідження щодо ролі жінок у воєнних конфліктах. Про основні аспекти в напрямку win-win присутніх інформував фахівець у сфері міжособистісних і ділових відносин, тренер, автор книг про психологію успіху, зміни та відносини, емоційний інтелект й усвідомленість Матеуш Гжесяк (Польща). 

У рамках роботи форуму назвали переможців націо­нального етапу престижної міжнародної нагороди C4F Davos Awards. Це відзнака для осіб та організацій, яка присвоюється за вагомі професійні досягнення у сфері комунікацій із творчим підходом та унікальним баченням майбутнього галузі. До складу журі нагороди входять 20 експертів із 13 країн світу.

У першій номінації — Idea of the Future — перемогу здобув медіатор, спеціаліст з екстремальних переговорів Вадим Рахліс, який заснував мобільні переговорні групи для вирішення конфліктів. Ця номінація призначена для новаторів, тих, хто розробляє ефективні комунікації, що випереджають час, для ще неіснуючих технологій, сервісів, продуктів. У другій номінації — Titan of the Future — переможницею визнали засновницю Startup Ukraine та Selfmade Woman Community Анну Петрову. Номінація відзначає професіоналів, які за допомогою комунікації персонально вплинули на зміну ринку чи суспільної думки, впровадили нове поняття чи категорію. 

Серед організацій у номінації Technology of the Future першість виборола команда ProZorro, яка здійснює реформу публічних закупівель. У цій номінації зазвичай нагороджують компанії, які передбачають майбутнє і прагнуть збільшення соціального впливу їхнього продукту в довгостроковій перспективі. Інша номінація — Trust of the Future — розрахована на організації, що вміють завойовувати та підтримувати довіру клієнтів. Тут переможцем визнано компанію Procter&Gamble.

Упродовж двох днів точилися дискусії щодо ефективного застосування стратегії win-win для розв’язання конфліктів у суспільстві, політиці та бізнесі. Експерти-практики говорили про те, як вивести відносини зі своїми партнерами, клієнтами, співробітниками, опонентами на рівень творення та співпраці, яким чином ера «тотальної прозорості» підвищує вагомість комунікацій, де проходить розділова смуга між конфіденційністю і прозорістю та які комунікаційні виклики несуть небезпеку цілісності держави. Загалом перед учасниками форуму виступили 55 спікерів із 15 країн, проведено 11 панельних дискусій та дебати.


Додати коментар


Захисний код
Оновити

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%