Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мінфін підготував законопроект, що обмежить повноваження Аудиторської палати і витіснить з ринку недобросовісних аудиторів

Середа, 29 липня 2015 17:25

У четвер, 30 липня, Міністерство фінансів представить уряду новий законопроект щодо реформування аудиторської діяльності. За словами заступника міністра фінансів Олени Макеєвої, це покладе початок узгодження тексту законопроекту профільними міністерствами, повідомляє кореспондент «Незалежного АУДИТОРА».

Представляючи журналістам ключові тези нового закону, Макеєва акцентувала увагу на тому, що чинна система аудиторської діяльності в Україні повністю суперечить європейським директивам: 2006/43/ ЄС і 2014/56/ ЄС. Зокрема, в нашій країні де-факто немає суспільного контролю над аудиторською діяльністю: Аудиторська палата України (яка нібито наділена такими функціями) не відповідає статусу органу суспільного нагляду.

«Аудиторська палата України складається з 20 членів, 10 з яких делеговані державними органами (НБУ, ДФСУ, Міністерством фінансів, Нацкомісією з цінних паперів і т.д.) і ще 10 є власниками приватних аудиторських компаній. Іншими словами, регулювання системи аудиту в Україні на 50% (а то й більше) залежить від тих приватних аудиторів, які безпосередньо проводять аудит. Це нонсенс. У жодній з країн світу регулятор не є настільки залежним від самої професії!» - підкреслила Макеєва. Більше того, за словами заступника міністра, АПУ наділена повноваженнями давати доступ до професії, контролювати якість аудиту, розслідувати порушення і застосовувати санкції, але, при цьому, якість роботи самого органу ніким не контролюється.

У новому законопроекті Мінфін пропонує створити дворівневу систему суспільного нагляду за аудиторською діяльністю. На верхньому рівні - Рада з нагляду за аудиторською діяльністю, нижче - підзвітні їй Інспекція із забезпечення якості органу суспільного нагляду, яка контролюватиме аудит суб'єктів суспільних інтересів, а також Аудиторська палата України, яка стане професійною організацією і буде проводити інспекції контролю якості суб'єктів непублічних інтересів .

Крім того, Макеєва звернула увагу на те, що в Україні немає єдиного реєстру аудиторів, що перешкоджає якісній роботі фахівців: аудиторські компанії змушені щорічно виконувати вимоги, реєструватися і платити внески відразу в кілька галузевих реєстрів, якщо працюють за різними напрямами.

Заступник міністра сподівається, що результатом нової норми буде відхід з ринку недобросовісних і непрофесійних аудиторів, об'єднання більш слабких гравців на ринку, а також повернення довіри інвесторів та населення до банків.

Також Олена Макеєва нагадала, що реформа аудиторської діяльності є одним із зобов'язань, які бере на себе Україна в ході асоціації з ЄС і зазначила, що текст нового законопроекту вже направлений на розгляд до органів ЄС і Світового банку. «Відповіді від світових структур ми очікуємо протягом двох тижнів. Сподіваємося, що їх позитивна відповідь буде вагомим аргументом для народних депутатів, щоб прийняти наш закон», - зазначила Макеєва і зізналась, що не розраховує на легке просування документа в парламенті, оскільки далеко не всі народні депутати знають, що таке незалежний аудит, та й у парламенті існує лобі противників нової реформи.

За словами заступника міністра, Мінфін сподівається зареєструвати законопроект у Верховній Раді до початку вересня. Також міністерство проситиме винести питання реформи аудиторської діяльності на обговорення в Національній раді реформ.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%